Ce cărți citim în octombrie?

2
770
Timp de citire: 6 minute

Sunt în Varșovia, îmi beau cafeaua și, pentru că n-am avut somn, m-am apucat de compilat lista de cărți pe care îmi doresc s-o citesc luna asta.

E un octombrie blând aici, dar un pic mai friguros decât ne-am pregătit. Când a trecut anul acesta? Îmi aduc aminte perfect încă de primăvară și de Paști. Și de căldurile capitalei. Și de alergia la ambrozie. Toate peste toate, am început să-mi număr anotimpurile în cărți. E o matematică nouă pentru mine, simt că nu o stăpânesc pe deplin, dar e amuzant.

Și cum octombrie are serile lungi și mâinile înmănușate, mi-am permis să-i dăruiesc 11 titluri, în loc de cele 10 promise oricărei alte luni. Să avem poftă și un Octombrie frumos!

1Trei Femei – Lisa Taddeo

Ah, cât am așteptat cartea asta! În ultimii opt ani, jurnalista Lisa Taddeo a traversat de şase ori Statele Unite pentru a cunoaşte femei obişnuite, din diverse regiuni şi din diverse medii. Rezultatul, Trei femei, este cel mai detaliat portret al dorinţei realizat vreodată de un scriitor de nonficţiune şi una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului. S-aveți poftă!

2Femei cu bărbați – Richard Ford

Richard Ford este unul dintre marii maeștri ai prozei americane, creator al curentului literar ,,realism murdar” (dirty realism). Câștigător al Premiului PEN/Faulkner și al Premiului Pulitzer pentru Ficțiune, urmat, în 2001, de PEN / Malamud Award pentru excelență în proza scurtă. N-am ajuns încă la lectura lui, dar toate vocile de pe lângă mine mi-l recomandă cu aplomb. Înțeleg că nimic din ceea ce ține de pasiune și vulnerabilitate nu-i este străin lui Richard Ford, ba chiar că cele trei povestiri din Femei cu bărbați se învârt în jurul iubirii romantice și al formelor ei incomplet digerate, punând reflectorul pe triunghiuri amoroase, căsătorii ratate, tați și fii, idealizări și bruște căderi în realitate. S-o punem pe listă, așadar!

3Serotonină – Michel Houellebecq

Ei bine, trebuia să ajung și eu aici. Serotonină, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq (pe numele său real Michel Thomas), și-a confirmat statutul de cea mai așteptată carte, atingând în trei luni vânzări de peste 500 000 de exemplare. Roman al unei rătăciri fără speranță pe drumurile din nordul Franței, al dezabuzării și nostalgiei convulsive față de iubiri ratate cu bună știință, dar și al privirii lucide și necruțătoare asupra lumii contemporane, cu răzvrătiți intratabili și „veste galbene“ sui-generis, Serotonină este cu siguranță una dintre cele mai puternice, mai tandre și mai vitriolante cărți scrise de laureatul din 2010 al Premiului Goncourt.

4Alo? Albert Einstein la telefon – R.J. Gadney

Închipuiți-vă scenariu: în ziua în care împlinește șaptezeci și cinci de ani, pe 14 martie 1954, Albert Einstein răspunde la telefon, în locuința sa din Princeton, New Jersey. De la celălalt capăt al firului, o liceeană de șaptesprezece ani, Mimi Beaufort, își cere scuze – „Probabil c-am greșit numărul“. „Nu, deloc, n-ați greșit numărul“, îi răspunde Einstein. Din acest schimb de replici ia naștere o minunată prietenie, care durează până la moartea omului de geniu, survenită după un an. Este doar una dintre prieteniile evocate de R.J. Gadney în romanul de față. Cum aș putea să trec cu vederea o astfel de poveste?

5Arta de a-ți crea amintiri – Meik Wiking

În fiecare an primim un număr fix de zile. Unele zile trec fără să lase nicio urmă, De alte zile ne amintim o viaţă. Când simţurile ne sunt stimulate, când stăpânim puterea primelor experienţe şi când suntem conştienţi de sentimentele şi emoţiilor noastre, este mult mai probabil că ne vom păstra amintirile fericite. Folosind cercetările despre fericire, Meik Wiking explorează modul în care putem învăţa să creăm amintiri fericite şi cum să le păstrăm mai bine. Incluzând date şi fragmente de jurnal, interviuri, studii şi sondaje globale şi experimente de ştiinţă behavioristă şi a fericirii din viaţa reală, Arta de a-ţi crea amintiri va explora modul în care putem crea momente perfecte. Momente pe care să ţi le aminteşti pentru totdeauna. Momente care ne vor forma ca persoană.

