Când ați visat ultima dată cu ochii deschiși?

0
Timp de citire: 5 minute

„Avem nevoie de oameni care pot visa lucruri inexistente” spunea John F. Kennedy și eu cred că toți cei care creează, visează astfel. Începând de la scriitori și poeți, continuând cu pictori sau sculptori și până la matematicienii, fizicienii sau cercetătorii care, neconvinși că au descoperit un adevăr, îl caută necontenit pe al lor. 

Visarea invită la găsirea unor soluții noi, a unor căi inedite de abordare, a noutății.

A visa e mai mult decât motiv sau deziderat subiectiv. 

Când ați visat cu ochii deschiși ultima oară? 

Mai țineți minte cu ce patos visați în copilărie? Cu oricât de puțin spațiu, visam la următoarea excursie, la ce cadouri o să așeze Moșul sub brad, cum va fi la o viitoare petrecere și așa mai departe. Mai țin minte și acum răsucirile alea din stomac pe care le aveam de fiecare dată când visarea cu ochii deschiși devenea prea intensă – emoțiile mele au avut întotdeauna viață, gând și forță, proprii.

Visam că atunci când voi crește mare, o să… (puteți adăuga aici orice gând copilăresc). Și acum visez. Mai rar, ce-i drept, dar mi-am păstrat obiceiul ăsta care mi-e necesar. E momentul când ideile se fugăresc și între du-te-vino-urile lor mă așez să scriu. 

Gustav Klimt – The Virgin

Așa că o să înțelegeți cât de mare mi-a fost bucuria atunci când am descoperit că prietenii de la FREYWILLE anunță o nouă colecție dedicată puterii de a visa. O galerie de bijuterii în combinații extraordinare de culori, cu design feminin, care emană spiritul artistic al Vienei și care au ca inspirație fascinanta pictură a lui Gustav Klimt, „Fecioara”.

Dar să vă povestesc.

De la Inspirație…

Una dintre cele mai celebre picturi ale lui Gustav Klimt, – „Fecioara”, în original „The Virgin” sau „The Maiden” – realizată în 1913 și expusă la Galeria Națională din Praga, este inspirația celei mai recente colecții de bijuterii FREYWILLE – DREAMS Hommage à Gustav Klimt.

Cu dimensiunile sale impresionante de 190 x 200 cm, tabloul prezintă un colaj alcătuit din femei grațioase, care dorm și visează. Opera de artă ocupă o poziție specială în opera artistică a lui Klimt, întrucât descrie un aspect cheie al mișcării Secession: interacțiunea fragilă dintre tinerețe, timp și mortalitate, dar și celebrarea frumuseții și a existenței feminine. Viziunea, capturată în ulei pe pânză, reprezintă o piesă extraordinară, o dovadă a măiestriei care l-a consacrat pe Klimt (despre care puteți citi aici), strălucind în culori și forme vii și hipnotizatoare.

Stilul în care este pictată „Fecioara” este Art Nouveau, fiind exemplul ideal pentru pictura simbolică. Una dintre descrierile critice care mi-a plăcut o așază pe femeia adormită din centru în postura de visătoare care își imaginează oportunități, iar cele șase femei din jurul ei sunt posibile variante ale ei, în contexte diferite. Un soi de harem interior, cum îl descrie scriitoarea de origină turcă Elif Shafak în cartea „Lapte negru”. 

O altă descriere propune că rochia fecioarei, pictată cu atât de multe detalii, culori impresionante, dar și cu numeroase curbe, demonstrează simbolic fertilitatea, vârstele și rolurile sale de-a lungul timpului, dar și evoluția continuă a lumii. 

În timpul vieții lui Gustav Klimt, dar și mai târziu, par să existe mai multe încercări de a portretiza erotismul în arta sa, din dorința de a-și da mai departe mesajul, iar acest lucru este amintit și când se vorbește despre „Fecioara” sa. Nu puțini scriitori au spus despre tablourile lui Klimt că spectacolul dorinței și plăcerii pe care îl ilustrează în tablourile sale poate fi considerat un puternic mesaj social, politic și cultural.

Bine de știut este faptul că „Fecioara” este expusă în Muzeul Gustav Klimt din Viena, unde pot fi admirate multe dintre celelalte opere ale pictorului austriac.

La Design și…

Bazându-se pe forța și pe feminitatea pe care o emană pictura lui Klimt, echipa de design a Casei FREYWILLE a capturat elementele esențiale ale operei pentru a crea o interpretare artistică care să rezoneze cu intenția artistului, respectând ideile de formă și culoare a lui Klimt. (Am scris aici despre cum iau naștere bijuteriile FREYWILLE)

Inspirați de spiralele care se găsesc și pe modelul rochiei, echipa de design a reușit să le reinterpreteze în email, sugerând spirala ca element de bază în opera lui Klimt. Adăugând nuanțe intrigante de albastru lapis, de nuanțe de violet și stropi de roșu și verde, designul-concluzie devine un omagiu cu adevărat minunat pentru originalul rafinat.

O astfel de bijuterie este alegerea perfectă pentru cunoscătorii artei lui Klimt, dar și o declarație de feminitate și rafinament. Dreams e o colecție plină de ornamente vii, ale cărei piese își însoțesc purtătoarea zi și noapte.

În final, la magia emailului

O nuanță strălucitoare de albastru care, îmi place mie să cred, imită noaptea, formează baza operei de artă din email. Tușele de praf de aur evidențiază formele spiralate împletite și încadrează elegant nuanțele fine de violet. Verdele-jad completează tabloul cu puncte strălucitoare, transformând fiecare bijuterie într-o minunată orchestră artistică, lucrată manual de către meșterii FREYWILLE din inima Vienei.

Și ce motiv mai bun de a-ți purta visele la vedere dacă nu declarația artistică a unui vizionar?

P.S.: la ce ați visat ultima oară cu ochii deschiși?

____________________________________

Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. Parteneriatul dintre CoverStories și FREYWILLE poartă în ADN-ul său conexiunea dintre artă, inspirație și povești frumoase, dar și dintre bijuterie, emoție și feminitate. FREYWILLE este unul dintre brandurile care ne inspiră și care creează alchimie folosind arta, pulberea de aur și emailul pentru a sculpta eleganța atemporală a bijuteriilor sale. CoverStories și FREYWILLE vă invită să citiți povești care inspiră, care umplu și care explorează și să descoperiți atemporalitatea unor bijuterii care ascund povești și trezesc emoții.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 2 =