Ce cărți citim în aprilie?

0
221
Timp de citire: 7 minute

Cel mai de nădejde tovarăș, cel mai bun psihoterapeut, cel mai bun prieten? Cartea. Aproape orice carte.

Bine, eu cred că a citi este echivalent cu a iubi. Trebuie să iubești o carte ca să o citești până la capăt. Știu, știu că statisticile spuneau luna trecută că „un român citeşte mai puţin de cinci minute pe zi şi circa o carte pe an” și că există un proiect de lege pentru instituirea Zilei Naţionale a Lecturii în România, având ca obiectiv încurajarea lecturii şi recuperarea decalajului faţă de media Uniunii Europene, dar… Cum poți obliga pe cineva să citească?

Da, cifrele sunt dramatice. Dar încurajarea lecturii se face punând accentul pe a dezvolta pasiuni, pe a găsi instrumentele care să te seducă și nu pe trivializa consumul de carte.

Ție când ți s-a făcut ultima oară poftă de o carte? Nu de alta, dar am eu 11 sugestii pentru aprilie.

O revelație. Ultima vară în oraş e un roman al marilor ratări, îmbibat de melancolie, tristeţe şi dezabuzare, în decorul luminos al Romei de la sfîrşitul anilor 1960.

Despre ce e cartea? Leo Gazzarra a plecat în tinereţe din Milano şi acum trăieşte din expediente, căci îi lipseşte dorinţa de a reuşi, de a parveni într-o lume aparent plină de oportunităţi. Intelectual rafinat, dar lipsit de morgă, cuceritor, dar fără a se implica niciodată prea tare, alcoolic, dar dispus să renunţe la băutură, Leo este un ratat prin opţiune, pentru care ratarea devine o artă. Iar cînd ajunge să o cunoască pe fascinanta Arianna, între cei doi începe o poveste de iubire sfîşietoare, cu avansuri şi ezitări, ca într-un tangou tensionat al dorinţei, al cărei final nu e nici o clipă previzibil. Roman al refuzurilor şi neîmplinirii, al însingurării în mijlocul mulţimii şi al luminoasei frumuseţi romane, Ultima vară în oraş este o carte de excepţie, cu un destin excepţional.

Îmi place mult cum scrie Levy: meticulos, detaliat, reflexiv, profund uman. Omul care a văzut totul e la fel, explorează dificultatea de a ne vedea limpede pe noi înşine şi pe ceilalţi.

Despre ce e cartea? În 1988, Saul Adler, un tânăr istoric narcisist, este invitat în Berlinul de Est pentru un proiect de cercetare, în schimb cerându-i-se să publice un text laudativ despre Republica Democrată Germană. Drept cadou pentru sora traducătorului său, o fană a formaţiei Beatles care urmează să-l găzduiască, iubita lui Saul îl va fotografia pe trecerea de pietoni de pe Abbey Road într-o reconstituire omagială a vestitei coperte de album. În timp ce o aşteaptă, Saul este lovit uşor de o maşină, incident care-i schimbă traiectoria vieţii.

P.S.: Dacă nu ați citit-o, vă recomand și Lapte fierbinte.

Dacă ți-a plăcut „Tatuatorul de la Auschwitz”, „Hoțul de cărți”, „Toată lumina pe care nu o putem vedea” sau „Necunoscuta din Berlinul de Est”, ai toate șansele să nu o mai lași din mână.

Despre ce e cartea? Leipzig, 1930. Hetty Heinrich este fiica unui înalt ofițer nazist și sora unui pilot Luftwaffe, crescută cu dorința arzătoare de a-și juca rolul în gloriosul Reich de O Mie de Ani. Crede cu ardoare în țara ei și în omul care o conduce. Dar asta până când îl reîntâlnește pe Walter, prietenul ei evreu din copilărie, care îi aruncă în aer toate certitudinile. Cei doi încep o poveste de dragoste care le pune viața în pericol, odată ce valul de antisemitism devine un tsunami. Ca să-l salveze pe Walter, Hetty va trebui să sacrifice totul – iubirea de țară, legăturile de familie, poate chiar propria viață.

Cât înseamnă privat și cât public? Care sunt granițele dintre observator și participant? Unde se termină iubirea și unde începe trădarea? După succesul cu Berta Isla, autorul continuă să scrie cu același ritm despre vieți trăite în umbra istoriei.

Despre ce e cartea? Madrid, 1980 – 5 ani de la moartea lui Franco. Juan de Vere se angajează ca asistent al lui Eduardo Muriel, un regizor de film aflat la declinul carierei. Muriel, personaj excentric, dar al cărui farmec îl subjugă pe tânărul Juan, îi dă într-o zi o sarcină ingrată: să afle adevărul privind presupusele fapte josnice ale unui prieten, săvârșite în timpul dictaturii. În același timp, Juan se simte tot mai intrigat de misterul căsniciei dificile a lui Eduardo cu frumoasa Beatriz. Rând pe rând, toate secretele ies la lumină și, odată cu ele, profunde conflicte de conștiință. 

