Timp de citire: 4 minute

Am închis colecția de povești ale lui Marius Constantinescu în urmă cu câteva minute. De atunci stau în fața colii albe și încerc să-mi imaginez ce i-aș spune unui suflet-prieten despre cartea asta.

Că-i necesară? Ar suna ca un clișeu. Că-i fantastic de frumoasă, duioasă și blândă? Probabil toți cei care l-au (mai) citit pe Marius, știu deja asta. Că-i produsul unui scriitor talentat, „instruit, educat, amuzant” o consemnează și Radu Paraschivescu pe ultima copertă. Că-i muzicală și desăvârșită? Ar suna ca o laudă (bine meritată, dar) parcă neconvingătoare. 

Am așteptat cartea asta ca și când. De la Rosé, – pe care am devorat-o atunci când a apărut, lectură în urma căreia ne-am și cunoscut într-un interviu pentru Forbes Life – mi se făcuse dor de cuvântul adunat în pagini al lui Marius. Am făcut precomandă, i-am dat târcoale la Bookfest și am așteptat-o cuminte să-mi ajungă acasă. Am respirat-o în câteva zile, cu îmbucături flămânde de cuvinte frumoase și de-o limbă română, caldă, potențată, nuanțată.

Așadar, de ce o recomand cu toată ființa mea de cititor amator?

Pentru că scriitura lui Marius Constantinescu e coup de foudre… în general, și mai ales în cutia asta de bomboane definită ca aide-memoire.

Pentru toate călătoriile interioare, intime și foarte oneste ale autorului… pe care nu le poți citi, înțelege și pătrunde decât în cheie personală.

Pentru parfumuri și parfumieri… pentru că următorul parfum de care am nevoie poartă eticheta Officina Profumo Santa Maria Novella și are acorduri de vanilie, bergamotă calabriană și iasomie. Dar și pentru că împărtășim credința că parfumul e un pretext „pentru a căuta, vedea, saluta și respecta – câteva valori universale esențiale – la cei din jurul nostru și la noi înșine câteodată.”

Pentru muzică… și pentru măiestria cu care te ia de mână și dă la o parte perdeaua necunoscutului, fără să te judece, fără să se lanseze delirant în postura de connoisseur, deși este.

Pentru personajele pe care le scoate din culise… pentru fiecare în parte, mulțumesc.

Pentru bucuria cu care scrie, arată, convinge, demonstrează, intuiește… și pentru delicatețea cu care face toate acestea.

Pentru familia pe care o are și pe care o construiește în cele mai frumoase fraze din câte sunt… și pentru că atunci când ajungeam la un pasaj despre Ioana, Maria, mama sau tatăl lui, avem să-mi șoptesc în gând că mi-ar plăcea să existe mai multă emoție de acest fel între noi, oamenii. 

Pentru onestitate, spirit critic și ghidușia cu care conduce cuvintele… nici nu-i nevoie de mai mult de două-trei pagini ca să te convingi.

Pentru ghidaj, pentru molipsirea de valori bune, pentru cumpănire și pentru solicitudine.

Marius Constantinescu e un Rafael al cuvântului scris, un hedonist al literei. Știe cum să picteze hipnotizant, exersând mușchiul esteticii într-o manieră atât de caracteristică lui: cu eleganță, cu șarm și cu poezie, fără înflorituri exagerate. Și e „100% fibre naturale”.

Iar cartea asta e un confesional, un jurnal scris public, un loc de întâlnire al lui Marius cu el însuși, și al cititorului cu vocile lui. Și, poate, un catalog de emoții atent asamblate pe portative fragile, personale și împroprietărite cu sensuri de care am uitat că avem nevoie.

Felicitări, Marius! Să mai scrii, că vindeci.  

Fug, să mă pregătesc pentru lansarea ta de astăzi. Abia aștept să te aud povestind!

Despre autor

Marius Constantinescu este, în primul rând un om bun. Apoi, îi urmează toate celelalte atribute: prezentator și realizator radio-TV, scriitor, jurnalist. După opt ani de radio, a descoperit televiziunea și libertatea dată de jocul cu imaginea. Carte de vizită îi sunt emisiunile pe care le-a transformat în repere: Marile picturi ale lumiiV… de la vizualJurnal CulturalProfil. Poveste. Personaj (TVR Cultural, TVR 1, TVR 2).

Din 2005, este legat de fiecare ediție a Festivalului Internațional George Enescu, unde prezintă concertele și realizează interviurile (exclusivități naționale) cu cei mai importanți artiști invitați. A obținut trei premii APTR, dintre care unul pentru Profil. Poveste. Personaj, proiect care a devenit și carte.

În 2013 a publicat Cortez, un alt fel de biografie a celebrei mezzo-soprane Viorica Cortez, reeditată în 2015. În același an i-a apărut și Press Pass. Interviuri și pagini de jurnal de la Festivalul Internațional George Enescu, edițiile 2011 și 2013, iar în 2017 a publicat antologia de publicistică Rosé la Editura Nemira.

În prezent, Marius Constantinescu prezintă și realizează magazinul de arte vizuale Vizual (TVR), semnează editoriale de art & lifestyle, este MC pentru evenimente culturale de anvergură și susține cursuri și ateliere de perfecționare pentru publicul matur. Și este, nu în ultimul rând, un om bun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen + four =