Timp de citire: 8 minute

Culorile fac parte din viața noastră și ne influențează mai mult decât ne dăm seama. Ne înconjurăm de culori, le purtăm, mâncăm cromatic și facem alegeri de culoare pentru tot ce avem în casele noastre. 

Pentru a afla cum anume ne influențează culorile starea de spirit, dar și cum alegem ce ni se potrivește, am stat de vorbă cu Roxana Ciotîrnel, trainer și specialist Clinique, care ne-a răspuns la toate întrebările noastre legate de trusa cu cele 5 produse indispensabile, curiozitățile legate de diferențele dintre fondul de ten, BB cream și CC cream, dar și despre provocatoarea alegere a iconicului ruj roșu.

Cât de importante sunt culorile?

Culorile au o frecvență electromagnetică, asemenea undelor radio. O să vă dau un exemplu: când ai un copil mic și vrei să ai o cameră călduroasă, o vei zugrăvi în galben, pentru că galbenul atrage căldura și o menține. Un alt exemplu este cel în care medicii poartă halatele verzi pentru că roșul neutralizează verdele, iar atunci când un chirurg iese din sala de operații, va avea întotdeauna un halat verde, nu alb. 

Dacă vă mai aduceți aminte de coride și știți deja că taurii nu văd culoarea roșie pentru că ei disting culorile, dar ei se activează la mișcare și la vibrațiile undelor electromagnetice pe care roșul le transmite. Roșul este o culoare foarte puternică, de aceea și în perioada sărbătorilor de iarnă se folosește foarte mult roșu în campaniile de marketing, vizual, atrage cel mai mult. 

De multe ori cred că ni s-a întâmplat să ne îmbrăcam într-o piesă vestimentară în care nu ne simțeam bine, pentru că nu ne plăcea cum arătam în culoarea respectivă. În subconștient, realizăm că nu ne vine bine, dar nu știm că asta se datorează unei alegeri care nu e în armonie cu pielea, ochii și părul nostru. De obicei, atunci când ne alegem hainele sau culorile pentru make-up luăm în calcul tonurile și subtonurile părului, ochilor și pielii, tocmai pentru a crea această armonie plăcută.

Iar dacă ne dorim armonie și echilibru, trebuie să știm ce subton al pielii avem – cald sau rece, atât în piele, cât și în celelalte elemente, tocmai pentru a ști ce alegeri ne avantajează. De exemplu, atunci când ne machiem luăm în considerare culoarea părului și a ochilor, spre deosebire de alegerea hainelor, care se poate face în funcție de culoarea pielii. Culorile dau profunzime, fie privirii, fie stării noastre, și sunt alese întotdeauna în funcție de starea pe care o avem noi.

De pildă, să luam exemplul negrului: negrul are capacitatea de a prelua si de a păstra toate energiile negative dintr-o încăpere. De aceea, atunci când alegem ce purtam, de obicei ne gândim unde mergem, care e scopul, ce se întâmplă acolo, cum vrem să ne simțim. De obicei, oamenii aleg negrul pentru că e mai ușor de asortat și există acest mit cum că negrul ar slăbi. Nu e adevărat. Contează foarte mult forma hainelor și mai puțin culoarea lor în acest caz. 

Dar cum alegem culorile în cazul make-up-ului?

Fiecare culoare în parte transmite, din punct de vedere emoțional, un alt mesaj, în funcție de interlocutorul meu. De exemplu, atunci când merg să susțin un workshop, folosesc culori neutre, pentru că am nevoie ca cei care mă ascultă să fie atenți la ceea ce spun, nu la ceea ce port. Cunoașterea culorilor e foarte complexă. De ce am vorbit despre haine? Pentru că există o strânsă legătură de alegere și când vorbim despre make-up.

O să iau exemplul rujului roșu, pe care l-au purtat celebrități internaționale, devenite iconice. Începând de la Marilyn Monroe, Sophia Loren și Elizabeth Taylor până la Julia Roberts, femeile au purtat rujul roșu ca declarație, ca extensie a personalității lor sau ca accent de culoare. 

Există acest mit cum că nu trebuie să folosești ruj roșu dimineața. Ba se poate folosi, dar nu trebuie să fie accentuat. Conduita spune doar că nu trebuie să fie deranjant pentru ceilalți sau stresant privirii – pentru că roșul este o culoare foarte puternică, exprimă senzualitate, sexualitate și are o undă care ajunge foarte repede la privitor. Dar dacă îmi pun o cantitate mică, într-un gloss, bineînțeles că pot să folosesc roșu dimineața. Evident, depinde foarte mult ce vreau să exprim, care e mesajul pe care vreau să-l transmit. 

