Serile răcoroase și mai grăbite vin (sper!) cu poftă de citit mai devreme. Se așază și titluri literare noi, târguri de carte, lansări mult așteptate și parcă-parcă mă cuprinde mai degrabă o nevoie de a citi, decât o dorință.
13 cărți cozy pentru citit toamna
„The impossible could not have happened, therefore the impossible must be possible in spite of appearances.”
– Agatha Christie, Murder on the Orient Express
Cărțile mele „de toamnă” sunt întotdeauna – îmi cer scuze anticipat pentru toate clișeele care urmează – un amestec de cărți atmosferice, în nuanțe de toamnă, confortabile, eventual un mix de fantezie întunecată și capricioasă, thrillere, mystery și literatură gotică care te face să vrei să stai într-un pulover confortabil și să bei ceai lângă o fereastră în timp ce te delectezi cu Frumusețea Absolută. Adică tot ce reprezintă toamna pentru un cititor amator. N-am știut ce cuvânt umbrelă să folosesc pentru toate caracteristicile astea, așa că i-am spus „cozy”, pentru că astea-s lecturile care mă așază în relaxare: mistere, detectivi curioși, crime rezolvate pe ultima pagină.
Am o relație personală cu toamna (am scris și aici de ce De ce e Septembrie cea mai bună lună pentru rezoluții), așa că sper că veți putea găsi câteva lecturi confortabile de toamnă pentru a începe sezonul, în timp ce vă adunați toate condimentele pentru ciocolata caldă și vă scoateți puloverele preferate.
P.S.: orice recomandare e binevenită și vă mulțumesc anticipat pentru ea.
1. Inimă neagră ca noaptea – ROBERT GALBRAITH
Ce poate fi mai potrivit pentru toamnă decât atmosfera unei Londre încărcate de tensiune? Dacă ar fi să recomand o singură carte pentru toamna asta, v-aș recomanda să începeți seria Cormoran Strike. N-o să vă pară rău.
2. Miss Marple 12 povestiri noi – AGATHA CHRISTIE
Nu cred să se „asorteze” ceva mai bine pentru toamnă decât o poveste marca Agatha Christie. Iar când iei 12 scriitoare apreciate și le dai ca temă personalitate efervescentei Miss Marple, nu poate să rezulte decât o clătorie plină de mistere.
3. Casa de lângă lac – KATE MORTON
Sau Casa de la Riverton. Sau Grădina uitată. Sau Orele îndepărtate. Adevărul e că scriitura lui Morton creează o adevărată atmosferă perfectă pentru a fi citită toamna. (Eu i-am citit toate cărțile și o urmăresc îndeaproape pe următoarea).
4. Ultima casă de pe strada Needless – CATRIONA WARD
Aceasta este o poveste despre un criminal, un copil furat și o răzbunare, despre care STEPHEN KING spune: „Un roman care îți pune cu adevărat la încercare stăpânirea de sine și își păstrează tulburătoarele secrete până la final!”
5. Portocala sângerie – HARRIET TYCE
O avocată și o toamnă perfectă, care-ți va da fiori la propriu. Practic, un thriller psihologic cu o intrigă plină de răsturnări de situație șocante și cu un final absolut neașteptat Eu am terminat-o de citit la finalul verii, dar o recomand oricând cauți o lectură rapidă, de tranziție sau când ți-ai pierdut pofta de citit și nu știi cum să mai ajungi la ritmul tău obișnuit de lectură.
6. Cuplul de la numărul 9 – CLAIRE DOUGLAS
Cred că una dintre cărțile care au durat două zile, pentru că se citește într-un ritm alert și finalul e unul la care nici măcar eu nu m-am așteptat.
7. Istoria secretă – DONNA TARTT
Probabil aflată pe orice listă de lectură de toamnă, Istoria Donnei Tartt se desfășoară în decorul fabulos al campusului universitar din New England și conține și un soi de lectură dark academia, dar și un mister de crimă literară care fascinează.
8. Rebecca – DAPHNE DU MAURIER
Înainte să vă uitați la filmul de pe Netflix, dați o șansă cărții ăsteia. Rebecca este deja o carte clasică și o lectură perfectă de toamnă dacă îți plac misterele gotice romantice plasate într-un conac mare și bântuit. Este vorba despre o femeie atrasă într-o poveste de dragoste cu un văduv bogat și dusă la conacul său, unde prezența regretatei sale soții este nelipsită și le amenință căsătoria.
9. Castelul umbrelor – LAURIE R. KING
O poveste mai aproape de meleagurile noastre, cea mai nouă aventură a lui Mary Russell și Sherlock Holmes o are în prim plan pe Regina Maria a României, nepoata Împărătesei Victoria și Țarului Alexandru al II-lea, o frumusețe vestită care a intrat la șaptesprezece ani în dinastia României și a transformat țara. Iar castelul este Bran, pe care Regina l-a primit în dar de la popor și pe care îl iubește ca pe propriii copii. Iar de aici… vă las să descoperiți.
10. Circul nopții – ERIN MORGENSTERN
O fantezie atmosferică, frumoasă, încărcată de emoție și potrivită pentru orice vârstă are în prim plan un circ de vis, perfect magic și ideal pentru sezon. Cu siguranță nu pentru cei care caută o aventură plină de acțiune, dar dacă apreciezi magia și cărțile cu un ritm mai lent, aceasta ar putea fi cartea perfectă pentru a te relaxa într-o noapte de toamnă.
11. Toamna – KARL OVE KNAUSGARD
Putea să lipsească oare această carte din listă? Nu putea. Ori, dacă nu ați citit întreaga serie a anotimpurilor, Toamna e o lectură excelentă pentru a începe.
12. Femeia în alb – WILKIE COLLINS
Tot din capitolul „clasice”, romanul lui Collins este unul dintre cele mai valoroase și mai apreciate romane mistery din literatura clasică, devenit un adevărat fenomen editorial încă de la apariție (1860), depășind la acea vreme până și succesul romanelor lui Charles Dickens, bun prieten și mentor al autorului.
13. Satul dispărut – CAMILLA STEN
Dacă v-a plăcut The Blair Witch Project, am o vagă bănuială că vă va captiva și această carte suedeză. Sten spune povestea regizoarea de filme documentare Alice Londstedt care este obsedată din copilărie de dispariția locuitorilor unui orășel minier supranumit „Orașul fantomă“ și care împreună cu o echipă de documentare, pleacă să exploreze satul pierdut din care întreaga familie a bunicii ei a dispărut în anii ’50. Încercând să găsească adevărul despre această tragedie, ei descoperă că încep să se întâmple lucruri misterioase și amenințătoare și își dau seama că poate nu sunt singuri.
Bonus: musai, dacă nu ați citit și sunteți fani ai geniului, recomand Stephan Ahnhem. AICI puteți citi și un interviu cu scriitorul – Interviu cu Stefan Ahnhem, suedezul care gătește, organizează cluburi de muzică și schimbă paradigma romanelor polițiste.
Voi ce alte cărți aveți pe listă în această toamnă?
Dacă ți-au plăcut recomandările mele, cred că o să-ți placă și:
8 Filme crime & mystery, realizate după cărți celebre
„La soarele neîmblânzit” – mister, suspans și-un atelier de scris atipic