Una dintre marile teme care a apărut în lecturile mele de când mă știu o reprezintă cel de-al Doilea Război Mondial. De la romanele de ficțiune și până la jurnalele de memorii – toate cărțile care aduc sub reflector acest eveniment, vorbesc fără doar și poate despre drama care a cuprins omenirea între 1939 și până în 1945. Cu urmări resimțite și astăzi.
În școală îmi plăcea istoria, dar nu pentru că aș fi avut un profesor talentat, ci pentru că o descopeream picurată în cărțile pe care le citeam. Istoria – am crezut întotdeauna – că este una dintre poveștile pe care le poți invita într-o discuție și pe care o poți folosi pentru a-i face pe ceilalți să te asculte. Dacă dovedești puțină implicare, desigur.
N-am avut noroc de profesor de istorie cu har (am mai spus asta, nu?), însă am avut norocul ca bunicii mei să mă „împingă” spre cărți care să povestească istoria dintr-o perspectivă sau alta, urmând ca eu să stabilesc firul acțiunii, după ce puneam cap la cap evenimentele.
Lecturile pe care vi le recomand mai jos, exact asta fac: îți permit o perspectivă, îți arată o felie din „tortul” pe care îl cunoaștem drept Al Doilea Război Mondial.
- O cale îngustă spre nordul îndepărtat – Richard Flanagan
- Privighetoarea – Kristin Hannah
- Adolf H. Două vieți – Eric Emmanuel Schmitt
- Toată lumina pe care nu o putem vedea – Anthony Doerr
- Pacientul englez – Michael Ondaatje
- Viață după viață – Kate Atkinson
- Abatorul cinci – Kurt Vonnegut
- Hoţul de cărţi – Markus Zusak
- Se numea Sarah – Tatiana de Rosnay
- Jurnalul unei tinere fete – Anne Frank
N-au ordine, n-au cronologie, n-au nimic din care să vă oprească să le citiți. Și dacă-i musai să alegeți numai una, aș începe și-aș termina cu Jurnalul Annei Frank.
Și dacă vă întrebați ce n-am citit pe tema asta, dar mi-aș dori, vă răspund tot cu o listă: Legiunea blestemaților de Sven Hassel, Într-o noapte de iarnă de Simon Sebag Montefiore, Ceai în Sahara de Paul Bowles sau Croitoreasa de la Dachau de Mary Chamberlain.
Lecturi pașnice să aveți!
Am citit Privigetoarea și Se numea Sarah-m-au impresionat mult. Mulțumesc pentru recomandări! Deși cu mare impact emoțional, sunt cărți care trebuie citite!
Dana, bine-ai venit! Da, sunt două cărți care își pun amprenta asupra ta. Te asigur că și celelalte au frumusețea și impactul lor. Să ai numai lecturi frumoase!
Încearcă și the choice – dr edith eger ❤️
Cătălina, mulțumesc, pun pe listă! Mă bucur tare când primesc recomandări de tipul ăsta. Lecturi frumoase să ai!
[…] Ideea de a scrie acest material mi-a venit uitându-mă peste cel mai citit articol de luna trecută: Al Doilea Război Mondial în 10 cărți de literatură contemporană care m-au cucerit. […]
[…] citit multe cărți care au ca subiect cel de-al Doilea Război Mondial. Se numea Sarah, Jurnalul Annei Frank, Hoțul de cărți, Printre lupi. Toate explorează un […]
De aceeași autoare, cu acțiune legata tot de cel de-al doilea război mondial, recomand “Grădina de iarna”.
Ramona, daaa, am citit-o, mi-a plăcut mult. S-au mai adunat câteva lecturi pe tema asta de la publicarea materialului, dar orice recomandare e BINEVENITĂ. Mulțumesc și lecturi frumoase să ai!