Regulile cromatice fac parte dintr-o educație, iar daca le cunoaștem foarte bine ne este foarte ușor să ne machiem și să ne îmbrăcăm, iar cumpărăturile nu mai devin o corvoadă. 

Sunt 3 reguli pe care toate femeile ar trebui să le cunoască pentru a-și sublinia frumusețea și feminitatea:

  • Ce formă de rochie ți se potrivește.
  • Care este subtonul machiajului pe care trebuie să îl folosești.
  • Când folosești roșu și ce tip de roșu și se potrivește.

Și avem astfel niște filtre foarte ușoare, dar care țin de ani de studiu și de exercițiu. 

Ce este tonul și ce este subtonul? Subtonul este culoarea, tonul este intensitatea, mai închis, mai deschis, mai transparent sau mai intens. 

Cum alegem produsele pe care le folosim în make-up?

Contează foarte mult atunci când merg la cumpărături și cer consultantului de vânzare informații despre un produs. De ce? Pentru că noi percepem diferit culorile, în funcție de cultura pe care o avem, în funcție de călătoriile pe care le-am făcut (dacă vin din Maroc unde am văzut mozaic în culori tari sau dacă vin din savana africană, voi avea o altă percepție a aceleași culori). 

Ochiul începe să se educe, ca și nasul, în funcție de stilul de viață pe care îl avem, de aceea este foarte important ce anume cerem consultantului de vânzare atunci când ne dorim un ruj, pentru că de multe ori femeile pleacă nefericite cu rujul ales.

Când îți alegi un ruj de seară este foarte important, dacă vrei sa fie aprins, să fie roșu în subtonul care-ți place, să ții cont de subtonul pielii tale, dar și de ceea ce urmează să îmbraci. De altfel, consistența machiajului de seară este diferită de cea a machiajului pentru zi, pentru că ne dorim să se păstreze pe toată durata serii. 

Care sunt cele 5 produse indispensabile ale unei truse de make-up? 

Pentru a alege doar 5 produse, e necesar să ne conectăm întotdeauna la obiceiurile noastre, la ceea ce ne place să facem, la stilul nostru de viață. Nu există o rețetă a produselor care să funcționeze pentru toată lumea, dar voi încerca să creez un mix de 5 produse care mi se par esențiale.

1. Mascara – mi se pare extrem de important pentru a împrospăta privirea. Și aici contează culoarea pe care o folosesc: dacă negrul pare a fi o alegere corectă, e important să știu că, dacă am o piele matură sau sunt blondă, e bine să merg către culoarea maro, o nuanță mai blândă, mai caldă. Negrul intensifică și poate fi agresiv pentru un ten deschis și părul blond. 

Recomandare: aș alege High Impact™ Mascara pentru că este un produs cu multiple beneficii care alungește și asigura volum și definire genelor. 

2. Glossul – dacă nu folosim un ruj, măcar un gloss trebuie să avem în această trusă, pentru că buzele au nevoie de îngrijire. Și buzele, ca și tenul, se maturizează și necesită îngrijire suplimentară.

Recomandare: dacă nu vrem culoare, putem alege ceva transparent, un tratament de buze cum e Repairwear™ Intensive Lip Treatment ce ajută la repararea aspectului ridurilor din jurul buzelor și reface bariera naturală de hidratare. Dacă îți dorești ceva cu puțină culoare, o opțiune foarte bună e Moisture Surge Pop™ Triple Lip Balm care este, de fapt, un produs multifuncțional și care hidratează, oferă un val translucid de culoare și adaugă strălucire.

3. Pudra bronzantă – fără de care nu aș pleca nicăieri. Ce face ea? Face tenul să arate mai sănătos, mai proaspăt. 

Recomandare: True Bronze™ Pressed Powder Bronzer pentru că se aplică foarte repede, în Z, atingând punctele cele mai înalte ale tenului, acolo unde soarele îți sărută pielea vara. Și se poate folosi indiferent de sezon.

