Bine ai venit Toamnă… acoperă-mă cu aroma ta

2
279
Timp de citire: 6 minute

Noul anotimp are o aromă aparte, care, paradoxal, îmi trezește simțurile. Îmi aduc aminte cu drag și cu o oarecare nostalgie de copilărie, de perioada recoltei și uite așa mă trezesc recitând versurile unei poezii pe care o știm cu toții:

„Toți acei ce-ntreaga vară / Au lucrat din zori în seară,

Toamna au roade bogate / Au și fructe, și bucate ,

Mere, / Pere,

În panere. / Prune

Bune / Și alune,

Și gutui / amărui,

Cu puf galben / Ca de pui.

Și tot felul de legume, / De nu le mai știi pe nume.” (Toamna, Demostene Botez)

Am așteptat venirea lui septembrie, am visat la serile crocante, la copacii ruginii și la cafeaua mea neagră cu aromă de scorțisoară. Zilele devin încet, încet mai reci, se simte adierea vântului din ce în ce mai îndrăzneață, apusul vine mai repede și deja îmi surâde ideea de a lua ceva mai călduros cu mine când plec dimineța de acasă. Nuanțe calde de ambră, ruginiu și bronz sunt din ce în ce mai prezente în toate momentele zilei. 

Toamna mă îndeamnă la visare. Caut, de multe ori fără să îmi dau seama, câte un ungher mai retras din care să mă bucur în tihnă de frunzele ce cad ușor, o carte bună și o cană mare de cafea. Am observat pe pielea mea că astfel de mici frivolități, când las puțin deoparte problemele de zi cu zi și mă bucur de câteva momente cu mine, îmi încarcă bateriile și mă ajută să duc mai ușor stresul nostru cel de toate zilele. Știu, clișee, dar clișee frumoase.

Toate cele cinci simțuri îmi sunt „asaltate” și îmi arată din plin câte lucruri aparent mici ne pot face să fim mai prezenți, să ne bucurăm mai mult de fiecare moment, să învățăm cum să ne facem viața mai frumoasă. 

Cineva drag mi-a spus recent că multe lucruri nu se întâmplă pur și simplu fără ca noi să acționăm în direcția de a le obține. Noi știm bine ce anume NU ne mai dorim de la viață, însă e mai greu să lucrăm la ceea ce vrem de fapt. Fiind puși în fața faptului de a spune exact ce ne dorim pentru noi în fiecare zi (un exercițiu pe care vi-l recomand cu mult drag), ne minunăm când răspunsurile sunt de genul: „vreau să am timp să mă bucur de cafeaua de dimineață”, „îmi doresc să am timp să mă duc la sală, la masaj”, „vreau să citesc câteva pagini din cartea uitată pe noptieră”, „vreau o baie cu spume și să savurez un pahar rece de vin rose” – lucruri aparent banale, dar dintre cele care ne fac cu adevărat bine și de care nici nu ne mai aducem aminte de multe ori sau pentru care uităm să ne facem timp.

E bine dacă, mai „des” preferabil lui mai „rar”, ne putem opri din tot iureșul ce se numește viață cu responsabilități, și ne dăm seama ce ne lipsește de fapt și care sunt lucrurile după care sufletul nostru tânjește – nu e ușor și la îndemână, știu!

Aroma unui sezon

Dar mă întorc la toamnă, căci am deviat nostalgic spre alte filosofii. (V-am spus deja că mă las purtată de gândurile astea, așa că vă rog anticipat să-mi iertați „alunecările”). Așadar, toamna. Are un parfum specific, pentru fiecare dintre noi. Pentru mine, prima parte miroase a boabe de struguri zdobiți și a must dulce; pe la mijloc își fac loc mirosul înțepător de iod al nucilor verzi și cel apetisant al castanelor coapte, iar spre sfârșitul ei, atunci când se apropie iarna, îmi e clar întipărit în suflet, mirosul inconfundabil al fumului ce iese nestingherit din hornul caselor. Așa îmi dau seama cât de mult îmi lipsește zgomotul pe care îl scot lemnele mocnind încet în sobă.

Schimbând sezonul, apar și mult așteptatele modificări ale garderobei, la care adăugăm de cele mai multe ori noi accesorii, prețioase prin material sau prin emoțiile transmise, și nelipsitele particule cald-aromate de parfum – acel SÍNE QUA NON al pasionaților de licorile ce încântă olfactivul. Sincer, sincer, abia am așteptat să vină toamna, să nu mai am de-a face cu temperaturile din timpul zilei când efectiv simți că nu mai ai aer, să mă pot bucura de texturile mătăsoase ale eșarfelor, care mi-au lipsit enorm și să experimentez din nou miresme calde și note mai gurmande, să simt arome care îmbracă și încălzesc sufletul.

