Bijou du jour: la granița dintre moștenire artistică și poveste

2
936
Timp de citire: 5 minute

Bijuteriile sunt poate cele mai expresive accesorii care ne narează personalitatea. Subtile, extravagante, create din materiale prețioase sau dimpotrivă, ludice, bijuteriile sunt semnele de punctuație dintr-o ținută. O pereche de cercei va expune fără protocol o viziune, în timp ce o brățară fină va vorbi negreșit despre intenția de a sublinia o stare.

HOMMAGE À VINCENT VAN GOGH 

Despre Van Gogh am tot scris. Ne-a impresionat viața și arta lui, dar ne-au adus mai aproape de el misterele și legendele care i se subscriu. Despre Van Gogh s-au scris cărți și s-au făcut filme (am scris aici pe larg), însă doar vienezii l-au tratat ca inspirație pentru bijuterie. Și ce bijuterii!

Să fiu onestă până la capăt. La vitrinele FREYWILLE m-am zgâiat prima oară în Viena, acum vreo 6 ani, chiar în centrul pieței Stephansplatz. Brandul are o istorie generoasă, fiind înfiinţat în Viena în 1951 de artista Michaela Frey

Dacă la începuturi producția se axa pe crearea de obiecte decorative cu email, mai târziu, FREYWILLE a devenit sinonim cu accesorii și bijuterii. Până în anii 1970 afacerea Michaelei a crescut considerabil, însă artista îşi dorea să se dedice părţii creative a muncii. A găsit un partener de afaceri ideal în persoana lui Dr. Friedrich Wille, care a prelua conducerea aspectelor financiare şi juridice ale companiei. Dr. Wille a intuit potenţialul uriaş şi a încurajat internaţionalizarea FREYWILLE, iar din 1980, după decesul Michaelei Frey, a preluat compania şi a conferit artistei Simone Grünberger (mai târziu Grünberger-Wille) rolul de a reaprinde focul creativ FREYWILLE. 

Dar să revenim la artă și mai aproape, la Van Gogh. Există 4 colecții care-i poartă inspirația și fiecare dintre ele are un alt farmec și o altă esență. L’Amandier turquoise, L’Amandier rougeéclat, Éternité și Fleur d’Or Jour sunt cele 4 omagii adresate de către creatorii bijuteriilor FREYWILLE marelui artist.

Paleta de culori vii și pensulele generoase de vopsea i-au permis lui Van Gogh să ilustreze ceea ce nu a putut să articuleze verbal. E bine-cunoscut faptul că obișnuia să aplice pastă de culoare nediluată sau, uneori, chiar culoare din tub, direct pe pânză. Iar aplicarea acestei tehnici a tradus poezia sa artistică și în lucrări „tridimensionale”. Cum transformi o semnătură atât de personală într-o amprentă modernă și purtabilă? Eu nu știu, dar se pare ca artiștii FREYWILLE și-au concentrat toată atenția în această metamorfoză. 

Piese pentru o viață întreagă

Țin minte că prima întâlnire a mea cu FREYWILLE a fost undeva prin facultate, când un coleg de curs îmi povestise cum un amic de-al său o ceruse în căsătorie pe iubita lui cu un inel atipic. Eram curioasă ce înseamnă „atipic” în vocabularul unui bărbat. Așa că mi-a arătat o fotografie: pe un deget subțire nu trona clasicul și celebrul „solitaire” cu un diamant, ci un inel puternic colorat, într-o montură neobișnuită și… asemănător unui tablou?!

– Ce marcă e inelul?

– Nu știu, dar dacă vrei, mă interesez. Nu cred că i l-a luat de la noi, ci de undeva din Austria.

Și-apoi, câteva zile mai târziu, am auzit prima oară de FREYWILLE.

De-a lungul timpului le-am urmărit activitatea și m-am entuziasmat de fiecare nouă colecție. Mi se părea că ceea ce reușesc creativii experți în arta emailării de la FREYWILLE să facă nu e doar să „coboare” arta în bijuterii, ci să creeze un soi de declarație de feminitate, folosindu-se de inspirația marilor artiști ai lumii. Să ancoreze cumva, manifestul respectivilor artiști, într-o piesă purtabilă, fără vârstă.

Floarea-Soarelui și-un strop de tihnă

Băusem deja o doză extravagantă de cafea de când am început să scriu acest material. Am hotărât să iau o pauză, am sunat-o pe Andra și-am mers într-un parc să stilizăm câteva dintre bijuteriile FREYWILLE. În joacă. Ne-am oprit să luăm câteva fire de floarea-soarelui și iată-ne în Cișmigiu, hilizindu-ne intens pe tema „Cum să facem să nu se uite nimeni la noi în timp ce facem câteva fotografii?”. 

Între timp, ne-am dat seama și mai mult de ce ne plac bijuteriile astea. Și nu doar pentru că sunt frumoase, ci pentru că au o candoare studiată. Și pentru că, deși sunt foarte feminine și elegante, le poți purta cu aceeași naturalețe și la clasica cămașă albă cu jeanși. Și pentru că se așază firesc, câte una singură, dar și în straturi sau mixuri. Pentru că ne place cum captează lumina soarelui. Pentru că atunci când le porți exprimă singure o stare, un tabiet, o dorință. Pentru că alegerea unei bijuterii va traduce ceva din personalitatea ta.

Cinematice, efervescente și cu o estetică care fuzionează arta cu chic-ul, fiecare dintre piesele colecției care îl omagiază pe Van Gogh poate fi de sine stătătoare o – permiteți-mi jocul de cuvinte – bijou du jour. O mini-pseudo-galerie de artă pe care o poți purta cu tine. O bijuterie ca un moment de contemplare, de tihnă.

Alegeri înțelepte să avem! (Și bijuterii frumoase.)

_________________________________________

Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. Parteneriatul dintre CoverStories și FREYWILLE poartă în ADN-ul său conexiunea dintre artă, inspirație și povești frumoase, dar și dintre bijuterie, emoție și feminitate. FREYWILLE este unul dintre brandurile care ne inspiră și care creează alchimie folosind arta, pulberea de aur și emailul pentru a sculpta eleganța atemporală a bijuteriilor sale. CoverStories și FREYWILLE vă invită să citiți povești care inspiră, care umplu și care explorează și să descoperiți atemporalitatea unor bijuterii care ascund povești și trezesc emoții.

Foto: FREYWILLE Viena, Andra IacomiCristu

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here