„Cea mai mare sursă de inspirație pentru mine este viața în toate manifestările ei” – Katerina Samokish

0
Timp de citire: 6 minute

Samokish este o casă de bijuterii de calitate europeană, cu suflet ucrainean. Designerul Katerina Samokish, nepoata celebrului artist ucrainean Mykola Samokish, continuă tradiția familiei și creează fiecare bijuterie ca o piesă de artă, adăugându-și dragostea pentru frumos în fiecare detaliu. Filosofia simplă a brandului este aceea de a ajuta femeile să-și sublinieze individualitatea. „Nu dictăm moda, doar ajutăm fiecare femeie să-și dezvăluie adevărata frumusețe și să-și creeze propriul stil”. Ce crez mai frumos decât acesta? 

Care este povestea ta – cum și când ai început să creezi și să produci bijuterii?

Brandul SAMOKISH și-a început călătoria ca un hobby, în 2010. Pe atunci eram studentă la facultatea de Drept, și mi-am făcut primele bijuterii din materialele disponibile pe care le aveam acasă – cum ar fi mărgele de plastic. A fost pură coincidență, am făcut prima bijuterie pentru mine pentru că nu am găsit în magazin ce mi-ar fi plăcut să port. 

Am purtat bijuteria respectivă la universitate și chiar în prima zi am primit o comandă pentru același colier. Așadar, primele comenzi au venit de la prietenii mei și am început astfel să-mi dezvolt hobby-ul pe când eram încă studentă. Apoi, am lucrat ca avocat timp de 9 ani și am avut succes în ceea ce făceam pe partea de avocatură, însă, în același timp îmi plăcea foarte mult să creez diferite bijuterii și o făceam cu pasiune în timpul liber. Așa că, acum 6 ani mi-am părăsit cabinetul juridic pentru a-mi continua pasiunea și am început să creez bijuterii unice din lanțuri italiene, pietre semiprețioase și strasuri.

Cum era viața ta înainte de a te ocupa doar de crearea de bijuteriiȘi cum ai luat hotărârea de a face doar creație de bijuterie?

Ideea de a-mi schimba drastic viața de la drept la artă nu a apărut din senin. De fapt, toată familia mea e compusă din reprezentanți ai artei. Bunicul meu, Nikolai Samokish, a fost un artist celebru, ale cărui imagini sunt păstrate în muzee, precum și în colecții private exclusive. Bunica mea – pianistă, mama – actriță și tatăl meu a fost directorul șef al Teatrului Național Dramatic – L.Ukrainka. Așa că am decis să nu mă împotrivesc firii și moștenirii mele artistice și să-mi încerc creativitatea.

Astăzi, brandul SAMOKISH continuă tradiția familiei și creează fiecare bijuterie ca o piesă de artă cu mare dragoste și atenție la fiecare detaliu.

Ca avocat, m-am implicat mereu în rezolvarea problemelor altora. La un moment dat, am decis că îmi doresc ca fiecare zi să fie plină de frumusețe și fericire. Am vrut să le ofer oamenilor emoții pozitive și să le primesc la schimb. Prin urmare, în momentul în care hobby-ul meu a început să-mi aducă venituri mai mari decât veniturile din jurisprudență, am decis să iau în serios producția de bijuterii și să-mi creez propriul brand.

Care a fost cea mai mare teamă a ta când ai început să creezi ca designer de bijuterii?

Întrucât aveam mare succes în drept și puteam conta deja pe statutul de partener într-o firmă de avocatură, decizia mea de a renunța la tot ce acumulasem până atunci și de a intra într-un domeniu nou, al bijuteriilor, a provocat confuzie atât în rândul familiei mele, cât și al prietenilor mei. La acea vreme, stabilitatea era principala condiție pentru succes și am decis să renunț la un loc de muncă cu statut stabil și să merg către nicăieri, practic, fără perspective clare și, eventual, și cu venituri mai mici.

A fost o decizie foarte dificilă, așa că m-am gândit la ea aproape vreo 2 ani, dar totuși m-am hotărât – dacă nu acum, atunci când? Mi-am spus că ar trebui să încerc și să nu regret la bătrânețe că nu am îndrăznit. Știam că în cazuri extreme mă pot întoarce oricând la drept, dar speram cu adevărat că voi avea succes și în noile mele începuturi.

Cum te-a schimbat această călătorie?

Păi, pentru început, am fost angajată. Nu mi-am făcut griji pentru o mulțime de lucruri, trebuia doar să-mi fac treaba bine. Devenind designer de bijuterii și deschizându-mi propria linie de producție, am devenit un antreprenor cu o mare responsabilitate atât pentru angajații mei, cât și pentru clienții mei. Și astăzi îmi este greu să îmbin ambițiile mele de design cu poziția de om de business.

Dar un lucru s-a schimbat fundamental în mine – acum nu mă tem de nimic, sunt încrezătoare în abilitățile mele pentru că sunt încrezătoare în produsul pe care îl creez. Văd răspunsul clienților mei și sunt sigură că există întotdeauna o soluție pentru orice problemă. Prin urmare, business-ul m-a călit, dar în același timp m-a făcut mai blândă și mai atentă cu oamenii, mai receptivă și mai grijulie.