Mi-au lipsit ambra, mirosul de piele și tămâie, notele picante ale mirodeniilor și al esențelor lemnoase tari, mirosul dulce de vanilie, ciocolată și trandafir. Aștept cu nerăbdare zilele friguroase să pot purta arome de cedru și pin. Nu știu voi, dar eu nu îmi aleg parfumul neapărat după ceea ce e recomandat pentru un sezon anume. Însă, ce-i drept, în timp am descoperit că unele parfumuri se așază mai bine pe piele și îmi imprimă o anumită stare când le folosesc în concordanță și cu temperatura de afară, ceea ce e cât se poate de logic și firesc. 

Îmi plac la nebunie combinațiile de trandafir și mirodenii: cedru, ambră și citrice. Ador și aromele aparent simple, cel puțin la prima vedere; o moleculă sintetică care poate folosită drept bază pentru layering sau ca parfum de sine stătător și se transformă în funcție de PH-ul fiecăruia dintre noi într-un fel personal, definitoriu.  

Ale mele 3 preferate

Așa cum îmi pregăteam uniforma pentru începutul noului an școlar, acum caut să îmi ordonez aromele pentru noul sezon. Știu că nu vor rămâne doar cele alese inițial, însă am câteva nume de care nu mă pot despărți. Iar dacă e musai să aleg și să fac un top 3 parfumuri pentru această toamnă, fără prea multă analiză, ajung pe podium următoarele esențe:

1. Eau des Merveilles (Hermès)

Are un siaj superb, inconfundabil, plin și care înnobilează orice ținută. O dragoste mai veche, un parfum pe care îl reachiziționez din momentul în care sticla din dotare ajunge să se consume jumătate, doar să fiu eu sigură că nu rămân fără el. Primele arome de cedru și violetă mă cuceresc instant, iar atunci când parfumul se așează, violeta devine mai caldă, completată perfect de note piperate și chilimbar. Îmi rămâne mult pe piele, iar notele de bază le simt pe tot parcursul zilei. E un parfum lemnos – oriental, cu note de brad, cedru, vetiver, cu inimă de cihlimbar, piper și violetă, iar în vârful notelor se cațără cedrul și violeta. 

2. Molecule 01 (Escentric Molecules)

Un non-parfum cum este încadrat, reprezintă pentru mine o idilă cu mulți fluturi care persistă și mă surprinde de fiecare dată, cu fiecare pulverizare. Este doar o moleculă: Iso E Super și se folosește de multe ori ca bază pentru a prelungi longevitatea altor parfumuri, însă PH-ul meu se pare că o adoră în stare pură. E unul dintre parfumurile pe care le port și îl simt pe durata întregii zile, într-un aer mătăsos și profund, ce persistă. Și pentru că se trabsformă pe piele în funcție de PH este cu siguranță un parfum signature. I just love it! 

Nu are esențe lemnoase în compoziție însă se încadrează perfect în această categorie. Și e și unisex, ceea ce-l face demn de testat. Ba chiar însuși creatorul german Geza Schoen, declară că Molecule 01 – e un parfum neobișnuit și provocator, o singură moleculă, un singur ingredient, Iso E Super, ce creează impresia unei aure de atracție cu impact puternic asupra celor din jur. Efectul acestuia este „aproape ca un feromon ce „conferă celui care îl folosește o strălucire nedefinită”. Intrigant, nu-i așa?

3. Smyrna (Le Couvent Des Minimes)

Ultimul, dar nu cel din urmă e o dragoste recentă, un cadou pe care îl savurez constant de când l-am primit. Smyrna a apărut pe piață în 2018 și mă bucur tare că i-a venit momentul. E un parfum lemnos, cu note calde de Rosa Damascena și mirodenii; cald și plin, înflorește pe piele și te îndeamnă la visare, te duce cu gândul la Răpirea din Serai (a lui Mozart, nu cea de pe pereții bunicii) și la alte povești cu parfum oriental. Face parte din categoria parfumurilor lemnoase, orientale, având ca note bază note lemnoase, vetiver, ca note medii, trandafir turcesc, piper negru și ca note de vârf bergamotă. O încântare a la Șeherazada.

Mă opresc la aceste 3 parfumuri, dar revin. Nu de alta, dar îmi stă gândul la o listă ceva mai generoasă. Până atunci, să avem zile cât mai senine, să fim prezenți în viața noastră, să avem din ce în ce mai multe momente cât lăsăm grijile cât mai departe cu putință. Să căutăm a fi bine cu noi înșine și restul lucrurilor vor începe ușor, ușor, să se așeze.

Zile aromate să avem! 

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here