Ce cărți citim în august?

0
313
Timp de citire: 6 minute

August e ultima leafă a verii. Îl amenințăm cu nopți pierdute, dar ne întindem la picioarele lui ca niște rogojini. Ne agățăm de crâmpeiul de sobrietate pe care-l mai avem și-ncercăm să lungim zilele astfel încât să-ncapă în ele tot ce nu a încăput vara asta.

Dar, așa cum scriam acum doi ani, ce-mi place la August e că ne dă răgaz să plănuim, să ne-ntindem cu visele până dincolo de cerșaf, să punem pe hârtie tot ce poftește inima și dorul de ducă. După lista cu recomandări livrești de iulie, iată-mă cu provocări noi. În cazul de față, titluri care abia așteaptă să fie citite.

1Victimă fără chip – STEFAN AHNHEM

Daily Mail vorbește despre Stefan Ahnhem ca despre „un nou autor de succes în galaxia scriitorilor suedezi de romane poliţiste”. În primul său roman, acțiunea îl are în centru pe inspectorul criminalist Fabian Risk care părăsește Stockholmul împreună cu soţia sa, Sonja, şi cei doi copii ai lor, pentru a începe o viaţă nouă în oraşul natal, Helsingborg. După doar câteva ore de la sosire este rugat să investigheze o crimă de o violenţă extremă. Corpul lui Jörgen Pålsson, unul dintre colegii de clasă ai lui Risk, a fost descoperit cu ambele mâini tăiate. Curând sunt găsite cadavrele altor colegi, iar Risk se vede angrenat într-o cursă contracronometru. Intrigant, nu?

2Despre tristețea femeilor frumoase – ANDREI RUSE

Vă las cu recomandarea care m-a cucerit și pe mine: „Orice incursiune a unui scriitor bărbat în universul feminin e un act de mare curaj, dar și de mare risc. Andrei Ruse acceptă provocarea și face singurul gest firesc: înțelegând că lumea femeilor nu poate fi nici înțeleasă, nici cuprinsă, scrie zece povestiri cu care îți flutură prin fața ochilor iluzia că vei dezlega misterul. Inutil să spun că fiecare final e mai misterios decât începutul.” Florin Iaru

3Repertoarul amorului – STELIAN TĂNASE

Ce face Stelian Tănase se numește tot act de curaj. Să te apuci și să scrii – cu fler – despre unele dintre cele mai pasionale și intrigante povești de dragoste, care la timpul lor, au făcut înconjurul lumii, nu-i de trecut cu vederea. Așadar, urmează 69 de povești, începând cu iubirile nefericite ale lui Kafka și continuând cu relațiile lui Stalin sau Hitler, dar și a altor nume celebre precum Amedeo Modigliani, Frida Kahlo, Edith Piaf, Coco Chanel sau Marilyn Monroe. Incusiv idilele Reginei Maria. De pus pe noptieră.

4Jocul îngerului – CARLOS RUIZ ZAFÓN

După Umbra vântului, Jocul îngerului descrie aceeași Barcelonă a anilor 1920, același univers gotic al Cimitirului Cărților Uitate, o aproape-aceeași poveste magnifică despre magia cărților și a scriitorilor. De data aceasta însă, un tânăr scriitor obsedat de o iubire imposibilă primește, din partea unui editor misterios, oferta de a scrie o carte cum n-a mai existat, în schimbul căreia i se promite nu doar o avere considerabilă, ci… mult mai mult decât atât. Și de-aici, să mi te tot ții. (Totuși, îmi cam lipsește Fermin.)

5Călătoria către sine – IRVIN D. YALOM

„Sunt un începător al vârstei de optzeci și cinci de ani. Uneori accept ideea că bătrânețea ar trebui să fie un timp de odihnă, liniște și reflectare împăcată. Totodată, știu că încă mai există sentimente turbulente din tinerețea mea care continuă să amenințe că vor ieși la suprafață imediat ce încetinesc ritmul. Am citat mai devreme cuvintele lui Dickens: „Întrucât, apropiindu‑mă de‑acum tot mai mult de sfârșit, mă deplasez într‑un cerc tot mai aproape de început.“ Sunt cuvinte care mă bântuie. Simt tot mai mult forțele care mă trag înapoi spre începuturile mele.” Irvin D. Yalom

6Alb letal – ROBERT GALBRAITH

Robert Galbraith este pseudonimul lui J.K. Rowling, autoarea bestsellerurilor din seria Harry Potter și a romanului Moarte subită. Am citit pe nerăsuflate primele trei romane din seria Cormoran Strike, Chemarea cucului, Viermele de mătase și Carieră malefică și abia aștept să „gust” o nouă enigmă sub semnătura lui Robert Galbraith.

