Ce cărți citim în mai?

0
253
Timp de citire: 4 minute

Dublă aniversare. Trecând rapid peste nerăbdarea pe care mi-o însușesc în fiecare an pentru ziua mea, în mai sărbătorim un an de CoverStories. E ca în basmele acelea, pe care le citeam când eram mici: „…și a crescut într-un an cât alții în șapte.” Sau cel puțin așa simt eu, din culisele redacției noastre, în universul nostru însemnat, în care scriem, citim, ne răsfățăm cu verde, fotografiem, ilustrăm, ne bucurăm cu oameni și le suntem recunoscători că există.

E lună cu sărbătoare, cu atât mai mult cu cât poate fi luna în care ne bucurăm mai mult de verde și soare. Iar ecuația aceasta cere și o carte pe măsură.

1Pe pământ suntem strălucitori o clipă – Ocean Vuong

Am primit în dar cartea și de îndată ce i-am descoperit titlul, mi-am spus că e musai să nu amân lectura. Ocean Vuong (sau Little Dog, pe numele vietnamez) își propune să îi scrie mamei sale o serie de scrisori, în care să comunice cu ea așa cum nu o poate face în viața reală. Merge dincolo de asta și adaugă detalii despre războiul din Vietnam, despre bunica sa, despre traumele războiului, despre adaptarea familiei sale la societatea americană, despre amintiri. O face cu sensibilitate și cu atenție pentru fiecare cuvânt pus pe foaie. Și să nu uit: mama sa nu știe să citească.

2Un gentleman la Moscova – Amor Towles

Când trei persoane diferite recomandă această carte ca fiind excepțională, atunci iei agenda și notezi lectura, iar în dreptul său un semnul exclamării: musai.

3Spuma Zilelor – Boris Vian

Am vrut să o recitesc ca să îmi amintesc de o prietenă de demult. Și am (re)descoperit o lume care nu respectă regulile obișnuitului: uitasem de soneriile care merg pe perete, de șoriceii care fac parte din normalul unei case sau de invențiile extravagante, de bucătarul cel impecabil în vorbire. Cel puțin pianocockteilul care prepară aromele unui cockteil în funcție de melodia pe care o cânți e ceva ce mi-aș dori să am. Îmi aminteam doar că Spuma Zilelor vorbește despre un el, Colin, și ea, Chloe, și nufărul care îi crește în piept. De văzut și filmul: Mood Indigo.

4Atlasul fericirii – Helen Russell

Dacă s-ar putea, aș vrea să am în bibliotecă toate cărțile care vorbesc despre fericire. Motivul e simplu: ne aducem prea puțin și prea greu aminte de fericirile noastre.

5Riviera lui Chanel – Anne de Courcy

„Această carte nu este o biografie a lui Chanel sau o istorie e Rivierei franceze.” Dar este povestea aflată la întâlnirea dintre aceste două personaje principale: Coco Chanel, celebra creatoare de modă și Riviera Franceză, una dintre cele mai cunoscute regiuni de coastă din lume – unde Chanel își petrecea verile, în vila La Pausa.

6Evvie Drake o ia de la capăt – Linda Holmes

„După atâta timp, s-ar întreba: de ce acum? Nu ar ști că fix azi Evvie împlinea jumătate de viață petrecută alături de el. Cu câteva luni în urmă, calculase pe spatele unui bon de la supermarket și apoi încercuise cu roșu data în calendarul de pe perete. (…) Dacă lăsa să treacă ziua asta, simțea că ar putea să dispară încet, celulă cu celulă, oscior cu oscior, fiind înlocuită de altcineva cu aceeași înfățișare.” Pentru momentele în care viața e de râsu-plânsu, iar noi (încă) mai avem putere să îi facem față.

7Sânge rău – John Carreyrou

Secrete și minciuni într-un startup din Silicon Valley. Povestea lui Elizabeth Holmes și a companiei Theranos. Am luat cartea din bibliotecă, dar nu am eram convinsă că îmi doream neapărat o poveste despre antreprenoriat. Am spus fie. Nu știam despre Elizabeth Holmes și încercarea sa de a schimba lumea. I se spunea varianta feminină a lui Steve Jobs. Am descoperit o poveste de antreprenoriat, varianta: așa nu. Despre management de criză, management de oameni, despre încredere oarbă.

8Memoriile unui motan călător – Hiro Arikawa

Am râs și mi-am dorit să mă cufund mai confortabil în canapea și să las ziua să treacă: „Uneori, oamenii pot fi din cale-afară de îngâmfați, cu toate că, după mine, nu sunt decât niște maimuțe mătăhăloase, al căror unic merit este să umble în două picioare. Nu pricep nici în ruptul capului cum e să-ți lași mașina în ploaie și-n ger, dar să te apuce pandaliile când găsești două-trei labe de pisică pe ea. Felinele sunt ființe libere, care calcă pe unde vor mușchii lor.”

9Ce simți în jurul gâtului – Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda și vocea sa puternică. I-am dedicat un material în lista noastră de „30 de femei care ne-au schimbat lumea”, i-am citit eseul, iar acum am rezervat lectura pentru luna aceasta.

10Incontestabil. Evoluția și știința creației – Bill Nye

Fără știință suntem poate (prea) ușor captivați de teorii ale conspirației, de orice tip. Cu atât mai mult în acest context de pandemie, o înțelegere mai profundă a evoluției noastre nu face rău. „Evoluția este una dintre cele mai puternice și mai importante idei dezvoltate vreodată în istoria științei. Ea descrie întreaga viață de pe Pământ. (…) Fiecare întrebare naște noi răspunsuri, noi descoperiri și noi întrebări, tot mai inteligente. Știința evoluției este la fel de expansivă ca natura însăși.”

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here