Cele mai frumoase 5 piețe de Crăciun din Germania

1
Timp de citire: 4 minute

Pe geam se văd vârfurile brazilor de pe stradă. Sunt în Germania, e ultima zi de work-from-home-far-away și mă străduiesc să scriu câte ceva despre experiența asta minunată, despre cele mai frumoase piețe de Crăciun la care am fost, despre toată agitația frumoasă care se întâmplă, despre vinul fiert, despre castanele coapte și despre șosetele din lână alpaca. Într-un cuvânt, despre Weihnachtsmarkt.

E a doua oară când mergem într-un „compendiu” al piețelor de Crăciun germane. Prima oară, am făcut un tur de forță și-am văzut 5 piețe de Crăciun în 3 zile. Anul ăsta, ne-am hotărât să le experimentăm pe îndelete: 6 piețe de Crăciun în 7 zile. Despre 5 dintre ele, mai jos.

1. Monschau

Idilic. Pentru mine Monschau a fost cea mai frumoasă surpriză: unul dintre orășelele specific germane, un burg cu case înalte și castel în vârful colinei, o piață mică, dar încăpătoare pentru mii de oameni, străduțe înguste pline de viață, luminițe în copaci, miros de lemn ars în sobă și de castane coapte. 

Aflat chiar lângă râul Roer, Monschau este unul dintre cele mai instagramabile locuri în care am fost: oriunde te întorci, poți face o fotografie de tipărit pe cărțile poștale. Poate pentru că e chiar la granița cu Belgia, orășelul împrumută ceva din atmosfera belgiană a piețelor de Crăciun și din vibrația arhitecturii belgiene. Iar Monschau Weihnachtsmarkt este o nestemată: în jurul pieței romantice se desfășoară de jur împrejur cabane din lemn decorate cu lumini de basm și decorațiuni de Crăciun, în timp ce colinde în toate limbile răsună în orice colț ai ajunge.

2. Aachen

Aachen este unul dintre orașele mele favorite din Germania (alături de Nurenberg și Düsseldorf) și îmi pare în toate anotimpurile, la fel de frumos și cuceritor. De Crăciun, Aachen devine scena unei piețe minunate, care se întinde din centru pe toate străduțele din jurul Catedralei Aachen și primăriei. Practic, centrul se transformă într-un sat de Crăciun și devine loc de întâlnire pentru aacheneri și vizitatori. 

Lumini, lumini, lumini. Peste tot la fel de frumoase și de strălucitoare. Miros de vin fiert cu mirodenii și Aachener Printen (un fel de turtă dulce specifică acestui oraș). Vă spun, nu-i deloc întâmplător că piața de Crăciun din Aachen a ajuns în primele zece cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa, din ultimii ani.

P.S.: după o vizită la piața de Crăciun, musai să intrați măcar pentru câteva minute la Mayersche Buchhandlung, una dintre cele mai mari librării din zonă.

3. Essen

Essen este un oraș situat la jumătatea distanței dintre Düsseldorf și Dortmund, foarte aproape de Bochum. Piața de Crăciun se află chiar în centrul orașului, în Kennedyplatz și este absolut minunată. Închipuiți-vă o copertă strălucitoare formată din mii de lumini de Crăciun, care dezvăluie ceva mai multă liniște decât în oricare altă piață (spre deosebire de Düsseldorf sau Dortmund, de exemplu). Vin fiert, punsch, cacao cu Baileys, grog, lichior de ouă, nelipsitul carusel. Și dacă astea nu vi se par suficiente, Essen ascunde și o mică piață cu tematică medievală, în care puteți gusta mied fiert (nu pe gustul meu) sau puteți lua acasă pâine proaspăt scoasă din cuptorul pe lemne.

4. Dortmund

Poate una dintre cele mai mari piețe de Crăciun din Germania, Dortmund găzduiește peste 300 de case de lemn, împrăștiate în jurul celui mai mare brad de Crăciun din lume, o construcție care se ridică la 45 de metri înălțime, alcătuită din 1.700 de brazi individuali și decorat cu peste 13.000 de lumini. Vă promit, merită!

P.S.: în Dortmund găsiți și migdale coapte cu (foarte) puțin zahăr. Să nu le ocoliți.

5. Düsseldorf

Castane coapte în cel mai modern și cool oraș german în care am fost. Ar putea fi titlul unui material separat în care enumăr fără presiune toate motivele pentru care îmi place orașul ăsta! Iar piața de Crăciun nu se lasă mai prejos. O roată mare în Burgplatz, un carusel tematic și căsuțe de lemn cu Glühwein (vin fiert) îi așteaptă în fiecare seară pe toți cei care ies de la muncă și vor să mai petreacă timp alături de prieteni sau colegi. 

Și pentru că trebuie să aibă și el specificul lui, aici am găsit o mulțime de piețe mai mici de Crăciun, în jurul celei mari din Marktplatz, așezată chiar în fața primăriei. Cele două preferate ale mele sunt: „Engelchenmarkt” („Little Angel Market”) și „Sternchenmarkt” („Little Star Market”) în Stadtbrückchen – unde toate luminițele și decorațiunile sunt albe și albastre, iar atmosfera e într-adevăr specială.

P.S.: Düsseldorf e și una dintre capitalele modei europene, iar dacă vă place Milano, aici cu siguranță o să vă simțiți bine. Iar dacă ajungeți aici, alături de toate brandurile caselor mari de modă, există și branduri locale care își pot croi loc în itinerariul vostru.

Piețele de Crăciun sunt motiv de plimbat și de experimentat Germania de-a lungul și de-a latul ei. Indiferent unde ați ajunge, o să găsiți un carusel tematic, cel puțin o căsuță care vinde turtă dulce în toate formele posibile, grupuri de germani care beau bere rece la minus câteva grade și vânzători de vin fiert și ciocolată caldă (cea cu Baileys e preferata mea). Iar când găsiți bătrânii care vând șosete din lână de alpaca, să-mi mai luați și mie o pereche. Nu de alta, dar sunt cele mai frumoase, călduroase, hygge și simpatice articole de iarnă pe care le-am avut vreodată.

Așa că oricând ați alege să călătoriți în Germania, puneți pe listă și o vizită în orice decembrie. O să-mi mulțumiți. Cu plăcere!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

six − 2 =