Cele mai frumoase 21 de filme cu și despre muzică și muzicieni

2
778
Timp de citire: 4 minute

Primul film-biografie despre un muzician pe care l-am văzut a fost acum 15 ani, undeva prin 2005, într-o cameră de adolescenți care așteptau cu sufletul la gură următoarea scenă. Filmul era despre un rapper alb cu o istorie tulburătoare și care găsise în muzică singurul limbaj de exprimare. 8 Mile se numea filmul și astăzi reprezintă încă unul dintre acele filme pe care mi le pot aminti aproape scenă cu scenă.

Probabil că de atunci am devenit receptivă la filmele care dau muzicii un rol în sine. Felul în care muzica se îmbina cu fiecare cadru și modul în care se transforma povestea m-a făcut să înțeleg că și muzica, la fel ca actorii, poate juca mai multe roluri.

Muzica și rolurile ei

Într-un film oarecare, muzica poate fi coloană sonoră, dar și efect special; poate da greutate unui moment sau poate trimite spectatorul într-o emoție anume: suspans, încântare, teamă sau revelație.

Lucrurile însă se schimbă considerabil atunci când scenaristul decide să dea muzicii un rol de sine stătător. Pentru că muzica e fluidă, pentru că se poate transforma, pentru că poate pătrunde în atât de multe niveluri și între atât de multe straturi. 

Într-o peliculă muzica poate juca rolul unui limbaj, dar într-o alta poate fi un destin sau o vocație. Muzica poate juca rol de strat și de substrat, de formă și de fond, de victimă sau de erou

De-a lungul anilor mi-au tot apărut în viată și pe ecran multe scenarii care așază muzica în lista protagoniștilor, iar de curând, pe muzica celor de la Queen, m-am gândit că n-ar strica o trecere în revistă a filmelor pe care eu, cel puțin, aș vrea să le revăd.

Biografii de muzicieni și cântăreți (după povești și personaje reale)

1. THE BUDDY HOLLY STORY (1978) – filmul spune povestea unuia dintre primii muzicieni rock and roll, considerat și astăzi unul dintre cei mai influenți muzicieni ai perioadei.

2. COAL MINER’S DAUGHTER (1980) – biografia cântăreței americane de muzică country, Loretta Lynn (mai puțin cunoscută la noi, dar cu un parcurs memorabil).

3. SWEET DREAMS (1985) – cine nu a auzit de Patsy Cline și de vocea ei catifelată?

4. SID AND NANCY (1986) – portretul relației dintre Sid Vicious, basistul formației de british punk, Sex Pistols și prietena lui, Nancy Spungen.

5. THE DOORS (1991) – filmul ăsta nu cred că mai are nevoie de nici o prezentare.

6. SHINE (1996) – o biografie, un pianist, un Geoffrey Rush și o melodie.

7. LITTLE RICHARD (2000) – biografia lui Little Richard Penniman și a statutului de cântăreț negru în anii 1950.

8. RAY (2004) – probabil filmul meu preferat din toate cele de aici, un tribut adus regelui blues—ului Ray Charles de legenda Jamie Foxx.

9. WALK THE LINE (2005) – puține filme sunt mai bune decât povestea adevărată a lui Johnny Cash. Și când ai pe ecran pe Joaquin Phoenix (care cântă de-adevăratelea!) și pe Reese Witherspoon, e suficient pentru o seară de sâmbătă.

10. LA VIE EN ROSE (2007) – o frumusețe de film cu Marion Cotillard care joacă un rol absolut minunat despre fragilitățile cântăreței franceze Édith Piaf.

11. GET ON UP (2014) – una dintre cele mai emoționante cronici dedicate vieții lui James Brown

12. BORN TO BE BLUE (2015) – o poveste reimaginată a legendei jazzului Chet Baker și a vieții sale din anii 60′.

13. STRAIGHT OUTTA COMPTON (2015) – mai mult decât biografia unui cântăreț, e radiografia unui fenomen și a unei intersecții care a redefinit muzica modernă și cultura Hip-Hop.

14. MILES AHEAD (2015) – o radiografie care explorează viața și personalitate lui Miles Davis.

15. BOHEMIAN RHAPSODY (2018) – probabil singurul film de nota 10 pe care l-aș revedea în fiecare an. Motivele sunt trei: Queen, Freddie Mercury, Rami Malek.

16. ROCKETMAN (2019) – o fantezie colorată și sclipitoare, bazată pe viața legendei Elton John.

Filme de ficțiune despre puterea muzicii

1. THE SOUND OF MUSIC (1965) – o poveste romantică în care muzica lasă loc de dragoste. Și atât mai am de spus: Julie Andrews și Christopher Plummer.

2. La leggenda del pianista sull’oceano (1998) – un film despre descoperire și auto-descoperire, pe ritmuri de pian.

3. 8 MILE (2002) – teoretic, e o poveste de ficțiune despre un rapper alb care reușește să-și depășească limitele și să ajungă… practic, știm cu toții despre ce e vorba.

4. AUGUST RUSH (2007) – una dintre cele mai frumoase povești în care muzica este eroul care aduce laolaltă destine.

5. CRAZY HEART (2009) – o poveste despre o viață disfuncțională, dar și despre o relație de dragoste care inspiră cu un Jeff Bridges și cu un Colin Farrell care cântă absolut minunat.

Bonus: A star is born – oricare dintre cele 4 variante: cea mai recentă versiune din 2018 cu Lady Gaga și Bradley Cooper, varianta iconică din 1976 cu Barbra Streisand și Kris Kristofferson, varianta care e una dintre cele mai iubite filme cu și despre muzică, din 1954 cu Judy Garland și James Mason sau prima variantă, din 1937, cu Janet Gaynor și Fredric March.

Vizionare plăcută și audiție cu folos!

2 Comentarii

 1. Foarte faina lista! Unele din ele le-am pus deja la watchlist:)
  As putea completa lista cu cateva titluri din aceeasi zona care mi-au ramas intiparite in micile celule cenusii:

  1. Hysteria (2001) – The Def Leppard story (povestea primilor ani ai trupei de glam rock def leppard – sfarsitul anilor ’70 – sex, drugs & rock’n’roll) – https://www.imdb.com/title/tt0280754/
  2. Whiplash (2014) – despre depasirea limitelor in arta muzicii – https://www.imdb.com/title/tt2582802/?ref_=fn_al_tt_1
  3. Devil at the crossroads (2019) – un documentar excelent despre Robert Johnson, un bluesman despre care se spune ca si-a vandut sufletul diavolului la o intersectie pentru a invata sa cante la chitara si ca de la el a pornit intreg curentul blues/rock&roll – https://www.imdb.com/title/tt9046574/?ref_=fn_al_tt_1
  4. Crossroads (1986) – un film foarte fain despre un tanar chitarist prins in mrejele mississippi blues-ului si care urmareste sa gaseasca un cantec pierdut de-al lui Robert Johnson. Apare si Steve Vai la final 🙂 – https://www.imdb.com/title/tt0090888/?ref_=_16
  5. Ray (2004) – despre viata lui Ray Charles, cu Jamie Foxx – https://www.imdb.com/title/tt0350258/?ref_=fn_al_tt_1

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here