4. Fondul de ten, BB sau CC cream – eu le recomand pentru protecție, în afara faptului că folosim creme si serumuri, eu folosesc fondul de ten în primul rând pentru protecție, după care pentru uniformizarea tenului, după care pentru a putea mixa celelalte produse pe care le folosesc în make-up. 

5. Anticearcănul – în locul fondului de ten pot să folosesc și un anticearcăn. Contrar denumirii sale, anticearcănul poate fi folosit si pe alte zone decât cearcănele, doar pe anumite pete sau imperfecțiuni pe care le avem la nivelul tenului. 

Recomandare: Even Better™ All-Over Concealer + Eraser

Machiajul este o extensie a personalității noastre și trebuie să fie în armonie cu ceea ce suntem noi, dar și adaptat la context. Dacă sunt la birou, în vacanță sau mă pregătesc de Sărbători, eu adaptez machiajul la cine sunt eu, dar în momentul respectiv. Poți fi naturală și frumoasă, prin artificii foarte mici. 

Cum ne alegem fondul de ten? 

Dacă îți dorești un machiaj de seară, mergi la un eveniment special sau te pregătești de o petrecere, avem nevoie de o densitate mai mare a bazei de machiaj, așa că recomandarea e să folosim un fond de ten. Dacă, pe de altă parte, îți dorești un make-up lejer, de zi cu zi, e suficient un BB cream sau un CC Cream. Diferența între toate acestea 3 acoperirea pe care o oferă.

BB Cream-urile  –  acronim pentru Blemish Balm sau Beauty Balm – sunt produse multifuncționale, hibride între make-up și îngrijire. Altfel spus, fonduri de ten lejere ce conțin ingrediente de îngrijire și regenerare a tenului.

CC-cream-urile – acronim pentru Correct and Conceal sau Color Correction – reprezintă cel mai nou trend în materie de fonduri de ten. 

Cum aleg ce mi se potrivește?

Regula generală, pe care am mai spus-o și aici este să nu cumpărăm un produs înainte de a-l testa. Așadar, voi încerca fondul de ten sau BB-ul de care am nevoie în funcție de subtonul pielii mele. Cea mai bună soluție e să încercăm pe mandibulă, în joncțiunea dintre ten și gât 3 nuanțe și să alegem nuanța care ni se potrivește cel mai bine cu gâtul și decolteul, nu cu tenul – pentru că dacă tenul este gras, nuanța s-ar putea să fie mai închisă decât restul corpului, iar în acest caz alegerea unui fond de ten mai închis decât gâtul și decolteul ar fi greșită.

Ce aleg între fond de ten, BB cream sau CC cream?

Alegem 2 produse diferite: un BB sau CC cream pentru uniformizarea pielii, iar pentru ocaziile mai speciale, aș alege un fond de ten. 

Este o artă în toate alegerile pe care le facem, și nu doar în cele pe care le facem la nivel emoțional sau rațional pentru viitorul nostru sunt importante, ci și alegerile mici pe care le facem au valoarea lor. Aceste mici alegeri ne influențează starea. Este și cazul culorilor, sunt foarte multe cărți de specialitate și resurse pe care le putem descoperi ca să aflăm cum ne putem simți mai bine. 

Ce purtăm de Sărbători?

Suntem atenți la culori, mai mult decât ne imaginăm și trebuie să avem o cultură a culorii și să ne obișnuim cu frumosul. Frumusețea este relativă, dar frumusețea înseamnă, de fapt, armonie. 

Asociem zilele foarte importante din an cu ceva festiv și glamuros, așa că, penru Sărbătorile de iarnă aș alege un machiaj cu glitter cum e All About Shadow™ Duo și un ruj roșu care să mă facă să vibrez cum e Clinique Pop™ Reds și cu un strop de parfum sunt gata de petrecere. 

Petrecere frumoasă să avem! 

_________________________

Frumusețea este un indicator al prospețimii și al îngrijirii, care cântărește mult în felul în care ne percepem. Parteneriatul dintre CoverStories și Clinique vorbește despre îngrijirea pielii și despre hrănirea frumuseții naturale astfel încât: să nu mai acoperim, ci să punem în valoare; să nu mai risipim, ci să alegem conștient și sigur; să nu ne ferim, ci să ne afișăm asumat și cu drag de noi înșine.

Citește și:

Amintirea culorilor și cum ne-au influențat ele lumea

Fericirea de dimineață se reflectă în deciziile pe care le luăm – Despre demachiere și curățare ca piloni ai frumuseții naturale

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here