Ce cărți citim în decembrie?

0
338
Timp de citire: 5 minute

După listele de cărți de citit în mai, iunie, iulie, august, septembrie, octombrie și noiembrie, în decembrie ne-am gândit să punem pe listă 10 titluri de cărți pe care le puteți citi pentru voi, dar și pe care le puteți dărui și a căror poveste va fi un cadou frumos, indiferent de cine răsfoiește.

1Jurnalul unei fete greu de mulțumit – Jeni Acterian

Despre „Jurnalul lui Jeni Acterian” am auzit multe. Știu că stă mărturie pentru o întreagă generație cu nume precum Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Țuțea, Marieta Sadova, Alice Botez, Alexandru Dragomir, Cella Delavrancea, Emil Botta, Nae Ionescu pe care autoarea i-a cunoscut îndeaproape. Și apoi, mai e acest fragment care m-a convins: „Îmi zâmbeam adineauri în oglindă, gândindu-mă că praful și pulberea se va alege din toată complicația asta care sunt și care se cheamă om. Eu, asta, cu obsesia neantului și a morții, eu, asta, sentimentală și aiurită, eu, asta, care-mi izbesc fruntea de întrebări, care sunt în stare să-mi pierd zile întregi enervându-ma în jurul unui Sănduc sau privind-o pe Loi cum îmi dă în cărți; eu, asta, care fac prajituri și citesc Leibniz, mă zbengui o zi întreagă cu bicicleta și-mi număr melancoliile.“

2Marea carte despre fericire – Leo Bormans

Decembrie e motiv de fericire. De simțit, de avut, de împărțit și de citit. În volumul ăsta se adună 100 dintre cei mai cunoscuți experți în domeniul psihologiei pozitive, din 50 de țări, pentru a scrie cea mai mare carte despre fericire. Mulți dintre ei au studiat acest fenomen timp de zeci de ani și vin cu recomandări pertinente pentru o stare de bine durabilă. Adică exact ce avem nevoie la sfârșit de an.

3De vorbă cu necunoscuți – Malcom Gladwell

Ei bine, Gladwell e de nerefuzat în orice perioadă a anului. De data aceasta, ia o serie de interviuri unor oameni sclipitori care avansează idei pătrunzătoare și oferă o examinare solidă a interacțiunilor noastre cu necunoscuții – și a motivelor pentru care acestea eșuează frecvent. Cum a reușit Fidel Castro să ducă de nas CIA o generație întreagă? De ce a crezut Neville Chamberlain că poate să aibă încredere în Adolf Hitler? De ce se înmulțesc agresiunile sexuale în campusurile universitare? Ne învață serialele de televiziune ceva greșit despre modul în care interacționăm cu ceilalți? De vorbă cu necunoscuți promite a fi o clasică aventură spirituală gladwelliană, un periplu provocator și controversat prin istorie, psihologie și scandaluri preluate direct din programele de știri. 

4Tetralogia Cimitirul cărților uitate – Carlos Ruiz Zafón

Am tot pălăvrăgit (aici puteți citi despre Umbra vântului) în favoarea seriei lui Zafón, dar o voi readuce în atenție și de data aceasta. Umbra vântului, Jocul îngerului, Prizonierul cerului și Labirintul spiritelor sunt cele 4 volume ale seriei Cimitirul cărților uitate, a cărui tablou se petrece în Barcelona anilor 1900 – 1950 și poartă cu el mistere cu iz de conspiraţie, personaje frumoase și un întreg univers destinat cărților. O lectură pe care am adorat-o și pe care o voi relua, la un moment dat.

5Aventurile unui tânăr naturalist – Sir David Attenborough

Premisa aceste cărți este delicioasă: în 1954, lui David Attenborough, un tânăr prezentator de televiziune, i s-a oferit șansa vieții – să călătorească prin lume, să găsească pentru Grădina Zoologică din Londra animale rare și greu de prins și să filmeze expediția ca parte a unui nou serial documentar BBC, intitulat Zoo Quest. Iar această carte este povestea acestor expediții. El și echipa sa au locuit cu triburile locale, au căutat furnicari-gigant în Guyana, dragoni de Komodo în Indonezia și tatu în Paraguay și s-au luptat cu pești-canibali, porci spinoși arboricoli agresivi și porci escapiști. La toate acestea s-au adăugat terenurile dificile și vremea imprevizibilă, totul pentru a înregistra frumusețea incredibilă și biodiversitatea regiunilor vizitate. O lectură minunată pentru decembrie, nu credeți?

6The Happiness Project – Gretchen Rubin

Una dintre cărțile care a ajuns sub formă de recomandare și pe care o aștept cu nerăbdare să ajungă. Pare lectura ideală pentru sfârșitul sau începutul de an.

7Sete – SCOTT HARRISON

La 28 de ani, Scott Harrison avea totul. Ca promotor al unor cluburi de noapte selecte din New York City, viața sa era un ciclu nesfârșit de petreceri cu droguri, alcool și top modele. Dar, după zece ani în branșă, profund nefericit și falit din punct de vedere moral, s-a întrebat: „Cum ar arăta exact opusul vieții pe care o duc acum?” Lăsând totul în urmă, și-a petrecut următoarele șaisprezece luni pe o navă-spital în Africa de Vest și și-a descoperit adevărata chemare. În 2006, fără niciun ban și lipsit de orice experiență, Harrison a fondat charity: water. Astăzi, organizația sa a strâns peste 300 de milioane de dolari pentru a aduce apă curată unui număr de peste 8 milioane de oameni de pe tot globul. 

8Arta de a asculta și alte lecții de viață – Michael Caine

Când un actor celebru își scrie memoriile e un motiv suficient pentru a le citi. „Lucrurile mici pot duce la lucruri mari. Și dacă le faci așa cum trebuie, astrele se vor alinia când te aștepți cel mai puțin.“

9Însușirea bunului găsit – Jurnale (1977 – 2002) – David Sedaris

Pe Sedaris l-am descoperit o dată cu Eu o să vorbeşte drăguţ cândva, acum aproape 3 ani. Mi-a plăcut teribil și de-atunci i-am tot citit cărțile. Însă jurnalul acesta, început acum mai bine de patru decenii, unde David Sedaris scrie regulat despre lucrurile bizare sau amuzante pe care le observă, pare a fi o colecție de mărturisiri numai bune de citit în vacanță. Mai ales că în descrierea ei am găsut asta: „orice persoană care a participat la un eveniment cu David Sedaris știe că printre cele mai simpatice părți sunt momentele în care citește din propriile jurnale”. 

10Vara în care mama a avut ochii verzi – Tatiana Țîbuleac

Cartea asta. Trebuie citită. Și poate că decembrie nu-i tocmai cea mai potrivită lună pentru ea. Sau poate tocmai decembrie e cea mai potrivită perioadă.

Lecturi cu rost să aveți!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here