7Creativity, Inc. – ED CATMULL

Timp de aproape 20 de ani, Pixar a dominat lumea animației, producând filme iubite atât de copii, cât și de adulți – să recunoaștem, ne-am uitat cu toții la ”În căutarea lui Nemo”, ”lncredibilii”, „Up” sau „Wall-E”, care au stabilit noi recorduri și au adus 30 de premii Oscar casei de producție. Ei bine, aici intervine partea interesantă: poveștile, ingeniozitatea intrigii, autenticitatea emoțională sunte elementele care definesc producțiile Pixar care, la rândul lor, reprezintă o lecție despre ceea ce este cu adevărat creativitatea.

8Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie – JONATHAN COE

Motive pentru a-l citi: îl ador pur și simplu pe Jonathan Coe de când i-am citit „Casa Somnului”. Apoi, traducerea și notele îi aparțin lui Radu Paraschivescu. Și povestea! Romanul Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie urmăreşte maturizarea a două prietene, Alison şi Rachel, din primii ani ai secolului XXI pînă în zilele noastre. Naraţiunea se extinde treptat, incluzînd personaje al căror destin e legat de cel al fetelor: mama lui Alison, o fostă cîntăreaţă care ajunge să concureze într-o emisiune de televiziune pentru vedete; o profesoară de la Oxford, care devine mentorul lui Alison şi al cărei soţ are o obsesie morbidă pentru un film german văzut în copilărie. Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie este un roman despre sutele de conexiuni infime dintre lumea publică şi cea privată şi despre modul cum acestea ne afectează pe toţi. Este ceea ce Jonathan Coe ştie cel mai bine să facă – să ne arate cum trăim noi astăzi.

9Dincolo de frumuseţea perenă – KATHERINE BOO

În această carte uluitoare Katherine Boo zugrăveşte o epocă tulbure de schimbări globale şi de inegalitate ce devine umană prin povestea dramatică a unor familii care luptă pentru o viaţă mai bună în Annawadi, o aşezare improvizată la umbra hotelurilor de lux de lângă aeroportul din Mumbai. Odată ce India începe să prospere, locuitorii din Annawadi încep să spere cu pasiune. Abdul, un adolescent întreprinzător, vede „o avere nemăsurată” în gunoaiele reciclabile aruncate de cei bogaţi. Chiar și copiii cei mai săraci, cum ar fi tânărul hoţ Kalu, simt că şi-ar putea împlini visele. Cu inteligenţă, umor şi o profundă înţelegere a ceea ce-i leagă pe oameni în vremuri tulburi de schimbare, Dincolo de frumuseţea perenă, o carte bazată pe ani întregi de documentare fără compromis, îl duce pe cititor drept în mijlocul uneia dintre lumile ascunse ale secolului XXI şi în inima unor familii cu neputinţă de uitat. 

10Cum se distrau românii odinioară – ADRIAN MAJURU

„Bucureștiul este expresia desăvârșită a coabitării dintre variate și nebănuite contraste. Aceasta este singura constantă istorică a unei așezări aglomerate care s-a adunat cu greu și în mare grabă și care se chinuie încă să-și contureze o personalitate. […] Aspectele cotidiene care au dat un impuls fascinant socializării în orașele noastre moderne au o istorie relativ recentă în povestea noastră urbană, de circa 250 de ani. Ele au luat diverse forme, precum teatrul (de vară, de varieteu), cabaretul, cafenelele, restaurantele și braseriile, balul și dansul de societate de mai târziu, parcurile de promenadă și pentru echitație, magazinele de lux, agențiile de vacanță, vilegiatura și excursiile de final de săptămână, tenisul de câmp și sporturile de iarnă, soarelele și petrecerile private, supeurile și lecțiile de pian.” Adrian Majuru

Lecturi cu rost să avem!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here