Timp de citire: 8 minute

Dormim o treime din viața noastră, iar dormitoarele noastre ne-au fost, de cel puțin doi ani încoace și cuib, și birou, și restaurant, și spații de joacă sau de relaxare. Am devenit ceva mai atenți la modul în care consumăm, ne-am adus aminte mai mult de cum era „altădată” și ne-am îndreptat gusturile mai mult spre local. Iar dormitoarele noastre n-au făcut excepție.

Pe Florina Florean, fondatoarea brandului I’m cotton you din Cluj, o urmăresc de multă vreme, căci a reușit să pună cap la cap o inițiativă frumoasă care m-a copleșit de dorul bunicilor mei: Florina și-a propus să readucă la viață așternuturile albe cu dantelă, nelipsite din zestrea fetelor de măritat, de odinioară. Și i-a reușit. Și nu doar atât. Mai multe, povestim împreună, în cele ce urmează.

1. Florina, mă bucur tare mult că mi-ai accesptat invitația asta. Povestește-ne, te rog, cum și când a ponit I’m cotton you în lume și cine e în spatele acestui concept? 

I’m cotton you este un brand născut din Decembrie 2016 și, când spun asta, dar și când scriu, mi se pare că nu se poate să fi trecut atât de mult timp, pentru că avem o listă lungă cu lucruri de făcut. Brandurile mici în perioada aceea cred că porneau altfel la drum decât cele de acum, așa că ai o listă de lucruri de făcut veche pe care o tot amâni. 

Eu sunt Florina și sunt un singur om care se ocupă de prea multe, dar nu așa importante ca munca din atelier pe care o fac colegele mele minunate care duc la bun sfârșit toate produsele comandate la noi. 

Florina Florean, creatoarea brandului românesc Im Cotton you.

2. Care a fost crezul care a rostogolit brandul I’m cotton you de astăzi? Care a fost acel moment de care îți aduci aminte ca fiind hotărâtor pentru ceea ce a devenit I’m cotton you astăzi? 

Sincer, momentul când am decis că vreau să readuc la viață așternuturile albe cu dantelă și să realizez așternuturi de pat produse în Romania nu mi-l amintesc exact. Cred că a fost așa, o încercare toată povestea I’m cotton you fără așteptări că îmi doresc material ceva anume. Voiam doar să găsesc ceva pentru mine, să îmi facă plăcere să lucrez zi de zi, dar îmi amintesc cumva momentul care cred eu că a fost decisiv. 

În 2016, când am lansat brandul I’m cotton you, citeam blogul Visuell: îl adoram și abia așteptam să văd ce urmează. Era, cred că, abia la vreo două luni după ce am lansat site-ul și i-am scris Sânzianei (Visuell) cine sunt și ce facem și cât de mult îmi place blogul ei și, că, dacă ea consideră că ne poate ajuta în vreun fel, mi-ar plăcea să-mi spună. Imediat, la 2 zile după acest mesaj, mi-a scris Sânziana răspunzându-mi că articolul este publicat pe blog și că speră că o să îmi placă. A fost, așa, cumva momentul în care au ajuns așternuturile mele să fie cunoscute de mulți oameni din București. Țin minte că eram la birou când am citit articolul și am fost foarte bucuroasă!

3. „Dormitor cu suflet” – îmi place mult expresia asta, așa cum îmi place și faptul că vorbești mult despre încet, cu răbdare și cu bucurie. Cum arată clienții tăi, Florina? Ce caută ei dincolo de utilitatea unei lenjerii de pat? 

Doamne! Chiar mă gândeam că sunt așa norocoasă să am niște clienți absolut minunați și pot spune că sunt puțini cei cu care nu am rezonat, foarte puțini. Clienții mei sunt oameni care apreciază frumosul în adevăratul lui sens, adică e foarte simplu. Un așternut de pat nu este ca un obiect de grădină, sau ca o rochie pe care o porți mereu, lucruri pentru care ești lăudat și apreciat, ci face parte din categoria lucrurilor pe care le faci pentru tine, pentru sufletul tău, fără să fie neapărat în văzul oamenilor. Cred că, de fapt acelea sunt bucuriile pentru tine. Sunt oameni frumoși clienții mei; în momentul în care vor să comande ceva de la noi, deja sunt îndreptați înspre lucruri minunate, lumea are răbdare. 

