Timp de citire: 6 minute

Există cărți care te ajută să crești. Moral. Spiritual. Intelectual. Senzorial. Sunt atâtea feluri în care te poate urni o carte înspre un drum sau altul. Așa că, uneori, se întâmplă ca ele să se întâlnească într-un fel care mă face să le aranjez în biblioteca mea, pe raftul „echilibru, armonie și sens al vieții”.

Sunt lecturi care te-aduc un pic mai aproape de tine. Îți prezintă lumea printr-o lentilă pe care poate că n-ai mai încercat-o. Am pățit chiar de curând, citind despre poveștile, gândurile și trăirile lui Alexandru N. Stermin, biolog, în „Căzuți din junglă”. Cum să-mi închipui că așa cum șarpele învață să-și dozeze veninul la maturitate, astfel și noi, devenind adulți, avem nevoie să nivelăm intensitatea emoțiilor noastre sau a felului în care le manifestăm? Mi-a rămas mult în minte comparația asta.

Împinsă de acest gând, am vrut să culeg din bibliotecă acele câteva cărți care vorbesc despre noi, în feluri diferite, dar cu un scop comun: al cunoașterii, al armoniei cu cine suntem, cine devenim, unde mergem și cum ne echilibrăm în timp ce descoperim toate astea.

Pentru mine sunt lecturi ca mici piese de puzzle care mă compun și din care am plecat un pic mai învățată, de fiecare dată. Te invit să-ți dai întâlnire cu ele, iar dacă ai vreun alt titlu care să completeze lista, mi-ar plăcea să-l notez și la mine în carnețel.

Așadar:

O carte de care eu m-am atașat încă de cum am citit titlul. Psiholog clinician și psihoterapeut cu formare în psihoterapia cognitiv-comportamentală, Cătălina Dumitrescu se uită „În interior”,  extrage de-acolo puncte vulnerabile și le pune sub lupă, precum frica de libertate, despre rușine și vină, despre invidie, infidelitate, despre traumă sau psihopați sociali. Sau dimpotrivă, explorează granițele care ne fac bine: blândețea, simplitatea – toate împachetate cu limpezime și ochi de specialist.

„Nu este un volum științific, ci unul despre oameni, despre întâlnirea cu noi înșine. Scriu din dorința și curiozitatea de a cunoaște, de a aprofunda și de a găsi răspunsuri și, bineînțeles, de a vindeca traume.

Chiar dacă unele texte vă vor părea familiare, iar unele informații – cunoscute, cred că repetiția duce la schimbări și învățarea în sine este un proces prin repetiție, de aceea nădăjduiesc ca acest volum să fie un motiv de reflecție și de inspirație pentru cât mai mulți dintre dumneavoastră.”

2Cartea alinării – Matt Haig

În povestea vieții sale, Matt Haig a trecut capitole precum Depresia sau Anxietatea cronică. Însă, aceasta nu este o carte despre cele două tulburări care pot să macine un om, ci gândurile de la capătul lor. Sunt gânduri despre supraviețuire, despre speranță și feluri de fericire.

Este o carte care „cuprinde liste și aforisme, citate și studii de caz, alte și alte liste, ba chiar și rețete pe alocuri. E influențată de experiență, dar are și momente de inspirație luate dintr-o varietate de domenii, de la fizica cuantică la filozofie, de la filme care-mi plac, la religii antice sau la Instagram.”

Dacă treci printr-o perioadă vulnerabilă, aceasta-i o carte de care te poți sprijini.

Scrise în perioada de izolare socială, versurile semnate de Nikita Gill – scriitoare și ilustratoare, din sudul Angliei, înduioșează și curăță, în același timp. Calitatea cea mai mare a poeziilor sale este că te simți mai puțin singur la finalul versurilor, așa cum și autoarea o explică: „We may not know each other. We may have never meet. But if you chance upon this book, I want you to know no matter what you are going through, no matter how big and deep and painful those feelings are, you are not alone.”

A reminder from Smaller Beings

The bird building her home on your windowsill

has had every nest destroyed before.

The spider that is delicately weaving a silken masterpiece

has had every single thread broken before.

And despite it all,

they try again.

Cu studii în istorie și filozofie, Alain de Botton propune în această carte două soluții pentru fragilitatea mintală și educația emoțională: „prima este arta, a doua este ritualul”. De ce suntem străini nouă înșine? De unde vine dificultatea cunoașterii de sine? Cum ne influențează rănile trecutului? Cum ne gestionăm relațiile? Un copil cuminte și la locul lui va fi mai apoi un adult cuminte și fericit? Sunt doar câteva dintre capitolele care pun lumina diferit pe ce înseamnă „adevărata maturitate”.

