Ce cărți citim în iunie?

0
533
Timp de citire: 7 minute

Sincer, în iunie aș fi preferat să citesc hărțile unor orașe noi. Dar cum anul ăsta nu-i rost pentru așa ceva, am hotărât să-mi adun titlurile noi și să fac o listă cu chef de vară.

Acum vreo patru ani scriam pe blogul meu personal despre iunie și îl comparam cu „un vals în ploaie”. Mă refeream probabil la pașii ăia lenți, târâiți din birourile de sticlă, pe străzi. Și la sentimentul acela când lași capul pe spate și, printre toate frunzele alea multe pe care le zărești, soarele dansează pe tine. Acum vreo trei ani, iunie se întâmpla într-un Paris capricios, dar frumos de tot. Și repetabil.

Anul acesta, iunie rămâne la statutul de alegorie. Una care pledează pentru bucuriile mici, simple, pentru libertatea care ne bâjbâie pe dinăuntru, pentru neastâmpărul care nu ne dă pace și pentru planurile vacanțelor care urmează să vină. Dar până atunci, să ne căutăm rost de vacanțe, în cărți. Sugestiile mele, mai jos. Dar accept cu inima plină completări și sugestii oricâte.

Aștept cartea asta de multă vreme. Descrisă drept cel mai convingător manifest pentru solidaritate într-un prezent tot mai imprevizibil, Tribul pare a fi o colecție de argumente pentru care am evoluat trăind în grupuri mici și egalitariste, dar am ajuns să locuim în comunități de milioane de membri.

Despre ce e cartea? Soldații întorși din războaiele prezentului nu se mai regăsesc, odată ajunși acasă. Nostalgia camaraderiei de pe front și, adesea, tulburarea de stres postraumatic îi împiedică să se reintegreze într-o societate care, altfel, pare să le ofere totul. Sintetizând date oferite de istorie, antropologie și psihologie, Sebastian Junger ne dovedește că, plăsmuind o lume mai sigură și mai prosperă, am dat uitării lucruri fundamentale pe care evoluția le-a zidit în chiar ființa umană. Le putem descoperi în această carte, împreună cu amerindienii shawnee sau kiowa, tribul african !kung, supraviețuitorii războiului bosniac și veteranii americani.

2Tehomir – Horațiu Mălăele

64 de pagini de emoție scrise de maestrul Horațiu Mălăele, care dizolvă câteva povestiri din vremea copilăriei sale miraculoase.

Despre ce e cartea? Întâmplările încep să curgă din februarie 1957. Un caz grav de tuberculoză, o carantină impusă și o motocicletă rusească Ij 49, gălăgioasă și obosită, au făcut posibilă retragerea lui Horațiu în plin an școlar. Avea doisprezece ani și era în clasa a 6-a la Școala Generală Numărul 3 din Târgu-Jiu. Colegul lui de bancă tocmai murise fulgerător de tuberculoză, iar direcția școlii și reprezentanții spitalului nu puteau să își asume alte riscuri. Soluția: trei luni de izolare. La asta se adaugă și prudența părinților, care s-au gândit la siguranța lor și a fratelui surghiunitului. Așa s-a decis ca locul de carantină să fie Tehomir, la casa bunicilor.

3Mama tuturor întrebărilor – Rebecca Solnit

Rebecca Solnit este autoarea a 18 cărți despre feminism, istoria Vestului și a populației indigene, putere populară, schimbare socială și insurecție, speranță și dezastru și este editorialist la Harper’s, colaborator constant la The Guardian și Literay Hub. Din lista de titluri și de premii, poți realiza cu ușurință că scrie bine. Și articulat. Iar cartea asta e primul titlu tradus la noi.

Despre ce e cartea? În această colecție de eseuri feministe, Rebecca Solnit oferă comentarii despre femeile care refuză să fie reduse la tăcere, despre violență, despre masculinitatea fragilă a canonului literar, despre prejudecățile rasiale, despre dogma binarității de gen, despre istoria recentă a glumelor despre viol și multe altele. În stilul care a consacrat-o, Solnit îmbină umorul, analiza tăioasă, documentarea și observațiile scrutătoare. 

4Post-Scriptum – Cecelia Ahern

Un moment, înainte de a mă judeca. P.S. I love you a fost printre primele cărți pe care le-am citit în engleză, ba chiar printre primele cărți de beletristică contemporană. Cumva, în adâncul meu, povestea asta spusă de Ahern (transformată ulterior și în film), a rămas la braț cu nostalgia unei adolescențe scurse prea repede. Așa că, de dragul anilor ălora, m-am bucurat să văd că viața lui Holly are o continuare. Și cred că-i o lectură numai bună de week-end.

Despre ce e cartea? Continuarea romanului de debut al Ceceliei Ahern o surprinde pe Holly la șapte ani de la moartea lui Gerry. Cu șase ani în urmă, a citit ultima dintre scrisorile pe care i le-a lăsat soțul ei. Datorită acestor mesaje extraordinare, Holly a deprins curajul și puterea de a face față pierderii lui. A învățat să zâmbească din nou, să danseze, să cânte și chiar să iubească, regăsindu-și bucuria de a trăi.

