Timp de citire: 4 minute

Nu știu alții cum sunt, dar eu… am nevoie de aer proaspăt. Câte o porție generoasă și pentru minte, și pentru inimă, și pentru tot ce sunt.

Poate pentru că m-am învățat să caut inspirația în mod activ, ba chiar să alerg după ea (mai slow în ultima vreme), cred că n-ar strica să pun aici gândurile și intențiile culturale pe care le întâlnesc, poate mai servesc cuiva. Recomandările sunt în mare parte valabile pentru București, căci sunt cu trimiteri geografice, dar funcționează oriunde, cu decizii locale.

Așadar, câteva recomandări pentru luna aprilie, în funcție de ce vă place mai mult, găsiți mai jos. Iar dacă aveți și altele, m-aș bucura să le lăsați în comentarii, să le vadă cât mai mulți dintre cei curioși. Fără grabă, fără FOMO, doar ca niște posibile răspunsuri la întrebarea „Ce să mai facem în week-end?”.

Cărți pentru Aprilie

Micul prieten – Donna Tartt

Dacă ați citit Sticletele și v-a plăcut, asta e o altă dovadă de literatură frumoasă, cu scriitură superbă și poveste vie.

Glonțul care a ratat ținta – Richard Osman

Un mister nou pentru fanii Clubului Crimelor de Joi, cu aceleași adorabile personaje. (Dacă nu le-ați citit pe primele două, vă recomand să începeți cu ele).

Mai multe recomandări de cărți pentru această primăvară, puteți găsi AICI.

Filme pentru Aprilie

Inocentul / L’INNOCENT la Cinema Elvire Popescoo comedioară relaxantă și nutritivă, cu un premiu pentru Cel mai Bun Scenariu Original la Premiile César.

Triangle of Sadnesso satiră absolut halucinantă și delicioasă, disponibilă pe HBO.

Spectacole de Teatru și Muzică pentru Aprilie

Lari Georgescu în „Ultima cafea cu Iuliu Maniu”. Sursa: TNB

Ultima cafea cu Iuliu Maniu la TNB

Și dacă vă pasionează istoria și dacă nu, spectacolul ăsta e unul deosebit: un soi de memorialistică pusă într-o scenă nudă, dezvelită de convenția obișnuită regie-spectactator. O felie generoasă de spectacol care pune istoria recentă a României sub lumina reflectoarelor. Altfel spus, o surpriză frumoasă de la un capăt la altul, într-un un joc admirabil. De văzut și revăzut.

Spectacolul este scris de Dinu Grigorescu, după o poveste adevărată, iar întâmplarea face să fi fost chiar la prima reprezentație, unde a fost și el prezent și ne-a povestit câteva lucruri despre întâlnirea sa cu Iulia Maniu.

Muzica pe înţelesul tuturor. Dimineţi cu Mozart la Ateneul Român

Când simțiți că aveți nevoie de muzică frumoasă, din aceea care amestecă notele muzicale cu sângele din vene, luați-vă un bilet la Ateneu. Nu-i nevoie de locuri în față, puteți să vă lăsați comod pe spate și să închideți ochii în timp ce muzica devine zestre.

Muzee pentru Aprilie

Leviathanul de la MNAC

Închipuiți-vă un experiment în care depozitarea și expunerea elementelor de artă sunt îmbinate. Ei bine, MNAC a pregătit ceva inedit: Leviathan, un proiect multi-disciplinar care combină depozitele de artă cu zone de expunere temporară și activităţi educaționale.

„La fel ca și noi – lucrătorii MNAC –, vizitatorii vor putea găsi pietre prețioase printre pietricele, deoarece li se oferă de două ori pe lună posibilitatea de a se bucura de o privire onestă, proaspătă și practic nesfârșită asupra colecției. Spațiul este conceput ca un labirint deschis, cu enclave pentru activități temporare (expoziții tematice, ateliere educaționale, conferințe) și cu un parcurs plin de surprize oferite de operele puse în rafturi și depozitate în moduri ingenioase și creative. Leviathanul nostru este un animal prietenos, care adună oameni și artă în măruntaiele colecției.” Expoziția poate fi vizitată la etajul 2 al muzeului, în fiecare weekend.

„Partea nevăzută a colecției Lucia Dem. Bălăcescu” la Muzeul Național de Artă al României

Până la finalul lunii, decojiți un pic de timp pentru expoziția asta, unde sunt expuse, unele pentru prima dată, peste 100 de lucrări din colecția lăsată de artistă prin testament muzeului, „în cea mai mare parte grafică, dar și o selecție valoroasă de picturi, care surprind evoluția și diversitatea creației sale artistice, de la primul desen în cărbune realizat în anul 1914 până la peisajele marine din anul 1976, fiind completată cu fotografii de familie, acte de studii și manuscrise”.

P.S.: și dacă tot ajungeți la MNAR, puteți vedea, tot până la finalul lunii și expoziția „O istorie uitată. Sindicatul Artelor Frumoase din România”.

Alte idei de activități pentru Aprilie

Iar dacă aveți nevoie de și mai multe idei de week-end (și nu numai), nu neapărat culturale, cât pentru starea voastră de bine, vă pot spune ce am eu în program (testate deja, pe cuvânt de onoare):

  • un mic dejun fabulos la ARZU (orice, absolut orice e mega-bun și extraordinar, de la cafea, la desert)
  • o plimbare prin Grădina Botanică
  • o cafea & croissant cu cremă de alune și cafea la Grain Trip
  • un aproape-picnic în Parcul Tineretului
  • o vizită la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”
  • o promenadă la pas vioi prin Cotroceni
  • cumpărături de noutăți la Cărturești
  • o rețetă nouă (cum ar fi Broccoli feta mozzarella pie de la Andreea Duția)
  • piața de duminică, la Piața Volantă Nerva Traian
  • o înghețată cu fistic de la Gelateria La Romana dal 1947, pe Calea Victoriei.

Vizionare, audiție, plimbare și lectură plăcută! Să aveți un Aprilie plin cu întâmplări frumoase!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − six =