„Viața emoțională nu încetează niciodată să ne arate cât de mult putem suferi din cauza unor lucruri mărunte.”

„Neajunsurile de durată ale inteligenței emoționale nu sunt, din păcate, doar o chestiune minoră. Puține catrastrofe din viețile noastre sau ale tuturor popoarelor au, până la urmă, o altă origine decât ignoranța emoțională.”

„Le-am îngăduit poveștilor noastre de iubire să se încheie mult prea devreme. Se pare că știm mult prea mult despre felul cum începe iubirea și nesăbuit de puțin despre cum ar putea să continue.”

Îl iau de pe raft încă o dată pe Alain de Botton fiindcă am încredere în gândirea și felul său de a explica adâncimile și complexitățile vieții noastre. De data aceasta, „Ce se întâmplă în iubire” propune, evident, o poveste de iubire, între Rabih și Kirsten, eroii cărții.

Cei doi se îndrăgostesc, se iubesc, se căsătoresc, au copii, joburi și probleme. Însă peste firul poveștii intervine penița autorului care vorbește, cu umor și deșteptăciune, despre cum ne ducem relațiile. Ce înseamnă iubire? Ce înseamnă căsnicie? Cum se nasc tensiunile nesfârșite dintr-un cuplu? Cum se pot potoli ele? Există adevăr în „fericit până la adânci bătrâneți”?

E o intersecție despre iluziile din iubire și relații, despre comportamente și emoții care pot dărâma un cuplu și explicații ascuție asupra acestora. De citit dacă ai nevoie să înțelegi mai bine felul în care îți trăiești povestea de dragoste.

Clayton M. Christensen este cunoscut ca fiind părintele conceptului de „gândire disruptivă” și numit, în 2011, cel mai influent gânditor de business din lume.

Întrebarea pe care o lansează încă din titlu atinge trei aspecte: „fericirea în carieră”, „fericirea găsită în relațiile cu alți oameni” și integritatea, etica deciziilor noastre. Le împletește pe toate cu exemple bogate fie din business, fie din viața personală, însă nu este o carte dedicată exclusiv antreprenorilor, ci tuturor celor care vor să se uite și din alte unghiuri la împlinire, prosperitate, armonie.

„Eu cred sincer că relațiile cu familia și cu prietenii apropiați se numără printre cele mai rodnice surse de fericire din viață. Sună banal, dar, la fel care orice investiție importantă, aceste relații au permanent nevoie de atenție și grijă. Există însă doi factori care vor acționa constant în detrimentul acestei investiții. În primul rând, vei fi, de obicei, tentat să-ți investești resursele în altă parte – în lucruri apte să-ți aducă mai repede un câștig concret. Iar în al doilea rând, rareori familia și prietenii vor fi cei care să strige cel mai tare că au nevoie de atenția ta! (…) Dacă nu ai grijă de aceste relații și nu le dezvolți, ele nu vor mai fi acolo să te susțină.

Egiptenii credeau că sursa inteligenței era inima. Mai apoi, Aristotel spunea că rolul creierului era acela de a răci sângele – ceea ce ne-ar fi diferențiat de animalele cu „sânge fierbinte”. Mii de ani mai târziu, s-a stabilit un lucru clar: creierul este „fix, imobil și static”. Însă studiile ulterioare au arătat, de fapt, că omul are o mare maleabilitate și adaptabilitate de a-și schimba circuitele propriului creier. Cum putem face asta?

Dr. James Doty scrie despre propria lui experiență de neuroplasticitate, cea care a avut loc „în prezența lui Ruth, în camera din spate a acelui magazin cu obiecte de magie din centrul comercial. Nu știam asta pe atunci, aveam doar 12 ani, dar pe parcursul celor șase săptămâni, ea a reușit să-mi schimbe circuitele creierului.”.

O carte despre legătura dintre inimă și creier, despre regenerare, despre calm și instrumentele pe care să le dezvoltăm pentru înțelegerea noastră și a celor din jurul nostru.

Am lăsat pentru final o carte pe care am citit-o recent și care mi-a vorbit mult despre blândețe, duioșie, sensibilitate, spirit de aventură și despre a gusta viața cu un strop de dulceață.

Biologul Alexandru N. Stermin ne poartă în colțuri de lume unde cei mai mulți dintre noi ajung doar cu mintea. Explorează Siberia, falezele abrupte ale Scoției, jungla de pe Insula cea Mare a Braziliei, eferverscentul carnaval de la Rio de Janeiro, dar și amintiri sau experiențe personale. Le privește pe toate dintr-o perspectivă amplă, prin învățături de teologie, filozofie, psihologie și biologie.

O încântare de la prima până la ultima pagină!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen + 6 =