Ce cărți citim în martie?

1
584
Timp de citire: 5 minute

Ce cărți mai citiți voi? Că eu m-am apucat de căutat în listele vechi și de găsit cărți pe care, dintr-un motiv sau altul, n-au reușit să ajungă la mine. Sau cărți pe care le-aș reciti oricând cum e În căutarea sensului vieții sau Dincolo de frumusețea perenă. Și aș relua orice titlu din lista cu Cele mai bune 20 cărți de memorii pe care le-am citit.

Dar pentru că e început de primăvară, de viață, de anotimp, în martie aș vrea să citesc:

1Cel mai sănătos om din lume – A. J. JACOBS

O recomandare absolut delicoasă de la Diana Șerban, o carte-experiment. Ajuns la spital cu pneumonie, presat de avertismentele soţiei, care i-a spus că nu vrea să rămână văduvă la 45 de ani şi ruşinat de corpul său comparat cu „un piton care a înghiţit o capră“, A.J. Jacobs este un jurnalist care decide să-şi schimbe obiceiurile şi să devină un om sănătos. Nu-și propune doar să slăbească, să termine un triatlon sau să-i scadă colesterolul. Ambiţia sa este mult mai mare: sănătate maximă din cap până în picioare. Timp de doi ani, consultă o armată de experţi – de la specialişti în probleme de somn la sexologi, de la nutriţionişti la dermatologi. Ţine o grămadă de regimuri alimentare: cel bazat pe hrană crudă, vegan, diete bogate în proteine, cel care impune restricţii calorice, mestecatul sârguincios şi altele. Îşi cumpără gadget-uri, storcător de fructe şi căşti pentru urechi. Se masează şi se ciupeşte. Numără, cântăreşte şi măsoară. Povestea transformării sale nu este doar genială şi distractivă, ci, probabil, şi cea mai sănătoasă carte scrisă vreodată.

2Rețeaua Alice – KATE QUINN

1947. Haosul de după al Doilea Război Mondial. Charlie St. Clair, o studentă americană însărcinată, necasatorită și pe punctul de a fi alungată de propria familie, nutrește speranța disperată că verișoara ei iubită, Rose, care a disparut în Franța ocupată de naziști, ar putea fi încă în viață. Aceasta este ipoteza unei ficțiuni istorice despre care am tot citit în ultima vreme și pe care mi-am propus să o citesc primăvara asta.

3Cum să devii mai bun: Cum să-ți controlezi obiceiurile zi de zi – GRETCHEN RUBIN

„Când ne schimbăm obiceiurile, ne schimbăm viața. Putem utiliza luarea deciziilor pentru a alege obiceiurile pe care dorim să le formăm, putem folosi voința pentru a începe să punem în aplicare acele obiceiuri; apoi – iar asta e partea cea mai grozavă – putem permite puterii extraordinare a obiceiurilor să preia conducerea. Nu mai controlăm procesul luării deciziilor, nu mai facem un efort de voință și ne lăsăm conduși de obiceiuri.” Asta spune autoarea bestsellerului The Hapiness Project, iar cartea asta pare a fi instrumentul ideal de avut aproape primăvara asta.

4O să râzi, totul e chimie! Telefoane, cafea, emoții – cum le explică pe toate chimia – Dr. MAI THI NGUYEN-KIM

Se anunță revelatoare în materie de chestiuni legate de chimia în viața de zi cu zi: programul tinerei cercetătoare și jurnaliste Mai Thi ne poartă ca un fir roșu printr-o lume în care se ascund o mulțime de fenomene chimice. Ziua începe cu chimia trezirii, cu hormonii stresului și ai somnului, care trebuie ținuți bine în frâu. Aflăm care este momentul cel mai potrivit pentru a savura prima cafea, de ce pasta de dinți ar trebui să conțină fluoride și de ce haosul de pe biroul din camera de lucru este un lucru natural în univers. Plus că aflăm și ce se întâmplă la nivel molecular când între doi oameni există chimie. 

5111 cele mai frumoase poezii – NICHITA STĂNESCU

Pentru că în martie e ziua lui Nichita Stănescu. Și a mea. Și, cumva, a poeziei.

6Efemeride și alte povești de psihoterapie – IRVIN D. YALOM

O carte despre moarte. Cu întrebări despre moarte și cu încercări de răspunsuri. Un Yalom implicat, care-și arată compasiunea și care descrie lupta pacienţilor săi – şi lupta proprie – de a se împăca cu cele două mari provocări ale existenţei: cum să duci o viaţă bogată în semnificaţii şi cum să te împaci cu finalul inevitabil al acesteia.

7Ignoranța – MILAN KUNDERA

Un bărbat și o femeie se întâlnesc din întâmplare când se întorc în țara natală, pe care o părăsiseră cu două decenii în urmă. Vor reuși să reia o stranie legătură de dragoste, înghițită de istorie încă de la început? Numai cei care, precum Ulise, se întorc în Itaca după douăzeci de ani pot să i se închine, năuciți și fermecați, zeiței ignoranței.

8Micul saurnian – OCTAVIAN SOVIANY

Pe Octavian Soviany nu l-am citit până acum, dar primăvara asta pare momentul potrivit pentru o „degustare”. Iar Micul Saturnian este primul volum din seria Lelian (1/4), un roman biografic apocrif despre viața unuia dintre cei mai provocatori scriitori ai lumii, Paul Verlaine, cu un destin zguduitor despre care vreau să aflu mai multe. 

9Berta Isla – JAVIER MARÍAS

Berta Isla este un roman despre dragoste și adevăr, despre frică și secrete, despre indentități ascunse și despre destinul pe care ni-l asumăm.

10Curajul de a fi fericit – ICHIRO KISHIMI, FUMITAKE KOGA

O carte despre care am tot auzit și care pune pe masă un dialog socratic între un filosof și un tânăr. Pe scurt, filosoful este de părere că secretul unei vieți fericite și împlinite poate fi regăsit în teoriile lui Alfred Adler, una dintre figurile marcante ale psihologiei din secolul al XIX‑lea, a cărui activitate a fost multă vreme umbrită de contemporanii săi, Freud și Jung. Tânărul pune la îndoială faptul că și‑ar putea îmbunătăți cu adevărat viața doar schimbându‑și modul de gândire. Iar de aici, să tot explorezi.

Lecturi bune să avem!

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here