6Fetița pe care au lăsat-o în urmă – Roxanne Veletzos 

Într-o noapte friguroasă din ianuarie 1941, o fetiță evreică este găsită pe treptele unui bloc din București. De vreme ce România s-a aliat recent cu naziștii, populația evreiască este în mare pericol, persecuțiile fiind din ce în ce mai violente. Fetița este plasată într-un orfelinat și adoptată în cele din urmă de un cuplu înstărit, fără copii, care îi pune numele Natalia. Pe măsură ce se obișnuiește cu noua ei viață, fata uită cu totul de părinții care au fost forțați să o părăsească. Se gândește la ei chiar și mai puțin când România intră sub ocupația sovietică. 

7Viața nemuritoare a Henriettei Lacks – REBECCA SKLOOT

O chema Henrietta Lacks, dar oamenii de știință au cunoscut-o sub numele de HeLa. A fost o femeie săracă, de culoare, care a cultivat tutun, iar celulele ei – recoltate fără ca ea să știe, în 1951 – au devenit unul dintre cele mai importante instrumente în cercetarea medicală, vitale pentru dezvoltarea vaccinului contra poliomielitei, pentru studiile asupra clonării, cartografierea genomului uman, fertilizarea in vitro și multe altele. Celulele Henriettei au fost cumpărate și vândute în milioane de doze, dar, cu toate acestea, ea a rămas un personaj aproape necunoscut. Din istoria zguduitoare a Henriettei Lacks aș vrea să înțeleg ce au în comun, etica, rasa și medicina; ce descoperiri științifice s-au făcut datorită celulelor nemuritoare HeLa și ce înseamnă să te vindeci prin credință și povestea fiicei sale, Deborah, chinuită toată viața de tot felul de întrebări legate de mama ei, pe care n-a apucat s-o cunoască. 

8Oameni din Dublin – James Joyce

Pur și simplu cred că-i vremea perfectă pentru cartea asta.

9Lucruri nespuse – Azar Nafisi

Citind Lolita în Teheran este una dintre cărțile mele favorite. În lumina ei, Lucruri nespuse e pe musai-de-citit-listă. În acelaşi timp o carte de memorii şi cronica impresionantă a unei familii, care se întinde de-a lungul unei lungi perioade de schimbări ce au dus la Revoluţia Islamică din 1978-1979, cînd Iranul se transformă într-o dictatură religioasă. Ce înseamnă să creşti într-o ţară precum Iranul? Ce ambiţii are familia ei? Ce secrete de familie zac adînc îngropate?

10Inteligența erotică – Esther Perel

Am auzit-o vorbind live la festivalul Unfinished și, deși auzisem multe despre forța ei, m-a cucerit prezența. Așa că lectura acestei cărți se dorește firesc. „Inteligența erotică aspiră să vă angajeze într-o discuție sinceră, clară și provocatoare. Vă încurajează să fiți curioși, să spuneți ceea ce este de nerostit și să nu vă temeți să puneți sub semnul întrebării corectitudinea sexuală și afectivă. Lăsând ușile deschise spre viața erotică și viața de familie, vă invit să punem accent pe sex.“ Esther Perel

11Edith Piaf: Fără iubire suntem nimic – Jean-Dominique Brierre

Ce rămâne astăzi din Édith Piaf? Un repertoriu, cântat încă de numeroşi artişti, o legendă, ţesută dintr-o viaţă măreaţă şi tragică, o voce excepţională care continuă să ne emoţioneze până în adâncul inimii. Jean Dominique Brierre ne conduce pe urmele lui Piaf, ale debutului ei în Parisul interlop al cartierului Pigalle, ale turneelor sale triumfătoare în America de după război. De la P´tit Louis la Marcel Cerdan sau Théo Sarapo, ultimul soţ, trecându-i în revistă pe Cocteau, Montand, Aznavour, Canetti, Coquatrix, Moustaki… cu toţii se regăsesc în această biografie, toţi bărbaţii pe care ea i-a iubit şi cei cărora le datorează succesul în cariera sa.

2 Comentarii

    • Bună, Codruța! Mulțumesc frumos pentru observație. N-am citit încă biografia (e pe lista de luna asta), așa că am scris descrierea bazându-mă pe textele pe care le-am găsit ca descriere a cărții, dar e foarte bine că ai menționat. Chiar voi fi atentă.

      Lecturi frumoase să ai!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here