Ce faci în timpul liber? Recomandările lui septembrie

0
239
Timp de citire: 4 minute

Până la acest moment, septembrie se anunță aglomerat și agitat. Sau poate că este un sentiment subiectiv.

În orice caz, dacă și voi aveți nevoie de un moment de artă, shopping de produse românești, de un film bun sau de o seară la terasă și o porție de râs, vă invit să răsfoiți cele 10 recomandări pe care le-am găsit tentante pentru luna aceasta.

De pe 3 până pe 6 septembrie ai timp să îți notezi în calendar o proiecție de film de dans: Ema, de Pablo Larraín, Being Jérôme Bel sau oricare alt film înscris în competiție, la Cinema Elvire Popesco sau la Cinema Muzeul Țăranului Român. Anul acesta tema în jurul căreia gravitează evenimentele BIDFF 2020 este Utopie/Distopie.

Expoziția este disponibilă începând cu 4 septembrie și până pe 25 septembrie, la Muzeul de Artă Recentă, cu o temă care explorează sănătatea mintală. Cu ajutorul artei contemporane italiene, artistul Christian Fogarolli încearcă să urmărească legătura dintre artă și teoriile științifice.

#EmoțieDurabilă este tema ediției de anul acesta a Made in RO – târg de design contemporan. Sunt multe discuții și reportaje pe tema faptului că românii s-au îndreptat mai mult, în ultima perioadă, asupra consumului local. Made in RO este o ocazie bună pentru a ne îmbogăți gustul cu design contemporan românesc, dar și pentru a ne statornici în obișnuința de a susține arta locală în toate formele ei.

De pe 11 până pe 20 septembrie, Romanian Design Week propune o serie de jocuri reinterpretate, sub forma unor instalații, prin care Împreună să fie iarăși o experiență plăcută și responsabilă în același timp. Tema ediției se concentrează pe ceea ce ne-a afectat de la începutul anului și până acum: Schimbarea. Și un viitor (mai) bun. De asemenea, la RDW 2020 poți să vizitezi și expozițiile care cercetează Possible Realities, Antifragile, expoziții internaționale care radiografiază evoluția internațională a designului. Totul va avea loc în curtea interioară a Combinatului Fondului Plastic, la spațiul Qreator sau în online.

În al doilea weekend din septembrie, la Casa Universitarilor, sub umbra copacilor mari, poți să bei un pahar de limonadă rece în timp ce cauți fie o bijuterie, o haină pentru sezonul rece, produse de îngrijire sau câte ceva pentru cei mici, toate sub semnul designului românesc.

Timp de trei luni, la Sun Plaza România, trei muzee vin cu expoziții temporare. Proiectul a început în august cu o expoziție a Muzeului Căilor Ferate Române. În septembrie proiectul continuă cu expoziția de la Muzeul parfumului – 400 de sticluțe delicate, cu forme atipice, decorate cu mărgele, picturi sau broderii metalice, creații cu tradiție globală, dar și exponate românești. Intrarea este liberă, iar expoziția va putea fi vizitată de pe 7 până pe 20 septembrie.

Expoziția Transformation. From Bucharest to Gdansk. From Gdansk to Bucharest poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă din București, până pe 30 septembrie și aduce în prim-plan pictura din spațiul Europei Centrale și de Est.

Cea de-a șaptea ediție Art Safari va avea loc între 11 – 20 septembrie, în condiții de siguranță și cu un flux controlat de vizitatori. Noutatea din acest an vine alături de expoziția creată exclusiv din lucrările copiilor din perioada lui #stamacasa. De asemenea, printre noutățile anunțate pentru această ediție se numără și o expoziție dedicată lui Sabin Bălașa, pictor contemporan celebru în anii ’80-’90, cea mai mare expoziție din ultimii 50 de ani dedicată maestrului Gheorghe Petrașcu, dar și o expoziție în premieră națională semnată de Guerrilla Girls, grup a cărui artă a făcut înconjurul lumii.

Cu toate că programul încă nu este anunțat, festivalul Unfinished este o variantă bună pentru a încheia luna cu o doză bogată de discuții, interviuri și workshop-uri. Printre numele anunțate deja, se numără Priya Parker, consilier strategic și autor al bestsellerului „The Art of Gathering” și „Together Apart” (care va vorbi despre modul în care ne adunăm și interacționăm atunci când suntem împreună, mai ales în aceste vremuri), Perry Chen, artist și fondator Kickstarter, care va susține un workshop inovator sau Cristiana Pașca Palmer, fost secretar general adjunct al Națiunilor Unite.

Spectacol de stand-up – sau acele momente în care te așezi la masă, comanzi ceva de băut, te uiți puțin și în meniu, știi că nu ai mai fost de ceva vreme la stand-up, așa că presupui că va fi un material nou, faci rapid o poză ca să păstrezi din atmosferă și pentru post-spectacol, pui telefonul în buzunar și aștepți să urce pe scenă comediantul favorit.

Să avem parte toți de un septembrie bogat, din toate punctele de vedere!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here