Ce cărți citim în iunie?

0
462
Timp de citire: 4 minute

Iunie vine tare repede anul acesta, lasându-mă în urmă cu vreo câteva lecturi pe care mi-aș fi dorit să le am, dar pentru care trag speranță că nu-i prea târziu să le înghesui în câteva week-enduri de vară. După un Bookfest tare frumos (am scris aici despre 6 Lecții pe care le-am învățat la Bookfest 2019), am venit acasă cu o listă generoasă pe care sper s-o devorez, îndată ce scade teancul deja aflat pe noptieră.

Așadar, mai jos, găsiți o listă subiectivă cu propuneri pentru luat în geantă, în vacanță, la picnic sau oriunde luna aceasta. Dacă aveți completări, vă rog să mi le împărtășiți.

1. București, marea speranță – Cristian Teodorescu

O curiozitate pe care mi-a provocat-o chiar autorul, mai întâi pe una dintre rețelele de socializare, ulteriori în cadrul lansării de la Bookfest.

2. aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată – Dan Coman

„Întotdeauna mintea a fost mai puternică decît inima. lucrurile astea nu se schimbă niciodată.” Iar acesta este abia începutul.

3. Kant nu mai găseşti soluţii, cheamă un filozof – Marie Robert

Ei bine, nu aș avea cum să rezist acestei descrieri: „Să fii supraom nu înseamnă să faci acte de vitejie, ci să înveţi să te depăşeşti pe tine însuţi, ca să devii ceea ce-ţi doreşti cu-adevărat să fii.“ – FRIEDRICH NIETZSCHE, Aşa grăit-a Zarathustra

4. Şi voi trăi mereu – Jean d’Ormesson

„Știți ce fac, ce n-am încetat niciodată să fac? Să mă schimb. Ca universul, ca viața, ca timpul, mă schimb și rămân același. Sunt totdeauna aici, iar voi nu mă recunoașteți. Cel mai adesea când mă vedeți pe stradă, într-un palat, la televizor, la birou sau în fotografii vechi, asta ziceți: «Ah! Cum s-a schimbat…». Întotdeauna m-am schimbat. Odată cu vârsta, mă schimb din ce în ce mai repede.“ – JEAN D’ORMESSON

5. Caiet de ricoșat gânduri – Gabriel Liiceanu

Am ajuns în final să sper că paginile mele i-ar putea convinge și pe alții că splendoarea este la îndemână: nu trebuie decât să deschizi un volum de pe un raft și să te lași purtat de ceea ce am numit undeva «dans cu o carte». Cei ce au lăsat în scris aceste idei au devenit, fără să știe, prietenii mei, toți prietenii mei.“ – Gabriel Liiceanu

6. Orașul fetelor – Elizabeth Gilbert

Nu știu dacă vă puteți închipui, dar mie mi se face dor de câte-o voce. Iar luna asta, Elizabeth Gilbert se întoarce la ficțiune cu o poveste de dragoste aparte, pe fundalul lumii teatrului newyorkez din anii ’40. Spusă într-un ritm alert, din perspectiva unei femei mai în vârstă care privește în urmă la propria tinerețe cu un amestec de bucurie și regret, Orașul fetelor explorează teme ca sexualitatea și promiscuitatea feminină, dar și idiosincraziile iubirii adevărate.

7. Swing time – Zadie Smith

O ată carte despre mame și fiice, cu o premisă cel puțin incitantă: două fete metise visează să devină dansatoare, dar numai una, Tracey, are talent. Cealaltă are idei: despre ritm și despre muzica celor de culoare, despre vremurile în care trăiesc și despre ce o face pe o persoană să se simtă cu adevărat liberă. Este o prietenie apropiată, din copilărie, care se termină însă brusc când fetele abia depășiseră vârsta de douăzeci de ani, o prietenie la care nu se vor întoarce niciodată, dar care nu va fi nicicând uitată.

8. Înotând spre casă – Deborah Levy

Singurul motiv pentru care aș citi-o și cel mai complet: mi-a plăcut foarte mult „Lapte fierbinte”.

9. Despre somn – Matthew Walker

O lectură la care musai să ajung și să nu fie în creierii nopții.

10. Învățare (Educated) – Tara Westover

Una dintre „capturile” mele de la Bookfest și o carte despre care am tot auzit povestindu-se. Ah și Daniela a scris deja despre ea, aici, în Ce se naște dintr-o izbucnire.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here