5În umbra omului – Jane Goodall

Pe Jane Goodal o urmăresc de prea puțină vreme și nu contenește să mă uimească. Antropolog britanic cu viziune și fascinație pentru viața sălbatică, Jane Goodal a revoluționat tot ce știam despre cimpanzei. Fie că vă pasionează sau nu acest subiect, cartea asta e o portiță bună de evadare în sălbăticie.

Despre ce e cartea? Cimpanzeii studiați de Jane Goodall au devenit faimoși în întrega lume, iar În umbra omului este un volum clasic în domeniul etologiei. Cercetătoarea a câștigat încrederea primatelor din rezervația Gombe Stream, le-a dat nume și le-a urmărit ani la rând. Cartea aceasta vorbește despre relații sociale complexe, lupte între clanuri și abilități uimitoare, între care utilizarea uneltelor. Cimpanzeii devin adevărate personaje, iar destinul fiecăruia dintre ei este urmărit cu acribia cercetătorului pasionat și talentul naratorului autentic. 

6Walden sau Viața în pădure – Henry David Thoreau

Doi ani, două luni și două zile petrecute într-o cabană construită cu propriile mâini, în mijlocul naturii, la marginea lacului Walden, pescuind și cultivând legume pentru a supraviețui de unul singur.

Despre ce e cartea? O serie de meditații bazate pe o experiență reală a filosofului Henry David Thoreau, din 1845. Cufundat în natură, Thoreau pledează pentru un stil de viață simplu, pentru întrajutorare, dar și pentru independența economică față de stat. În Walden sau Viața în pădure, se discută despre ipocrizia societății și moralitate, despre sărăcie și bogăție, despre cum se poate trăi muncind puțin, dar cu cap, despre libertate și sensul vieții.

În toate culturile, sexul și genul și-au găsit expresia în cel mai concis gen literar, și anume în proverbe. Iar cum cele asupra condiției femeii de-a lungul secolelor și al continentelor, sunt încă subiect de dezbatere, revoltă și indignare, m-am gândit că n-ar fi tocmai rău să trec în revistă câteva dintre cele mai cunoscute „zicători” și să văd care sunt asemănările și deosebirile culturale.

Despre ce e cartea? Să nu te căsătorești cu o femeie cu picioare mari parcurge sute de limbi și mai mult de o sută cincizeci de țări și reprezintă un ghid uimitor și amuzant, ce ne dezvăluie cât de mult au progresat cele două sexe pe calea cosmopolitismului contemporan.

8Codul Zero – Ken Follett

Codul Zero e una dintre cărțile pe care mi le-a dăruit Maria de ziua mea. Și până acum, deși nu l-am citit pe Ken Follet, am întâlnit multe recomandări pentru ficțiunile sale istorice, așa că în iuniele ăsta pare că a venit timpul să mă așez la masă cu el.

Despre ce e cartea? Ianuarie 1958: cea mai mare speranţă a Americii în cursa spaţială – satelitul Explorer I – se află pe rampa de lansare de la Cape Canaveral. Iar în dimineaţa următoare un bărbat se trezeşte şi descoperă uimit că memoria i-a fost ştearsă şi că viaţa îi este în pericol. Singura cale prin care-şi poate redobândi identitatea – şi să afle cine i-a făcut asta – e de a-şi aminti teribilul secret prin care cei vinovaţi de inducerea amneziei l-au forţat să uite tot. Un secret care ar putea distruge Explorer I şi chiar viitorul Americii.

9Elizabeth a dispărut – Emma Healey

Foarte mult mi-a plăcut. Pe scurt, Elizabeth a dispărut spune povestea lui Maud, o femeie în vârstă care se luptă cu ravagiile demenței senile și care începe o căutare disperată pentru a-și găsi cea mai bună prietenă, Elizabeth, despre care crede că a dispărut.

Despre ce e cartea? Demersul lui Maud în căutarea adevărului o va purta înapoi zeci de ani și va avea consecințe cutremurătoare. Nimeni nu o crede însă pe Maud – nici fiica ei, Helen, nici îngrijitoarele ei, nici poliția, nici, mai ales, temperamentalul fiu al lui Elizabeth, Peter. Înarmată cu notițe scrise de mână pe care și le lasă singură și cu un sentiment copleșitor că Elizabeth are nevoie de ajutorul ei, Maud este hotărâtă să descopere adevărul și să-și salveze prietena iubită. Dar indiciile pe care le descoperă par să o conducă tot mai departe în propriu-i trecut, la o altă dispariție rămasă nerezolvată – cea a surorii ei, Sukey, survenită la scurt timp după al Doilea Război Mondial.

Apropo de călătorit. În iunie, eu plec până în Deltă, răsfoind câteva legende frumoase, câteva rețete și o serie de fotografii care cmpletează de minune toată pseudo-aventura asta proaspătă. Iar Oamenii… oamenii sunt incredibili.

Despre ce e cartea? O carte-album ce cuprinde zece povești uitate și reînviate de Teodor Hossu-Longin prin călătoriile sale din deltele României, îmbibate de tradiții și obiceiuri locale, istorie, gastronomie și personaje memorabile, însoțite de 100 de fotografii uimitoare ale fotografului Valeriu Leonov.

Lecturi cu rost să aveți!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here