Uite, este exact ce povesteam legat de Collect, spațiul unde avem și o parte din produsele noastre expuse în Cluj: acolo noi încasăm produsele cumpărate, îți dai seama că nu aveam rapiditatea celor care fac asta toată ziua, dar oamenii nu se grăbeau  pentru că le făcea plăcere să aștepte. La fel e și cu clienții mei: nu se grăbesc, ei doar vor să se bucure de produsul ales, fie asta când o fi.

Să-ți dau un alt exemplu. Când a început  starea de urgență în pandemie, noi ne-am întrerupt activitatea 2 luni de zile, iar clienții noștri au început să își comande așternuturi, iar eu îi sunam pe fiecare în parte să le spun că vor trebui să aștepte, că ne pare rău, dar că nu le putem livra produsele imediat și că îi înțeleg dacă doresc să își anuleze comanda, iar ei îmi spuneau că nu se grăbesc, că de mult își doresc un așternut de pat I’m cotton you și că ar vrea să plătească în avans, dacă asta ne ajută. Deci da, clienții noștri sunt aparte.  

4. Florina, povestește-mi despre tine, despre cum ai început să dai formă gândului antreprenorial, ce făceai înainte și cum arată atelierul I’m cotton you?

În primul rând, e important să-ți spun că am fost susținută să fac asta de tatăl meu și de întreaga familie, dar tatăl meu având la rândul lui un business, cumva, el a fost cel care m-a susținut să fac și altceva și să încerc. Eu am terminat Dreptul, iar planul era să fiu avocat. Am profesat puțin, apoi am lucrat la o firmă de IT în Cluj ca Legal Consultant. Eram cumva liniștită în ceea ce privește job-ul meu și, cred că atunci poți să pornești la drum într-un astfel de proiect când ai un echilibru. 

Nu cred că aș fi fost la fel de fericită în avocatură sunt sigură de asta. E foarte important să faci ce îți place și mă bucur că am luat decizia asta, mai ales că atunci, în 2016, nu erau atât de multe bussines-uri mici. Astăzi, atelierul I’m cotton you e un atelier la fel ca toate atelierele, un spațiu de lucru plin de ațe și fâșii de materiale peste tot, fără nimic romantic, dar am noroc de colege minunate pe care abia aștept să ți le prezint!

5. Care au fost cele mai mari provocări de până acum? Dar cea mai mare bucurie?

Cele mai mari provocări au fost cele legate de producție. Primul an și jumătate am avut colaborări cu diferite ateliere, iar asta mi s-a părut greu. Eu eram mereu pe drumuri, practic mergeam luam așternutul, îl duceam la mine, îl împachetam, și așteptam curierul la job-ul pe care eu îl aveam pentru a-l livra. Momentul cheie a fost când am reușit să pun o mașină de cusut și un triploc și să am atelierul I’m cotton you. Totul s-a schimbat din acel moment, spre bine. 

Cred că fiecare dintre cei care facem producție în România ne confruntăm cu aceleași probleme legate de materialele care vin uneori bine, alteori vin cu defecte, uneori vin la timp, alteori cu întârzieri mari de timp, în vreme ce noi le așteptăm și ne facem planuri. Bucuria mea – poate cea mai mare – e că am avut noroc de oameni minunați cu care să lucrez, cred că suntem norocoși unii dintre noi să avem parte de oameni dedicați si implicați.  

6. De unde provin materialele? Știu că lucrezi cu bumbac, in și alte fibre naturale, dar care a fost călătoria ta în a descoperi sursele cele mai potrivite?

În mare parte, materialele le aducem din Lituania, dar avem în aceeași măsură și materiale produse în România și, sperăm pe viitor să ne îndreptăm tot mai mult înspre surse românești.

