Ce cărți citim în decembrie?

0
414
Timp de citire: 5 minute

E decembrie. Din nou, am ajuns la finalul anului cu mai puține cărți citite decât mi-aș fi dorit, cu o listă și mai mare de lecturi de ficțiune și non-ficțiune decât mi-am închipuit și cu o sumedenie de titluri pe care n-am apucat încă să le explorez.

Cititul a fost și anul acesta, pentru mine, se-nțelege, un mod de hrănire al minții, dar și modul preferat de petrecere a timpului liber. Nu sunt nici habotnică, nici bulimică atunci când vine vorba de cărți. Nu citesc foarte repede, nu dețin „trucuri”, ba chiar las ideile să curgă în mine după propria voință și, de cele mai multe ori, prefer să citesc cu creionul în mâna dreaptă. Pentru notițe personale, pentru adnotări, pentru marcări sau pentru desene.

Anul acesta, mai mult poate ca până acum, mi se pare că majoritatea celor pe care îi urmăresc au reușit performanțe curioase de lectură, ba chiar incredibile. După ce mi-am vărsat oful în cercuri intime și restrânse, am regăsit același sentiment de „bifă” și de „lecturi incoerente”. Nu-i treaba mea să corectez, ba dimpotrivă, simt că rolul meu e să încurajez lecturile și consumul de carte, însă tare mi-aș dori să fie asumat și corect.

Nu citiți o carte doar pentru că e la modă sau pentru că vreun influencer celebru v-a recomandat-o.

Încercați să găsiți resurse credibile, să căutați resurse în intimitate sau să vă lăsați, pur și simplu, inspirați de o copertă. Și, nu uitați, nu sunteți în competiție cu nimeni, în afară de voi înșivă.

Îmi aduc aminte că am citit la un moment dat ceva care mi s-a părut foarte reconfortant. Acum vreo 5 ani, jurnalistul Andrew Merle scria într-un articol din Observer, câteva cuvinte despre obiceiurile de lectură ale personalităților de succes și concluziona cu cifre conform cărora Bill Gates citește în medie 50 cărți pe an (adică aproape o carte pe săptămână), Mark Zuckerberg reușește să citească o carte la fiecare două săptămâni, iar Oprah Winfrey alege câte o carte în fiecare lună pentru a o discuta la clubul ei de lectură.

Asta înseamnă că nu trebuie să citim 40 de cărți pe lună ca să fim mai deștepți, ci e indicat să citim pentru pura plăcere de a citi.

Dar destul cu epopeea despre lecturi, vă las mai jos titlurile care-s la mine pe listă (și dintre care două sunt deja începute).

Una dintre cărțile „culese” din interviul cu Nicoleta Radu, pe care abia așteptam s-o citesc!

Despre ce e cartea? Pe o alee dosnică din Tokyo, într-un subsol răcoros, se află o micuță cafenea în care, de mai bine de o sută de ani, se servește o cafea pregătită cu artă. Dar tihna și cafeaua nu sunt singurele experiențe pe care cafeneaua le are de oferit. Dacă te așezi pe un anumit scaun, poți să te întorci în timp, într-un moment anume. Există însă anumite reguli. Cea mai importantă este să bei cafeaua până nu se răcește, altfel rămâi blocat în afara timpului. Iar regula cea mai crudă este că, orice ai face în acele câteva minute, prezentul nu poate fi schimbat. Atunci, la ce bun să te mai întorci acolo?

„Apă proaspătă pentru flori” a fost una dintre cele mai frumoase cărți citite anul acesta, așa că nu puteam rata o altă poveste scrisă de Valérie Perrin.

Despre ce e cartea? Necunoscându-și propria poveste, Justine, în vârstă de 21 de ani, este fascinată de povestea lui Hélène, o rezidentă de aproape o sută de ani a azilului de bătrâni unde lucrează ca infirmieră medicală. Viața ei este un roman: întâlnirea cu Lucien în 1933, dragostea lor, războiul, evreul Simon ascuns în pivniță, trădarea, Gestapo-ul, deportarea… Treptat, Justine îi smulge bătrânei secrete grele și ajunge să le confrunte pe cele ale propriei familii.

Aceasta e una dintre cărțile care au forța să-ți schimbe perspectiva din care vezi lucrurile. De citit și recitit.

4Trenul spre Samarkand – Guzel Iahina

Puteam eu să o ratez pe G. Iahina?

Despre ce e cartea? „Un fel de Arcă a lui Noe“, după cum îl numește Guzel Iahina, trenul care duce copii din Povolgia flămândă și sărăcită spre Samarkand dobândește de-a lungul călătoriei proporții mitice. Nu numai despre salvarea copiilor e vorba, ci și despre salvarea sufletelor. Și despre omenie.

Mi-a recomandat-o Beatrice cu atât de multă căldură și forță și entuziasm că n-am rezistat.

Despre ce e cartea? „O carte minunată. O lume care ne oferă o perspectivă asupra morții, a durerii, a artei și a dragostei.“ scrie The Wall Street Journal. Altfel spus, o introspecție până în străfundurile nostalgiei și ale sentimentului de pierdere, care se pot cuibări nu doar în sufletul uman, ci și înăuntrul oricărei vietăți cu suflet.

Ah, cred că este singura carte de anul acesta pe care am hotărât să mi-o iau după toate cele 536284 de comentarii pozitive din bula mea.

Despre ce e cartea?Din cer au căzut trei mere este o minunată saga despre locuitorii unui sat armean. Însă povestea acestui sat este de fapt o poveste despre noi. Și aici stă talentul scriitoricesc al lui Narine Abgarian. O carte plină de tandrețe și umor, subtilitate și genul acela de măiestrie rară, atât de firească, încât nici n-o remarci.“ scrie Evgheni Vodolazkin. Iar eu îl cred.

Cum să supraviețuiești în America secolului 21 este cartea care a stat la baza filmului omonim regizat de Chloé Zhao și laureat la Oscar și bestseller New York Times. Și nu degeaba.

Despre ce e cartea? Un călugăr irlandez care-și înfruntă demonii, un grup de mame care-și jelesc fiii morți în Vietnam, o artistă care asistă la un accident de mașină cu fuga autorului, o bunică prostituată care face tot posibilul să-și ocrotească familia – țesând laolaltă aceste vieți aparent disparate, alegoria lui McCann prinde viață în vocile de neuitat ale newyorkezilor, uniți în mod neașteptat de speranță, frumusețe și „delictul artistic al secolului“.

Ce-ar fi decembrie fără un strop de poezie?

O confesiune intimă a unui suflet care a ales să se spovedească-n versuri. Un microscop pus pe-o viață ce se rotește mereu în direcția soarelui, dar și un scop pentru un suflet în care iubirea, extazul și cerul albastru sunt o constantă. 

Să aveți un Decembrie de poezie!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here