Ce poți face în 2 zile petrecute molcom în Cluj-Napoca?

0
Timp de citire: 5 minute

Cluj-Napoca, orașul molcom și calm, are un ceas aparte și-o colecție de oameni faini care îți deschid calea oriunde ai poposi și te bucură cu dulcele lor accent local.

De ceva timp, auzind vorbindu-se foarte frumos despre Cluj-Napoca, am început să urmăresc ofertele de preț pentru zborurile între Bucuresti și Cluj. Norocul meu a fost distracția de la malul mării care a făcut ca prețurile zborurilor către Cluj să fie mai mici. Zborul a durat 50 de minute și aproape că nu mi-am dat seama când am decolat și când am aterizat. Da, entuziasmul descoperirii și-a spus cuvântul. Dar să vă povestesc ce am reușit să vedem și să „încercăm” în mini-city-break-ul din Cluj. 

Locuri de vizitat

Grădina Botanică

Pentru că nu am stat mult timp în Cluj, am avut ca principal obiectiv de vizitat Grădina Botanică, despre care auzisem cuvinte lăudabile. 

Zis și făcut, am aterizat și la ora 11 eram în fața grădinii, după un drum la pas din centrul orașului. Grădina are un farmec aparte, cu băncuțe cochete, cu sere mari în care te pierzi printre palmieri și ferigi, cu nuferi uriași care sunt de-a dreptul surprinzători. Tot aici e și o pădure în care te poti plimba și auzi susurul blând al pârâului, care îți dă senzația că te afli pe un drum de munte. Ne-am așezat și am lăsat liniștea să-și pună amprenta asupra noastră și să cuprindem acel „molcom” al locului. 

Centrul istoric

Am avut inspirația să ne cazam într-o casă ce se află în centrul istoric al Clujului, ocazie cu care am putut parcurge toate distanțele la pas. Ne-am plimbat mult, ne-am așezat când am găsit o cafenea cochetă și am savurat în tihnă, o cafea bună. Centrul Clujului este de văzut, simțit și luat pulsul. Ne-a încărcat într-un fel anume cu o nostalgie și energie încât nu voiam decât să ne plimbăm din nou și din nou.

Iubesc locurile în care te poți trezi dimineața, iar la colțul străzii te așteaptă o cafea bună și un mic dejun delicios – îți oferă energie pentru începutul unei zile bune, iar noaptea te poți răcori stând într-o piață plină de oameni calzi și prietenoși. În cazul Clujului, vorbim despre Piața Unirii, unde poți admira statuia lui Mathias Corvin și Biserica Sf. Mihail, în timp ce bei o socată bună (revin cu socata).

Parcul Cetățuia 

A doua zi, după un mic-dejun pe măsura Clujului, am mers la pas și gură cască în jur de 25 minute până în Parcul Cetațuia. Pe drum, în timp ce urcam pe panta destul de solicitantă a străzii Emil Racoviță, ne-am „clătit” ochii cu liniile caselor impunătoare, a căror arhitectură deosebită descriu povești despre oamenii care au locuit acolo, despre zecile de camere și tot felul de întrebări fără răspuns.

Când am ajuns pe culme, surpriză! O panoramă frumoasă, cu profile elegante asemenea stucaturilor vilelor interbelice, cu nuanțe de caramiziu, cu turle îndrăznețe de biserici, cu un Someș leneș și mult verde. 

Parcul Central

Drumul spre Parcul Central de la Monumentul din Parcul Cetațuiei este numit și Aleea Scărilor, fiind principala cale de acces spre culmea parcului. În drumul nostru, am trecut Someșul pe podul Regina Elisabeta, pe care sunt agățate zeci de lacăte ale îndrăgostiților care și-au mărturisit acolo iubirea. 

Trecând podul, ajungem într-unul dintre cele mai iubite parcuri de către clujeni. Delimitat de Cluj Arena la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est, Someșul Mic la nord și strada Cardinal Iuliu Hossu la sud, parcul reprezintă unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a orașului.

Aici este locul unde se țin festivalurile și unde majoritatea clujenilor vin să se relaxeze, să se plimbe cu bicicleta și să admire lebedele de pe lac. Tot aici poți admira clădirea Cazinoului, un monument  de arhitectură impresionant și te poți plimba cu barca pe Lacul Chios. În perioada în care am vizitat parcul, avea loc Festivalul de Jazz, iar atmosfera de sărbătoare se simțea peste tot. Street food, muzică bună, aer curat, o pătură și liber la relaxare – sunt toate ingredientele de care ai nevoie pentru o zi reușită.

La Che Guevara, așteptând o socată.

Bunătăți de încercat

Varză ca la Cluj

După cum îi spune și numele, rețeta de varză a la Cluj este specifică acestei zone a țării. Când am auzit de această denumire, am vrut să o încerc și am mers la Zama, cunoscut pentru delicioșeniile sale. Un loc foarte frumos amenajat, cu influențe rustice subtile, foarte „instagramabil”, că tot ne-a intrat acest cuvânt în vocabular. 

Am încercat o supă de ciuperci și bineînțeles varză a la Cluj, dar pot spune cu mâna pe inimă că și supa de salată este delicioasă (am furat din farfuria cuiva drag, se știe el). Supa de ciuperci este foarte gustoasă, cu aroma subtilă de hribi, iar varza chiar m-a surprins plăcut. Am comparat-o cu o sărmăluță în frunză de varză, dar dezbrăcată de halatul său de noapte, pe care l-a pus alături, având aceeași savoare și servită cu smântână și ardei iute.

Mic-dejun clujean

Micul dejun este un adevărat răsfăț în Cluj-Napoca. Am încercat două restaurante, iar amândouă au fost pe măsura recomandărilor. În Piața Unirii se află Brasserie Toulouse Café, unde am comandat un mic dejun englezesc. Cuvântul care ar descrie ce s-a întâmplat acolo ar fi delicios, iar cafeaua e chiar foarte bună. Avantajul este că poți să servești micul dejun în aer liber, fix în piață.

A doua zi dimineață, am descoperit cafeneaua Olivo Café, un spațiu mic și simpatic unde elementele arhitecturale recondiționate îmbracă foarte fain conceptul de mese pentru două persoane. Mâncarea este la fel de bună pe cât arată, micul dejun Contadino este preferatul meu, iar pancakes cu ricotta și fructe sunt o ne-bu-ni-e.

Socatăăăăă

Am făcut obsesie pentru socată, încă din prima oră pe tărâm clujean. Așadar, micul dejun și o socată, prânz și o socată, cină și o socată, iar între mese, că doar avem și gustări, ce să fie? SOCATĂĂĂ. Pe locul I în clasamentul socatelor gustate, deși lupta a fost strânsă, papilele mele gustative au ales câștigătoarea – socata de la Che Guevara.

Acum, că mi-am descoperit o nouă slăbiciune, trebuie să găsesc un loc cu o socată bună și în București. Dacă nu, Clujule, dragă, voi reveni să îți descopăr și alte locuri, și alte gusturi. A, și o socată la pachet, te rog!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + 14 =