Producătorii de materiale naturale sunt mai greu de descoperit, mai ales dacă nu ai posibilitatea să investești timp și bani în a călători să discuți direct cu furnizorii. Noi, practic, am pornit cu un buget de 2000 lei din care am cumpărat o rolă de material, deci nu se punea problema să călătorim să cunoaștem parteneri pe partea asta. 

7. Care sunt cele mai cumpărate piese? 

Cele mai cumpărate piese sunt așternuturile albe din Colecția Love of White, – este una dintre preferatele mele și unul dintre crezurile pe care ne-am întemeiat povestea.

Noi pornim de la ideea că un așternut alb schimbă cumva conceptul unei încăperi și ajută la obținerea unui echilibru interior pe care îl iei din lucrurile mici, iar pe lângă asta, e bucuria reîntoarcerii în timp. Frumusețea așternuturilor albe ale bunicilor este de neegalat, broderiile acestora, inițialele brodate pe așternuturile de pat zestre sunt niște minunății de povesti care merită ascultate. Ritualul de spălare și de păstrare al acestora din nou este ceva superb; bunica mea și astăzi folosește apa de ploaie la spălarea așternuturilor albe. 

Frumusețea așternuturilor albe ale bunicilor este de neegalat, broderiile acestora, inițialele brodate pe așternuturile de pat zestre sunt niște minunății de povesti care merită ascultate.

Florina Florean

8. Cum arată zilele tale obișnuite, în ce ritm le petreci? Ce te bucură, dincolo de munca ta? 

Zilele mele? Încerc să mi le încarc cu micile bucurii de puțin timp, aproape un an, de când avem un spațiu la Collect, unde am birou. Nu mai merg la birou cu mașina ci folosesc bicicleta. Doamne, cum mi s-a schimbat viața, prin faptul că merg cu bicicleta sau iau autobuzul! Simt că am puțin răgaz pentru mine. 

Am timp să intru într-un magazin sau să îmi iau cafeaua din locul preferat fără să mă zbat după locuri de parcare, sunt lucruri mici care mă bucură zi de zi. Iar, mai nou, îl duc și pe fiul meu de aproape 4 ani la grădiniță cu bicicleta și ne uităm pe rând la o casă sau admirăm o magnolie. E frumos să ai posibilitatea să te bucuri de lucrurile mărunte începând cu primele ore ale zilei, fără să fii nevoit să iei mașina, chiar sunt norocoasă. Încetinesc.

Florina și Mihai, băiețelul ei, pe drum spre acasă.

9. Ce faci când vrei să te oprești puțin din goană, când încetinești? Cum te încarci? 

Sincer, nu știu ce să îți răspund. Cred că în fiecare zi fac cumva sa mă opresc din alergat, nu neapărat că îmi propun să fac asta. Mă ajută și Mihai, băiețelul meu, pentru că, vreau, nu vreau, mă deconectez cu el mergând spre casă pe jos sau cu bicicleta. Și e momentul meu preferat din zi, mă ajută să pun totul pe pauză. Cum mă mai încarc? Familia și prietenii sunt o resursă preioasă și, bineînțeles, vacanțele, mi-am dat seama că am puține poze din vacanțe, sau de la o zi de naștere, pentru că nu prea scot telefonul, de fapt, nici nu mă uit la el și nu îmi lipsește deloc când sunt în timpul liber. 

10. Ce pregătești, ce urmează, la ce să fim atenți?

Așa cum ai spus și tu în seria asta de articole, Încetinește, acesta este exact planul nostru pentru produsele viitoare. Pregătim o colecție mică de kimonouri pentru casă și nu numai, iar alegerea materialelor naturale pentru tine și micile lucruri de acasă, cred că sunt un mod de a încetini totul și de a te bucura de fiecare zi. 

________________________

*Interviul cu Florina Florean face parte dintr-o serie de articole sub umbrela proiectului editorial „Încetinește”. 

Încetinește. Încet, în ritmul inimii. Lucrurile făcute cu mânecile suflecate, în toate colțurile țării, de meșteri de-o viață sau de artizani tineri, de oameni care-și umplu zilele cu naturalețe și firesc. Oameni care se locuiesc pe deplin, împreună cu toate năzuințele lor. 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 5 =