Ce cărți citim în octombrie?

0
406
Timp de citire: 8 minute

Anul trecut pe vremea asta scriam lista cărților pentru octombrie din Varșovia, unde toamna era blândă și senină și aveam un chef aprig de plimbare. Spre deosebire de cele 10 titluri pe care le alegem în fiecare lună, în octombrie am selectat 11, așa că am păstrat tradiția și de data aceasta. Dar cu 12 titluri.

Zilele lui octombrie nu-s foarte diferite de cele ale lui septembrie, doar că mi-am mai împăcat dorul de ducă cu pseudo-călătoriile pe care le fac citind câte-un roman sau devorând câte un film, evadând în câte un univers nou, pe ritmurile de jazz ale lui Madeleine Peyroux sau Charles Aznavour.

Ritualul e același: trag lângă mine o cafea cu mult lapte sau un ceai verde cu iasomie, mă așez în colțul meu de lectură, trag pătura peste genunchi și citesc. Câteodată un roman, alteori un Kinfolk, câteodată un gând, alteori o amintire.

Îmi plac mult biografiile și jurnalele (am scris aici despre cele mai bune 20 de cărți de memorii pe care e-am citit). Ei bine, Elton John este cel mai longeviv – și de succes – cântăreț și compozitor al tuturor timpurilor. Îmi închipui că viața lui este extraordinară, după cum o arată cele șapte decade (deocamdată) pline de suișuri și coborâșuri. Cu propriile cuvinte și cu bine cunoscuta sinceritate, acum ne împărtășește povestea sa – fiecare moment, fie el amuzant sau dureros. 

Despre ce e cartea? Artistul își deapănă viața, începând de la copilăria sa din Pinner, o suburbie londoneză și culminând cu despre relația dificilă cu părinții săi. Reginald Dwight, pe numele primit la botez, a fost un puști timid, cu visuri atunci puțin probabile de a deveni o celebritate pop. Dar la 23 de ani a dat primul concert în America, în fața unui public vrăjit pur și simplu, îmbrăcat cu o salopetă galben-deschis și un tricou plin de stele și încălțat cu ghete cu aripi. Elton John a urcat pe scenă, iar lumea muzicală nu a mai fost niciodată la fel. Cartea „Eu” aduce din culise și prietenia cu John Lennon, Freddie Mercury și George Michael la dansurile disco împreună cu membrii Queen, dar și tentativele de suicid la o dependență secretă de droguri, care l-a ținut prizonier peste un deceniu. De citit, mai ales că promite a fi o călătorie intimă, alături de o legendă vie.

Vaaai, cât de mult mi-a plăcut cartea asta! Închipuiți-vă o bibliotecă cu o infinitate de cărți și vieți.

Despre ce e cartea? Sincer, cred că e un răspuns frumos romanțat la întrebarea „Dar cum ar fi fost dacă?” Undeva, la granița dintre viață și moarte există o bibliotecă cu o infinitate de cărți, iar fiecare poveste din ele provine dintr-o altă realitate. Una spune povestea vieții tale așa cum e, alta spune povestea vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat altă decizie într-un anumit moment. Toți ne întrebăm mereu cum ar fi putut să fie viețile noastre. Ei bine, atunci când Nora, protagonista poveștii, ajunge în această bibliotecă, are ocazia să facă totul altfel și să-și dea seama cum ar putea avea viața perfectă. Și, înainte să expire timpul, trebuie să răspundă la o singură întrebare: care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața?

Corespondența perechii regale, volumul I, 1869–1888. Cum să te abții când pe copertă locuiesc doamna Elisabeta și domnitorul Carol I în tinerețe?

Despre ce e cartea? Pentru prima dată în traducere din limba germană, schimbul de scrisori dintre regele independenţei României, Carol I, şi regina-poetă Elisabeta (Carmen Sylva). Dialogul epistolar oferă o privire amănunţită asupra căsniciei regale pe aproape întreaga perioadă a vieţii celor doi pe tronul României. Acest prim volum – din cele două în care e concepută ediția – acoperă perioada de până în 1888: logodna, scurta viață a singurului copil al cuplului, perioada dobândirii independenței și a proclamării Regatului. Pe lângă chestiunile de zi cu zi și de familie, corespondența princiară/regală este presărată cu detalii despre viața înaltei societăți europene și românești, despre oamenii de vază ai țării – și despre doamnele din cercurile înalte –, despre intrigile politice și despre eforturile de modernizare a țării.

