Atomic Habits Die Hard

0
195
Timp de citire: 3 minute

În liceu, un accident pe terenul de baseball l-a trimis direct în comă. Săptămânile care au urmat revenirii nu au fost nici pe departe mai ușoare: simțul mirosului fusese pierdut, când și-l recuperase, simțul văzului începuse să fie afectat. Din cauză că a fost forțat să își sufle nasul, globul ocular s-a deplasat de la locul său. Drept urmare, au trecut săptămâni până când și-a recuperat vederea clară. A trebui să învețe din nou să meargă în linie dreaptă. A trebuit să renunțe la baseball timp de un an.

When we arrived at the nurse’s office, she asked me a series of questions.

„What year is it?”

„1998”, I answered. It was actually 2002.

„Who is the president of United States?”

„Bill Clinton”, I said. The correct answer was George W. Bush.

„What is you mom’s name?”

“Uh. Um.” I stalled. Ten seconds passed.

That is the last question I remember. (…) Then I stopped breathing entirely. I was carried out of school and taken to the local hospital. Shortly after arriving, my body began shutting down.

El este James Clear și scrie despre obiceiuri: în cartea sa, pe blogul său și în cadrul Habits Academy. Oficial de 5 ani, însă studiul său începe mai devreme, în 2002, când accidentul de pe terenul de baseball l-a forțat să ia o pauză de la sportul pentru care se antrena de la 4 ani. Atomic Habits este cartea cea mai bună pe care am citit-o la sfârșit de 2018.

James Clear, autorul cărții „Atomic Habits Die Hard”.

Ce vrea să spună autorul?

Nu există cea mai bună metodă pentru a-ți crea un obicei, însă există toate acelea pe care ai putea să le testezi. Și care ar putea să funcționeze…pentru că we are all humans! Astfel că James Clear adună în cartea sa noțiuni de neuroștiință, psihologie, biologie, filosifie, pe care le completează cu experiența și ideile sale, cele care l-au ajutat să ajungă după 6 ani de la accident Cel Mai Bun Atlet de la Universitatea Denison, să i se acorde Medalia Președintelui Universității și să fie inclus în recordurile universității.

Care a fost secretul lui?

Cât timp a fost forțat să rămână pe tușă, fără să joace în echipa școlii, a trebuit, pe de o parte, să se refacă, dar și să fie în formă pentru momentul în care ar fi putut juca din nou. Ceea ce a fost posibil doar prin mici modificări de comportament și obiceiuri.

I wasn’t going to be starting on the baseball team anytime soon, so I focused on getting my life in order. While my peers stayed up late and played video games, I built good sleep habits and went to bed early each night. These improvements were minor, but they gave me a sense of control over my life. (…) Changes that seem small and unimportant at first will compound into remarkable results if you’re willing to stick with them for years.

Fast-ideas – numai bune de implementat

Dintre toate conceptele pe care le prezintă în carte și pe care le însoțește cu multe exemple, sunt câteva care mi-au rămas întipărite în minte și pe care am început să le aplic.

  1. 1%  – poate că pare nesemnificativ, dar este esența cărții. An atomic habit is a little habit that is part of a larger system. Just as atoms are the building blocks of molecules.
  2. Obiectivul este cel mai puțin important. Ceea ce oferă valoare acelui obiectiv este procesul pe care trebuie să îl construiești pentru a-l atinge. Cu alte cuvinte: este mai valoros drumul pe care îl parcurgi decât destinația finală. Mi-a plăcut mult exemplul său: imaginează-ți că ai o cameră dezordonată și te folosești de toată energia ta pentru a face ordine. Pentru moment. Pentru că dacă menții același obicei de a împrăștia lucrurile în toate părțile, foarte curând te vei trezi că trebuie să faci curat din nou. Asta pentru că ai tratat rezultatul, dar nu ai schimbat sistemul din spate.
  3. Motivația nu există. Și în cartea lui am întâlnit ideea că motivația este prea des considerată sora mai mare a muzei – cea fără de care nimeni nu poate să creeze nimic. Many people think that they lack motivation, but what they lack is clarity.
  4. Cel mai bun obicei pe care îl poți construi pentru evoluția ta este cel al lecturii. Motivul este foarte simplu: de fiecare dată când vei fi interesat de un subiect, vei putea citi despre el.
  5. Există o întrebare greșită pe care oamenii o adresează atunci când se referă la implementarea unui obicei nou: “Cât de mult durează?” Când de fapt întrebarea ar fi mai corectă astfel: “De câte încercări este nevoie?“ Nu trebuie să fii perfect, ci să repeți.
  6. If life does not challenge you, challenge yourself. Cu ușurință viața pe care o trăim astăzi poate să lucreze împotriva noastră mai mult decât în favoarea noastră, când lucrurile de care avem nevoie sunt la depărtare de un click. Click for food. Click for car. Click for shooping. Click for movie. Orice în jurul nostru evoluează, indiferent că suntem sau nu de acord cu acest lucru. Și atunci, e în natura noastră să evoluăm, să ne depășim, să vrem mai mult, să căutăm. “Progres=fericire. Dacă crești cumva, financiar, spiritual, emoțional, te vei simți mai bine. Și trebuie să creștem ca să oferim. Nu poți da ceva ce nu ai.”

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here