Timp de citire: 7 minute

Care e legătura dintre parfum, aviație și poezie? Starea de imponderabilitate. Veșnicia. Aerul. Toate lucrurile nespuse, dar cuprinse în moleculele și dorințele noastre. 

Primul lucru pe care-l simțim atunci când îmbrățișăm un om drag este parfumul părului său.

Parfum = călătorie

Parfumul este o chestiune pe care o învăț doar de câțiva ani. Am început să mă aplec asupra acestui domeniu atunci când, deși aveam câțiva ani, priveam cu fascinație cum bunica mea dădea la o parte dopul unui flacon impresionant, cu un lichid de culoarea mierii de tei, ce promitea ceva festiv și deosebit și pe care – aveam să învăț mai târziu – scria caligrafic, cu litere aurii, „eau de cologne”.

Parfumul e călătorie – în timp, în spațiu, de-a lungul și de-a latul memoriei tale intime, a momentelor tale unice, a vacanțelor, a obiceiurilor și a Oamenilor tăi. Cum unul dintre crezurile mele este că singurele investiții sigure sunt călătoriile (am scris AICI despre asta), parfumurile se așază de minune în ansamblul acesta al călătoriilor.  

De aceea, atunci când am descoperit Urban Scents, parfumurile create de un aviator, mi-a surârs ideea unui interviu. Și, pentru că lucrurile se contopesc cum nu se poate mai bine, cu ajutorul prietenilor de la Elysee am reușit să povestesc cu Marie Urban – Le Fèbvre – creatoare de esențe fine și aviator – despre parfumuri, călătorii și ritualuri fine.

Marie și soțul ei, Alexander Urban.

De la aviație la parfumerie și-napoi

Aviatoare pasionată, parfumeur créateur și antreprenor de success, Marie Urban – Le Fèbvre este o descoperitoare a lumii înconjurătoare, în aceeași măsură la manșa avionului, cât și cu simțurile. 

Asemenea unei elice care trece prin aer, Marie străpunge terenurile olfactive cunoscute prin esențele vibrante care îi alcătuiesc colecția de parfumuri, Urban Scents. Despre puterea și vibrația unei intuiții, dar și despre parfum ca o cheie pentru călătoriile în lumea simțurilor, în cele ce urmează.

***

1. Un aviator pasionat și un creator de parfumuri – un mix cu adevărat unic. Ce reprezintă parfumul pentru tine, Marie? 

Într-adevăr, a fi și pilot este cu adevărat un izvor de inspirație, nu numai prin locurile pe care le pot descoperi, ci mai ales prin momentul acela suspendat când sunt singură deasupra… Acolo este un loc unic. Dar, în mod surprinzător, în munca mea de zi cu zi, precizia, rigoarea și o flexibilitate extremă sunt cele care adaugă expertiza mea de pilot la know-how-ul și arta de a crea parfumuri.

2. Urban Scents este un brand de parfumuri de nișă cu sediul în Berlin, dar cu inimă pariziană. Povestea ta, pe scurt, spune că o franțuzoaică își împachetează flacoanele și pleacă de la Paris la Berlin, alături de Alexander Urban, soțul ei austriac. Cum și de ce ai luat această decizie? 

Mutarea la Berlin a fost, cel puțin la început, o decizie personală și de familie… Nu vorbeam o boabă de germană, dar ne doream să îl aducem pe lume pe băiețelul nostru într-o țară în care se vorbea germana și unde aș fi putut continua să lucrez foarte ușor. 

Berlinul a fost o alegere evidentă pentru noi datorită scenei sale unice: artă, creativitate, vibrații. Berlinul mi-a schimbat modul de a scrie parfumul și sunt foarte recunoscătoare pentru această aventură fantastică, atât pe plan privat, cât și personal.

3. După studii de Chimie, ai absolvit prestigioasa școală de parfumerie ISIPCA în Versailles. De asemenea, ai lucrat pentru case prestigioase de parfumerie și te-ai perfecționat alături de adevărați maeștri ai meseriei. Care sunt cele mai mari descoperiri ale tale în universul parfumurilor?

Va suna puțin „clișeu”, dar cred că parfumeria este o măiestrie. E nevoie de mult timp și de multă muncă grea pentru a înțelege cât de mult este necesară experiența pentru a crea și a realiza o capodoperă. Iar eu încă lucrez la asta….

4. Personal, cred că atunci când porți un parfum, acesta poate ajuta la separarea muncii de timpul liber, poate delimita ziua de noapte și, în cele din urmă, poate crește bunăstarea ta generală. Care sunt aromele tale zilnice sau cele care te împuternicesc? Și, pentru că tot au fost Sărbătorile de iarnă, ce parfum asociezi cu Crăciunul?

Să știi că, de fapt, chiar am o rutină adevărată de parfumuri doar când sunt în vacanță… în timp ce lucrez, nu port parfum dimineața pentru că port parfumurile la care lucrez, astfel încât să pot regla fin efectul asupra pielii… Deci sunt mai mult un „cameleon” atunci când lucrez, îmbrățișând proiectul în care mă aflu.

DAR, acasă avem „parfumul casei” pe care l-am creat atunci când s-a născut fiul nostru, tocmai pentru ca el să aibă suvenirul casei familiei sale, deoarece mama lui poartă mereu ceva diferit. Acest parfum înseamnă pentru mine și că ziua de lucru s-a terminat. 

Iar de Crăciun… iubesc parfumul de portocale împodobite cu cuișoare, îmi place aroma bradului de Crăciun și cea a unui șemineu drăguț.

