Uau, e deja Octombrie!? Când a trecut timpul? Nu vi se pare și vouă că fuge mai repede decât de obicei? Că zilele se-nghesuie unele într-altele fără să ne dea răgaz să facem tot ce ne dorim?
Ei bine, în Octombrie mi-e stare de nestare. Mi-e a citi mai mult decât vara și, poate de aceea, port cu mine câte o carte-două peste tot pe unde ajung. Așteptările sunt mai dulci în compania unor cuvinte alese, așa că, dacă ați descoperit o carte care v-a impresionat, lăsați-mi mai jos un titlu și vă voi fi recunoscătoare!
Eu am pus pe lista lui Octombrie, așa:
O carte despre cărți, pentru iubitorii de cărți.
Despre ce e cartea? O cronică palpitantă a efervescenței intelectuale, plasată în contextul frământărilor politice și religioase ale epocii, geniala carte a lui Ross King, Librarul din Florența, este, în aceeași măsură, o odă închinată cărților și producției de carte, ilustrând trecerea de la manuscris la tipar, prin intermediul vieții unui om extraordinar, pierdut de mult timp în istorie, unul dintre adevărații titani ai Renașterii.
Aaaah, de când am așteptat cartea asta!
Despre ce e cartea? Meik Wiking explică modul în care designul caselor noastre poate avea impact asupra stării noastre de bine şi cum, stăpânind principiul danez al hygge, acestea pot deveni nu doar un loc unde locuieşti, ci unde prosperi. Bazându-se pe noi cercetări de la Institutul pentru Studierea Fericirii din Copenhaga, Wiking dezvăluie micile schimbări pe care le putem face şi care vor avea un impact major, indiferent cât spaţiu avem la dispoziţie sau ce buget.
Impresionanta mărturie a uneia din marile povești de iubire din secolul XX, cea dintre Zelda și Francis Scott Fitzgerald. Editorii lucrării au reușit să strângă sute de scrisori, telegrame, bilețele din corespondența celor doi îndrăgostiți și apoi soți, de la începuturile relației lor până la moartea prematură a romancierului.
Despre ce e cartea? Viețile lor tumultuoase, marcate de petreceri, călătorii în Europa, succese sclipitoare, dar și de depresie, boli fizice și psihice, alcoolism, sărăcie și dezamăgiri, transpar în toată profunzimea lor din scrisorile reproduse în volum. Suișurile și coborâșurile vieții și relației lor, momentele de glorie și crizele majore, bucuriile și suferințele ce răzbat din paginile intime ale celor doi se constituie într-un autentic roman de dragoste epistolar al cărui final tragic nu face altceva decât să le consolideze legenda.
S-a scris mult pe subiectul motivării și al influențării altora, dar ce se întâmplă când persoana pe care vrei s-o influențezi cel mai mult ești chiar tu? Fixarea și atingerea obiectivelor pentru propria persoană – la muncă, acasă și în relațiile cu ceilalți – sunt mai dificile decât par. Cum știi de unde să începi? Cum mergi mai departe când întâlnești blocaje și distrageri? Cum decizi ce sarcini de lucru și ce ambiții sunt prioritare când te confrunți cu mai multe responsabilități, nevoi și dorințe decât poți ține șirul? S-ar putea să le aflăm din această carte.
610 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie – Elif Shafak
10 minute şi 38 de secunde – atât îi mai rămân creierului după ce inima a încetat să mai bată. Suficient pentru ca o poveste de om să fie decojită din amintiri. Și cu această carte, Elif Shafak devine, în opinia mea, cea mai importantă scriitoare contemporană.
Ca să-mi înțelegeți obsesia, citiți și Elif Shafak în 3 acte.
Am mai vorbit despre cartea asta prin primăvară, dar am simțit nevoia să o reiau.
Despre ce e cartea? Practic, e un ghid al alimentelor uimitoare care luptă cu depresia, anxietatea, OCD, ADHD și multe altele. Pentru că, atunci când vine vorba despre dietă, cei mai mulți dintre noi suntem preocupați de slăbit, de exerciții fizice, de sănătatea inimii și de longevitate. Dar ceea ce mâncăm are efecte nu doar asupra corpului nostru, ci și asupra creierului. Iar studiile recente au demonstrat că dieta poate avea un efect profund asupra tulburărilor mintale, de la ADHD la depresie, anxietate, tulburări de somn, tulburare obsesiv-compulsivă, demență și multe altele.
„Elizabet Finch e compusă din „două treimi ficțiune și o treime non-ficțiune. Partea literară are drept protagonistă o femeie care nu e doar inteligentă, ci de-a dreptul înțeleaptă, un lector universitar care predă cursuri adulților și care are un impact deosebit asupra vieții naratorului, dar și asupra modului său de a gândi. Partea de non-ficțiune se concentrează asupra lui Iulian Apostatul, cel din urmă împărat roman păgân, după uciderea căruia creștinismul a rămas triumfător vreme de vreo cincisprezece secole. […] Elizabeth Finch este o femeie care nu aparține vremurilor sale, un personaj în afara timpului, care scrutează cu atenție realitatea, care vede lucrurile mai clar decât studenții săi.“ – Julian Barnes
Una dintre cărțile pe care le-am primit de la prietena mea, Maria. Și mi-a povestit-o atât de frumos, încât Octombire pare luna perfectă pentru ea. Acțiunea începe așa: Franța, 1714, într-un moment de disperare, o tânără face un pact cu diavolul pentru a scăpa de o căsătorie nedorită și o viață ordinară. Addie LaRue își vinde sufletul în schimbul nemuririi, dar realizează prea târziu că prețul plătit este mai mare decât credea: este blestemată să fie uitată de toți cei pe care îi întâlnește.