Care sunt materialele tale preferate?

De la bun început m-am îndrăgostit de o casă italiană care produce lanțuri. Aceasta este o afacere de familie care creează de peste 50 de ani, lucrează cu branduri celebre – de exemplu, colaborează cu Furla de mai bine de 50 de ani, iar printre clienții lor se numără Giuseppe Zanotti și Dsquared2.

Prin urmare, designul și calitatea lor este întotdeauna la cel mai înalt nivel. Am decis să combin lanțurile lor cu pietre și perle naturale, adăugând și propriile mele elemente de design. Astfel, propriul meu stil a fost creat în categoria de bijuterii ca o bijuterie statement.

Katerina, povestește-mi despre colecția ta cea mai iubită de până acum și despre semnificația din spatele acesteia.

Războiul ne-a prins chiar când pregăteam colecția de primăvară. Trebuia să fie la fel de strălucitoare ca întotdeauna. Însorită, plin cu sclipici, nuanțe de auriu și un amestec de culori suculente. Când am început testele pentru colecție, m-am îngrijorat că publicul ar putea să nu înțeleagă, pentru că ne-am concentrat pe inimi – pandantive, multe inimi diferite, diverse forme și culori. Dar ar fi trebuit să fie și multe cruci în colecție, pentru că sunt frumoase, și reprezintă lupta pentru adevăr și credință.

Așa s-a dovedit simbolic, inimi și cruci…

Această colecție are, de asemenea, flori din metal și broșe de flori care sunt atât de frumoase și strălucitoare. Când a început războiul, toți artiștii ucraineni au simțit nevoia să reflecte în artă sentimentele lor despre ce se întâmpla. Am simțit nevoia să aducem pace, nu război, pentru că suntem o țară pașnică care merită fericirea, merităm să trăim în pace, frumusețe și sănătate.

Așadar, aceasta este cea mai frumoasă colecție a mea, una care exprimă sentimentele mele despre război – acum suntem împrăștiați, dar când ne vom întoarce în viața noastră, nu vom mai aștepta momentul potrivit, pentru că momentul potrivit este acum, în acest moment.

Vom trăi fiecare zi și o vom sărbători, vom purta cele mai bune haine ale noastre, nu vor fi niciodată prea multe bijuterii deodată, vom purta atâtea cât ne dorim… și vom bea cea mai delicioasă cafea și ne vom iubi. Pentru că dragostea care ne umple acum inimile ucrainene ne va reînvia țara, iar puterea ei ne va ucide dușmanii.

Oh, Katerina… nici nu aș avea cum să completez ce ai spus mai devreme. Spune-mi cum îți hrănești creativitatea?

Cea mai mare sursă de inspirație pentru mine este viața în toate manifestările ei. Tot ceea ce mă înconjoară îmi creează ziua, călătoria sau viața de zi cu zi, cărțile sau muzica – totul mă umple și dă teren creativității.

Ce vrei să simtă femeile când îți poartă bijuteriile?

Filosofia simplă care stă la baza brandului SAMOKISH este aceea de a ajuta femeia să-și sublinieze personalitatea. Nu dictăm moda, doar ajutăm fiecare femeie să-și dezvăluie adevărata frumusețe și să-și creeze propriul stil.

Odată ce am contestat tendințele globale din industria modei care invitau la renunțarea identitatății unei femei, am găsit sprijin de la mii de femei care își iubesc originalitatea și nu se tem să experimenteze cu stilul lor.

Există vreun sfat pe care vrei să-l împărtășești celor care aspiră să devină designeri de bijuterii?

Există o mulțime de oameni talentați care pot desena schițe frumoase. Doar câțiva dintre ei însă sunt capabili să dea viață desenelor, și mai puțini sunt capabili să construiască o afacere, și mai puțini sunt capabili să facă această afacere de succes.

Deci nu câștigă cel mai talentat, ci cel mai hotărât.

Arta este un mod de a-ți transmite viziunea asupra lumii prin lucruri. Pentru mulți, punctul tău de vedere va fi ceva nou și neobișnuit. Trebuie să ai suficientă încredere în tine și în opiniile tale, încât altora să le facă plăcere să-ți împărtășească viziunea.

Îndoielile cu privire la calitatea muncii tale – te pot dezvolta, îndoielile de sine – te pot distruge.

Și, în sfârșit, ce ai vrea să iei cu tine din experiența Romanian Jewelry Week?

Când oamenii mă întreabă dacă aș schimba ceva în viața mea de până acum, dacă aș fi luat o decizie diferită, le răspund mereu că aceasta este experiența mea de viață și datorită acesteia sunt personalitatea care îmi place, datorită acesteia sunt astăzi, aici. Prin urmare, de la Romanian Jewelry Week aștept cu nerăbdare experiențe interesante care să devină parte integrantă a experienței mele de viață și să mă conducă mai departe în viitorul meu fericit.

Mulțumesc, Katerina și mult succes în tot ce faci!

__________________

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + nine =