Nunchi: a măsura dintr-o privire. Arta subtilă a evaluării gândurilor și sentimentelor celorlalți pentru a crea armonie, încredere și legături.

Despre ce e cartea? Nunchi este principiul care ghidează viața coreeană, dar poate fi folosit de către oricine; este arta de a citi o încăpere, de a relaționa cu ceilalți și de a folosi această conștientizare pentru a avea succes. Părinții coreeni cred că a-i învăța nunchi pe copii este la fel de important precum a-i învăța să traverseze strada. Fără el, poți fi lovit de ceva pe care nici măcar nu l-ai văzut venind. Iar dacă vă gândiți, „Nu încă un moft din Orient, Marie Kondo m-a făcut deja să arunc jumătate din haine”, nu vă faceți griji, nu este un moft. Coreenii au folosit nunchi pentru a depăși sau învinge greutățile de peste 5 000 de ani. De la găsirea dragostei la succesul profesional, îmbunătățirea nunchi-ului vă va ajuta să deschideți uși despre care nici nu știați că există.

Backman e una dintre „plăcerile vinovate”, dacă aș avea așa ceva, așa că nu aveam cum să ratez cea mai recentă poveste a lui.

Despre ce e cartea? Un spărgător de bănci înarmat fuge de la locul faptei și ajunge într-un apartament scos la vânzare, unde are loc o vizionare. Pentru că poliția e pe urmele sale, se baricadează înăuntru și îi ia ostatici pe cei șapte potențiali cumpărători, aparent normali și inofensivi, printre care doi “rechini” imobiliari, un cuplu de lesbiene, o multimilionară cu tendințe suicidare și un sabotor de vizionări deghizat în iepure. Dar lucrurile o iau razna atunci când ostaticii și spărgătorul încep să-și dezvăluie dramele personale și anxietățile. Când spărgătorul le dă drumul ostaticilor și oamenii legii năvălesc înăuntru, nici urmă de infractor, iar depozițiile halucinante ale martorilor nu fac decât să-i bulverseze și mai mult pe polițiști: Unde e infractorul și ce nu-i în regulă cu oamenii ăștia?

Despre ce e cartea? În centrul acestui roman tonic se află prietenia atipică dintre Archie Jones și Samad Iqbal, veterani din al Doilea Război Mondial. Archie se află la a doua căsătorie, cu o jamaicană care are pe jumătate vârsta lui, și au împreună o fiică, un copil precoce, cu o personalitate complexă. Căsătoria aranjată conform tradiției îi aduce lui Samad fii gemeni, dar întru totul diferiți, și reînnoirea, pe baze selective, a devotamentului pentru islam. Pe fundalul diversității rasiale și culturale a Londrei, Dinți albi redă talmeș-balmeșul modernității și al așteptărilor confuze, cochetează cu dezastrul și îmbrățișează comedia existenței cotidiene.

7Peripețiile unui regizor spaniol în România și în lume – Jesus del Cerro

Luisa mi-a scris într-o zi, că are o surpriză pentru mine și vrea să-mi dăruiască o carte care i-a plăcut ei foarte mult. Am accepatat și în după-amiaza zilei următoare mă întâlneam în fața blocului cu regizorul Jesus del Cerro – în palmaresul căruia stau din 2008, în Romania, filme precum „Contra timp” (2008) si „Contra timp 2” (2009), „Ho Ho Ho” (2009), „S-a furat mireasa” (2012) , „Mamaia” (2013), „Hawaii” și serialul Vlad – care-mi aducea carea scrisă chiar de el.

Despre ce e cartea? Un soi de jurnal-biografie, memoriile lui Jesus del Cerro par, cel puțin la prima răsfoire, captivante. Jesus vorbește articular despre filme, călătorii în locuri precum Puerto Rico, Los Angeles, Paris, festivaluri precum Cannes, munca alături de actori de la Hollywood, filmele și proiectele din România, despre zilele fericite, dar și despre momentele grele. „Deschid, pentru cititor, o fereastră spre inima mea, în speranța că aceștia se vor regăsi în experiențele mele și că, de ce nu, se vor simți inspirați și motivați de această lectură.”

