Cum au ajuns plantele să facă parte din viața mea

0
423
Timp de citire: 3 minute

Am copilărit cu plantele. Acasă, nu exista colțișor fără să nu dai peste câte-un Hibiscussau o Zantedeschia. Apoi m-am mutat în București. Și aici, de alte câteva ori. Plantele nu au mai intrat în viața mea până acum doi ani. Nu îmi amintesc exact cum s-a întâmplat totul. Poate cu o atingere, de dor. Însă știu că de-atunci, spiritul ăsta botanic mi-a intrat în suflet și în (a)casă. De fiecare dată, în orice casă care avea să îmi fie acasă.  

De curând, m-am mutat din nou. Un apartament bucureștean luminos, cu piese din lemn masiv și cu mai mult spațiu pentru plante. Am rezonat mult cu ultimul gând și cam asta a fost. Două săptămâni mai târziu, m-am găsit în mijlocul casei analizând locurile numai-bune-de-pus-o-plantă. Mi-am dat seama că, în doi ani, am ajuns să mă înconjor de 30 de plante. Nu sunt multe. Încă tânjesc după pierderea unora și achiziționarea altora.  

Așa arată balconul meu zilele acestea.

Plantele au fost ultimele care au ajuns în noul apartament. A fost nevoie de două săptămâni de trăit fără ele ca să îmi dau seama cât de gol și impersonal îmi era totul. Ciudat, sunt recunoscătoare pentru asta. Lipsa lor m-a făcut să înțeleg că plantele sunt parte din viața mea. Sunt modul meu de a trăi (mai) sănătos și de a fi (mai) fericită.   

Am ales să trăiesc înconjurată de (cât mai multe) plante pentru frumusețea și beneficiile lor. M-am îndrăgostit de specii, de forme, nuanțe și texturi. M-am lăsat fascinată de puterea unei plante de a da viață unui spațiu, cât de mic sau neimportant ar fi părut el la o primă vedere. Acum, îmi place să aflu cât mai multe despre beneficiile pe care plantele le au asupra mea și a mediului. Cum ar fi că multe dintre ele au capacitatea de a purifica aerul și de a filtra diferitele toxine care există în lucrurile pe care poate, le apreciem cel mai mult în decorul spațiului nostru.

Un studiu realizat de NASA a demonstrat că sunt anumite plante care au un nivel mult mai mare de purificare a aerului decât altele. Lista este lungă, iar eu mă bucur de beneficiile a doar cinci dintre ele. Mă gândesc să întregesc colecția anul acesta pentru că, pe cât de benefice sunt, pe atât de ușor de întreținut. 

Nu mai spun că, tot verdele ăsta îmi dă, de fiecare dată, o dispoziție bună. 

Plantele sunt parte din viața mea. În ultima perioadă, m-au preocupat plantele ca inspirație pentru designul de interior. Și tare îmi doresc să cresc acel număr (acum că am „mai mult spațiu pentru plante”). Pe el, în schimb, îl preocupă Monstera Deliciosa. Îl surprind cum, meticulos, îi numără noile frunze. Uneori, de două ori pe zi.  

Da, și Izzy e îndrăgostită de verde.

Plantele sunt despre a trăi (mai) frumos și de a fi (mai) fericit. Cum să nu fie?  

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here