Ce cărți citim în iulie?

1
Timp de citire: 4 minute

Iulie, bine-ai venit! Ia loc, te rog, așază-te confortabil cât setez eu volumul aerului condiționat. Să-ți fac o limonadă cu mentă? Ai vrea să ieșim mai spre seară la o înghețată? Cum îți este, cum sunt zilele tale?

Te-am cam ignorat, dragă Iulie. Mărturisesc și-mi cer iertare. Acum 3 ani scriam despre tine că ești asemenea unui cuptor de emoții. Nu mai cred că ești răsfățat, dar rămâi în continuare primenit cu gânduri de vacanță, cu drumuri la aeroport, cu făcut și desfăcut de bagaje.

Pentru toate fugile, plecările, city-break-urile, nopțile nedormite, călătoriile exotice, week-endurile la munte, iată ce-ți propun:

1Povestea mea – Michelle Obama

Am de-vo-ra-t-o. Pagină cu pagină, deși am fost cam sceptică la început. Revin curând cu recomandarea completă, dar până una alta, cred că-și are locul în bagajul de vacanță al cui vrea să descoperă lumea de la Casa Albă, din spatele cortinei. E sinceră, e verticală, e cerebrală, e emoționantă. Da, pe alocuri poate fi citită și în cheia unei propagande, dar, acum, să fim serioși, nu așa ar fi procedat orice soție de fost – viitor președinte al SUA?

2Omul în căutarea sensului vieţii – Viktor Frankl

Profesor de neurologie și psihiatrie la University of Vienna Medical School, Viktor E. Frankl scrie o cronică a experiențelor trăite de el însuși în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste. (Chiar și) 10 milioane de copii vândute mai târziu, cartea deschide o perspecivă asupra traumei și a acceptări ei, dar și a sensului vieții. Oare care îi e rostul?

3O corespondență pentru eternitate – B.P. Hasdeu, Iulia Hasdeu

Am luat cartea asta cu mine după ce am vizitat castelul Iuliei Hasdeu din Câmpina – o alchimie cu povești sumbre și legende cu fantome care bântuie și astăzi clădirea despre care, se spune, i-ar fi desenat-o tatălui său, de pe cealaltă lume. Sunt curioasă să văd cum arată corespondența dintre doi oameni care au schimbat literatura și filologia românească.

4Conversații cu Regele Mihai – Stelian Tănase

Apărută pentru a marca un an de la dispariția regelui Mihai, această carte este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio/video realizate de scriitorul Stelian Tănase cu fostul suveran la Palatul Elisabeta de-a lungul mai multor zile, în aprilie 2005. În paginile ei, regele îşi povesteşte viaţa şi, implicit, viaţa României din vremea sa.

5Chestionarul lui Proust – Joanna Neborsky

Am luat-o cu mine de la Bookfest și pe noptieră a rămas. În iulie, mi-am propus s-o citesc și s-o las să mă absoarbă. Nu de alta, dar m-a cucerit ce-a scris Dan C. Mihăilescu despre ea: „Avem aici un pariu cu sinele, plus un hazliu, surprinzător și instructiv joc de societate. Un soi de tombolă, unde comesenii pot să-și adune răspunsurile, să (se) traga la sorți și să încerce fiecare să ghicească identitatea celorlalți. 
Zău că merită. Pregătiți masa!”

6Onoare – Elif Shafak

Shafak. Cred că acesta e un motiv suficient.

7Viața începe vineri – Ioana Pârvulescu

„Îmi place să citesc în trăsură. Mama mă ia la rost, papà, care nu uită nici în familie că-i Domnul doctor Leon Margulis, medic primar cu cabinet în str. Sf. Ionică nr. 8, „în dosul Teatrului Naþional“, zice că-mi stric ochii și-o să nasc copii cu vederea slabã. Însă eu sunt încăpăþânată și tot îmi iau cartea cu mine. Pe vremea lor or fi avut mai mult timp de citit și de multe altele, dar noi, cei mai tineri, trebuie să ne chivernisim bine orele. Abia așteptam să văd ce mai face Becky din Vanity Fair.” Și-așa începe totul…

8Necunoscuta din Tanger – Christine Mangan

Joyce Carol Oates, o scriitoare americană, spune despre cartea asta că e „Ca și cum Donna Tartt, Gillian Flynn și Patricia Highsmith ar fi colaborat la un scenariu ce urmează să fie filmat de Hitchcock – plin de suspans și de atmosferă.” Ori eu n-am putut rezista la „reclama” aceasta.

9Păcăleală – Domenico Starnone

Că a apărut controversa conform căreia Domenico Starnone ar fi adevărata identitate a Elenei Ferrante, poate că știți deja. Eu am aflat de puțină vreme de această presupusă ipoteză, dar mi-a stârnit curiozitatea, așa că am adăugat pe listă „Păcăleala”. Nu de alta, dar poate aflu ceva relevant.

10Umbra vântului – Carlos Ruiz Zafon

Mi-nu-na-tă. Minunată. Minunată! Și asta e abia prima carte dintr-o tetralogie care se anunță parte din lectura mea de vacanță. O recomand din toată inima!

Lecturi frumoase și cu rost să aveți!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen + 18 =