Când ai citit ultima oară o carte științifică, dar bine povestită care să te cucerească și să te convingă că nu o poți lăsa din mână? Eu destul de recent.

Despre ce este cartea? Pe scurt, despre cel mai fascinant organ al nostru: pielea. Pe îndelete, prin lentilele științei, sociologiei și istoriei – îndreptate asupra unor subiecte atât de diverse precum mecanica și magia atingerii (este uimitor cât de multe lucruri sunt cuprinse în simplul act al scoaterii cheilor din buzunar sau al deschiderii ușii), legătura strânsă dintre piele și stomac, ce se întâmplă imediat după ce ne tăiem cu o foaie de hârtie și cum o gustare de la miezul nopții poate genera o arsură de soare – Lyman ne conduce într-o călătorie de-a lungul celui mai subestimat și mai puțin cercetat organ al nostru și ne arată că pielea noastră este mai minunată, mai surprinzătoare și mai complexă decât ne-am imaginat vreodată. 

Femeile care ne-au schimbat lumea, cele care ne inspiră, care ne fascinează sau care ne provoacă – despre toate merită răsfoite măcar câteva pagini.

Despre ce e cartea? Despre poveștile a cincizeci de fete și femei care au făcut pur și simplu lucruri extraordinare. Unele au câștigat premii, altele n-au fost niciodată apreciate și recunoscute în timpul vieții. Unele au murit tragic, în tinerețe, altele au trăit ani îndelungați. Au devenit lideri, pictorițe, revoluționare, oameni de știință sau luptătoare idealiste, fiindcă au știut că, dacă vor să-și transforme visurile și speranțele în realitate, trebuie să zguduie lumea din temelii… și nu s-au temut să îndrăznească.

Casa Olandeză este o poveste despre iubire și sacrificiu, despre absență și generozitate, despre puterea și magia unui loc care poate condamna, dar și vindeca.

Despre ce e cartea? La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în urma unui pont primit pe patul unui spital de campanie, Cyril Conroy face o investiție genială, care îl va transforma într-un mogul imobiliar. Numai că…

Din colecția autorilor carte trebuie citiți oricând, oricum, oriunde: Matei Vișniec. Nu cred că mai are nevie de nici o prezentare. Lectură frumoasă!

„Poveştile ne plac atunci cînd conţin enigme. Sau tîlcuri (cuvintele vechi au uneori o înţelepciune care stă la pîndă, este cazul cuvîntului tîlc). Acest roman doldora de poveşti aparent disparate este unul care s-a scris aproape singur. Iniţial am vrut să merg pe un singur fir, pe urmele iubirii mele pentru cuvînt şi pentru teatru, pentru gest şi pentru ceremonie. Cartea s-a transformat într-o călătorie, altfel spus, m-a dus singură dinspre centrul lumii (de la Rădăuţi, oraşul în care m-am născut) spre periferii, adică spre Paris şi Avignon (mari capitale ale teatrului). Reţineţi că, dacă vă place călătoria, nimeni nu vă obligă să vă mai întoarceţi din ea…” (Matei Vişniec)

Dacă tot nu putem călători în perioada asta, atunci poate evadarea într-o carte să fie soluția.

Despre ce e cartea? Lakshmi, o fată de șaptesprezece ani, scapă dintr-o căsnicie cumplită și învață să se descurce singură în coloratul Jaipur al anilor ‘50. Ajunge o fenomenală artistă de tatuaje cu henna, căutată de toată lumea nu doar pentru desene, ci și pentru sfaturi și confesiuni. Deși poate păstra secretele aristocrației, știe că nu le poate dezvălui pe ale sale…

Un volum care documentează viețile a patru emigranți evrei din secolul XX.

Despre ce e cartea? Povești care se întrepătrund pentru a evoca o copleșitoare mărturie a exilului și a pierderii. Mai multe, pe blogul editurii Art.

Ascultătoare prin meseria ei, jurnalista Kate Murphy a vrut să afle cum am ajuns în situația în care nimeni nu ascultă cu adevărat și nu prea știe cum să facă acest lucru.

Despre ce e cartea? O analiză instructivă și deseori amuzantă, în care autoarea ne explică motivele pentru care nu ascultăm, ne spune ce ni se întâmplă ca o consecință a acestui fapt și ne arată cum ne putem reveni. Ne explică psihologia, neuroștiința și sociologia din spatele acțiunii de a asculta și ne face cunoștință cu cei mai buni ascultători (printre care un agent CIA, un moderator de focus grupuri, un barman, un producător radio și un celebru comerciant de mobilă).

Lecturi faine, cu rost și neapărat senine!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here