M-a convins recenzia din New York Post: „O parodiere a numeroaselor absurdități din societatea noastră”.

Despre ce e cartea? Oamenii răspîndesc vestea pe la colțuri, și numai celor în care au încredere: Ziua Ajustării se apropie. Au aflat dintr-o celebră cărticică-manifest. Acum sînt pregătiți. În acest roman de un umor caustic, primul după mai mulți ani, Chuck Palahniuk face ce știe el mai bine: o critică usturătoare la adresa absurdităților din societatea americană de astăzi. Politicieni bătrîni și corupți pun la cale o soartă cruntă pentru tinerii bărbați ai țării, muncitorii visează să-i anihileze pe bogați, în vreme ce profesorii expun la cursuri teorii care anunță un viitor fără speranță. Și, pe un site din ce în ce mai popular, un proiect macabru adună semnături în fiecare zi. Pentru că, atunci cînd Ziua Ajustării va veni, nu mai încape îndoială: extremismul, presa faptului alternativ și teoriile conspiraţiei ce bîntuie societatea astăzi își vor fi arătat roadele înspăimîntătoare.

Nu prea cred eu în „rețete”, dar ce spune Nassim Taleb m-a făcut să iau cartea mai aproape: „Barabási este persoana cea mai nimerită să abordeze problema fundamentală a legăturii dintre hazard şi succes, cu ajutorul celor mai moderne instrumente ştiinţifice”. În tradiţia bestsellerurilor lui Malcolm Gladwell, James Gleick şi Nate Silver, cartea cunoscutului profesor Albert-László Barabási îşi propune să revoluţioneze felul în care înţelegem succesul şi să ne ofere strategii prin care îl putem dobândi. 

Despre ce e cartea? De multe ori, realizările înseamnă că avem succes. Ne-am făcut treaba cu simţul răspunderii, suntem angajați buni, dar nu obţinem promovarea. Am avut o idee genială, dar n-am primit recunoaşterea cuvenită. Deşi ni s-a spus că talentul combinat cu o puternică etică a muncii reprezintă cheia succesului, Barabási ne arată dăm seama că în multe cazuri nu este deloc aşa. 

Despre ce e cartea? O întâmplare teribilă tulbură liniştea căminului în care Sethe, o sclavă fugară, încearcă să ia viaţa de la capăt alături de cei patru copii ai săi. Liniştea mult aşteptată nu va apărea însă până când spiritul răzbunător care-i bântuie casa nu-şi va găsi pacea. Emoţionant, dur, apăsător, romanul lui Toni Morrison este o mărturie tulburătoare despre o rană nevindecată a unui popor, o istorie care reuşeşte să înspăimânte, intrige, emoţioneze, revolte chiar şi pe cititorul de astăzi.

Despre ce e cartea? Micul tratat al lui André Comte-Sponville ne apropie de morală fără să fie moralist și de filozofie fără să fie filozofard. Vom afla de ce politețea este prima virtute, de ce iubirea este cea mai importantă dintre ele, vom trece de la fidelitate la curaj, generozitate, toleranță sau blândețe, iar în acest periplu de descoperiri ne vor însoți marii filosofi ai lumii. Căci prezentarea senină a marilor virtuți umane este mai utilă decât „morala tristă“ care condamnă viciile, consideră acest autor care nu ezită să includă printre cele dintâi umorul.

De cartea asta am auzit prima dată la Daciana, care mi-a reomandat-o în cuvinte foarte frumoase.

Despre ce e cartea? La 16 ani, Edith Eger a fost trimisă la Auschwitz. La câteva ore după ce părinții i-au fost gazați, ofițerul nazist dr. Josef Mengele a forțat-o pe Edie să danseze, și a lăsat-o în viață ca să-l distreze. Edie a fost scoasă dintr-o grămadă de cadavre de către soldații americani care au eliberat lagărele în 1945. A petrecut decenii chinuită de flashback-uri și vina supraviețuitorului, hotărâtă să tacă și să se ascundă de trecut. La 35 de ani de la încheierea războiului, s-a întors la Auschwitz și a reușit în sfârșit să se vindece și să ierte singura persoana pe care nu o putea ierta – pe sine.

Cam atât deocamdată, lecturi bune să aveți!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here