5. Să ne imaginăm că putem „desena” cu parfumurile. Care sunt aromele pe care le-ai folosi la schițarea unui autoportret, Marie?

Schița ar fi minimalistă. Probabil doar Vetiver, Vanilie, Hedione HC (n. red: Hedione HC este o notă unică puternică, florală, care amintește de florile de magnolie.)

6. Dincolo de un sentiment, de o atmosferă de creativitate, dincolo de evadare, de artă, sau de modă – parfumurile sunt un puzzle al multor elemente dezirabile. Tu care crezi că este super-puterea acestor lichide magice?

De îndată ce acele mirosuri invizibile creează emoții… ajungi la țintă, la scopul pentru care creezi parfumuri.

7. Colecția Urban Scents pare și un traseu multisenzorial. O călătorie în 8 parfumuri. Cum ai construit această colecție, care a fost inspirația ta?

Această colecție a fost construită ca o „carte de vizită” / carte de visite a modului meu de a scrie parfumuri. Este, practic, o invitație către lumea mea creativă parfumată.

Mai ales că lucrez în cea mai mare parte ca parfumier-creator „ghostwriter” pentru clienții mei, alte branduri, poți aprecia modul meu de a compune nu numai cu mostre, ci cu un adevărat brand URBAN SCENTS creat cu multă dragoste.

8. De asemenea, foarte important: produsele voastre sunt fabricate 100% responsabil în Europa. De exemplu, parfumurile sunt create la Berlin și produse la Grasse, iar capacele sunt fabricate în Italia. Cum ai pus cap la cap acest puzzle, ce cauți în partenerii de afaceri?

Suntem foarte bucuroși să lucrăm cu companii deținute în mare parte de familii, cum suntem și noi și ne place să ne împărtășim expertiza, know-how-ul și tot ce ține de ele. 

Inclusiv crearea brandului nostru – URBAN SCENTS – nu ar fi fost posibilă fără ele. Într-adevăr, un parfum nu este doar o aromă frumoasă. Este plăcerea de a despacheta o cutie elegantă, de a descoperi o sticlă și un capac special concepute, de a le lua pentru prima dată în mână, de a pulveriza pentru prima dată, de a descoperi pe parcursul întregii zile diferitele fațete ale ingredientelor, de a te bucura de fiecare dintre ele, de silaj, de urmele rămase pe piele. 

9. Marie, care este semnătura ta? Ce se ascunde în tot ceea ce faci?

Ar fi prea ușor dacă ar fi un ingredient magic. În cazul meu este mai degrabă o idee, o viziune de simplitate sofisticată. Trebuie să încerci și vei simți.

10. La finalul întâlnirii noastre, mi-aș dori să știu cum arată o zi obișnuită pentru tine. Cum este dimineața ta, ce îți place în ceea ce privește stilul de viață?

Viața mea de zi cu zi este în mare parte cea a fiecărei mame care muncește. Mai întâi am grijă de băiețelul nostru înainte de orice. Apoi mă așteaptă un cappuccino delicios, proaspăt, făcut de soțul meu pe jumătate italian.

Trebuie să spun că sunt foarte fericită, răsfățată și norocoasă. Abia apoi sunt gata să merg la laborator și să mă bucur de ziua mea în lumea mea creativă.

Și, în sfârșit, un scurt chestionar legat de lumea ta creativă:

Nicio sărbătoare nu este completă fără… să o împărtășești cu cel sau cei pe care îi iubim (și cu un parfum)

Muzica ta preferată miroase a… Desert Rose de la Sting (n. red.: în lb. română „trandafir de deșert”, aluzie la melodia artistului Sting)

Ultimul articol pe care l-am adăugat la colecția mea de parfumuri… BER CAVOK

BER: Codul oficial IATA pentru Aeroportul Internațional din Berlin (Berlin International Airport)

CAVOK: Ceiling And Visibility OK – un acronim aviatic care descrie condițiile ideale de zbor.

Iar pentru a face totul simplu: interpretarea mea despre cum miroase cerul albastru strălucitor al Berlinului în timpul unui zbor, deasupra orașului și în condiții ideale de zbor.

Marie în atelierul ei de creație.

Locul în care abia aștepți să te întorci… într-o zi de Crăciun, alături de toată familia, în Franța… dar se pare că va trebui să așteptăm încă un an.

Singurul artist ale cărui lucrări le-ai colecționa… un desen de Saint Exupery: scriitor, artist și unul dintre cei mai buni piloți care au existat vreodată.

Un loc de neuitat în care ai călătorit și parfumul lui… undeva în mijlocul oceanului.

O poezie care descrie cel mai bine un parfum…

“As a woman, I have no country.

 As a woman, I want no country. 

As a woman, my country is the whole world.” – Virginia Woolf

Parfumul tău preferat din aceste vremuri… o lucrare în curs de desfășurare cu un nou ingredient magic pe care tocmai l-am descoperit. Și ce lucrare frumoasă, explorez noi teritorii creative și mă joc!

Mulțumesc, Marie și sper ca data viitoare să povestim despre cele mai noi creații ale tale! Iar dacă ați citit până aici și v-am făcut curioși, trebuie să știți că toată colecția de parfumuri Urban Scents poate fi descoperită vizitând magazinele Elysee.

Fotografii: Navina Neuschl

Dacă ți-a plăcut, citește și:

Parfumul unei întâlniri – Prends-moi Isabey Paris

Aroma timpului. Interviu cu scriitoarea Núria Pradas

„Parfumul trebuie să fie coup de foudre”. Interviu cu Cristina Balan, fondatoarea Casei Elysee

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × three =