Ce cărți citim în aprilie?

0
Timp de citire: 5 minute

Sunt puține lucruri care îmi lipsesc zilele acestea. Poate doar câțiva oameni pe care să îi strâng în brațe, o cană de cafea pe care să o beau în bătaia soarelui și o vizită la librărie, într-o după amiază caldă. Cu cât se prelungește mai mult această stare, cu atât sunt mai convinsă că avem nevoie de foarte puțin și că în vremuri de „secetă” ies la iveală doar detaliile care, cu adevărat, contează și care pot să contribuie la mulțumirea, fericirea noastră.

Cât despre cărți, când n-au fost ele un tovarăș de nădejde? Când nu și-au avut rostul vreodată?

1Fata cu Leica – Helena Janeczek

„Perechi. Fotografii. Coincidențe.” Pentru zilele în care avem nevoie de eroi, de nonconformism, de curaj, de un portret feminin. Fata cu Leica spune povestea Gerdei Taro, prima femeie fotograf ucisă pe front.

2Pământ american – Jeanine Cummins

„Relevant, puternic, extraordinar. Un amestec remarcabil de bucurie și teroare, impregnat la tot pasul de forța regenerativă a iubirii materne și de capacitatea nesfârșită a ființei umane de a nădăjdui.“ spune Kristin Hannah despre lectura aceasta. Iar recomandările la superlativ nu se opresc doar la acest testimonial, ceea ce face din carte să fie un must read.

3Cântecul lebedelor – Kelleigh Greenberg-Jephcott

În toamna anului 1975, după două decenii de prietenie intimă, Truman Capote detonează o bombă literară care zguduie cercul elitist în care se infiltrase cu atâtea eforturi. De ce a făcut asta știind cât are de pierdut? A făcut-o ca să le pedepsească? Ca să le facă să plătească pentru moravurile lor, pentru avere și pentru celebritate? Sau a refuzat să creadă că ele ar putea înceta să-l mai iubească?

Cântecul lebedelor este pentru acele momentele în care simți nevoia să cauți în cutia timpului.

4Primăvară în Toscana – Santa Montefiore

Recunosc că de îndată ce am citit titlul, mi-am spus: e musai! Nu doar pentru că se instalează treptat un dor de călătorii, dar și pentru că în perioada aceasta îmi doresc tot mai mult povești care să mă captiveze, așa cum promite și lectura lui Santa Montefiore. Cartea a câștigat premiul Goldsboro pentru romane de dragoste în anul 2019 și propune o călătorie în zona rurală a Toscanei, la Castello Montefosco, unde se organizează un curs de artă culinară de o săptămână și unde Gracie Burton, o femeie singuratică, ajunge alături de fiica și nepoata sa. Restul se conjugă cu un trecut de împăcat, secrete, reculegeri.

5Paradoxul prosperității – Clayton M, Christensen, Efosa Ojomo, Karen Dillon

Pentru că prosperitatea este un detaliu al vieții noastre care merită hrănit constant, fie că suntem implicați într-o afacere, într-un proiect sau în vreme de criză: „Este o chemare la acțiune pentru toți cei care își doresc o nouă abordare, pentru a face lumea mai bună și mai prosperă.”

6Fericit până la adânci bătrâneți – Paul Dolan

„Sunt de părere că impactul oricărei narațiuni sociale ar trebui să fie evaluat în conformitate cu modul în care îi face pe oameni să se simtă. Ar putea suna bine să fii un om de succes, dar e posibil să nu‐ți dea un sentiment plăcut; și, dacă nu te face să te simți bine, nici nu ar trebui să sune bine. Fiecare dintre noi trebuie să fie atent la realitățile propriilor experiențe, iar în încercarea de a fi fericiți și a nu face rău altora, trebuie să ne aliniem mai aproape de experiențele noastre (care sunt fluide), și nu de etichete (tată, profesor, culturist etc.), care tind să fie mai rigide.”, spune autorul, iar pe mine m-a convins cu totul pentru că noi nu suntem perfecți, cu atât mai puțin viețile noastre. O carte pe care îmi doresc să o citesc chiar…mâine.

7Arta relaxării – Claudia Hammond

Deficit de odihnă. Când a devenit odihna ceva de care ne putem lipsi cu ușurință, nu știu. Dar știu sigur că autoarea, profesor de psihologie la Boston University și prezentatoare de emi­siuni la posturile BBC World Service şi BBC Radio 4, propune o nouă artă: aceea a relaxării. Adică odihnă, atât cât avem nevoie: „Avem nevoie să ne odihnim mai mult. Și să ne odihnim mai bine. De dragul odihnei, dar și de dragul vieții noastre, în sensul ei larg. Odihna nu e utilă doar pentru starea noastră de bine, ci și pentru productivitatea noastră.

8Florile pierdute ale lui Alice Hart – Holly Ringland

Mărturisesc că mă urmărește cartea aceasta de luna trecută, când am ezitat în librărie, între aceasta și Viața Interioară, a lui Christophe André. Luna aceasta nu-i mai rezist. Cu atât mai mult când personajul său este o cititoare împătimită: „Alice nu a fost niciodată într-o bibliotecă și e sigură că toate cărțile cresc în grădini, asemenea florilor iubite ale mamei sale. Dar în ziua în care se aventurează dincolo de lanul de trestie de zahăr care se înalță ca un zid între ea și lume, descoperă un oraș și o bibliotecă, dându-și seama că e posibilă și o altfel de viață.”

9Micuțele doamne –  Louisa May Alcott

Pentru că, uneori, un film poate să îți facă poftă de o carte.

10Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri – Scott Kelly

Am descoperit anul trecut că știința și oamenii de știință privesc viața și planeta dintr-un unghi tare frumos: umil și superior în același timp. De atunci și pofta pentru povești spațiale, cu atât mai mult când se împletesc într-un jurnal. NASA. Un astronaut. Un an întreg. 28.000 de kilometri pe oră.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen + 11 =