Timp de citire: 4 minute

Câteva lucruri pe lumea asta au puterea de a-mi aduce Bucuria aceea care-mi face soarele interior să răsară (în aproape orice condiții). O felie bună din „tortul” ăsta îl revendică florile și cărțile. Și închipuiți-vă numai cum sunt cele două combinate. Total bliss.

În literatură, florile sunt prezente cu roluri diferite, de la personaje, la atmosferă și sunt folosite începând de la clasici și până la autorii contemporani. De la Doamna Dalloway (Virginia Woolf) care „își cumpără singură florile”, până la Florile pierdute ale lui Alice Hart (Holly Ringland) și de la grădinile hobbiților din trilogia Lord of the Rings și până la Vin de păpădie al îndrăgitului Ray Bradbury – florile capătă textură beletristică. Așa că de ce să nu le acordăm și-un raft separat?

Acesta este unul dintre motivele pentru care m-am și gândit să pun câteva dintre cele mai frumoase descoperiri ale mele, într-o listă care să inspire. Că-i pentru voi sau pentru cineva drag care iubește florile, că-i de dăruit sau de păstrat, fiecare dintre cărțile de mai jos reprezintă o mică bijuterie artistico-beletristico-florală pe care vă invit s-o descoperiți.

1Redouté. The Book of Flowers

Singurul și poate cel mai important ilustrator botanic pe care ar trebui să-l cunoașteți, indiferent de volumul pasiunii pentru flori – supranumit și “Raphael al florilor” – Pierre-Joseph Redouté. Apărut la Taschen și în variantă aniversară, The Book of Flowers este una dintre cele mai frumoase cărți pe care le-am răsfoit până acum. În același stil, apărută tot la Taschen, vă recomand și Basilius Besler. Florilegium. The Book of Plants.

2Floret Farm’s A Year in Flowers – Erin Benzakein

Erin Benzakein este binecunoscută pentru celebrele ei aranjamente florale romantice și naturale, iar cartea de față e un bestseller New York Times (ca mai toate aparițiile ei publicate).

3Floriography: An Illustrated Guide to the Victorian Language of Flowers – Jessica Roux

Cam tot ce trebuie să știi despre flori, găsești în acest album pus cap la cap de Jessica Roux. Ce e special e că, în foarte puține cuvinte, găsești informații atât despre utilizările istorice, cât și despre semnificațiile secrete din spatele unei selecții impresionante de flori și ierburi. Mai mult, cartea explorează semnificațiile codificate asociate cu diferite flori, de la flori pentru cei dragi, până la flori de dăruit celor pe care nu-i prea ai la inimă.

4Hydrangeas – Naomi Slade

Una dintre cele mai iubite flori din lume, hortensiile fac deliciul oricărui iubitor de flori. Iar cartea asta cuprinde peste 75 de specii și 600 de soiuri din întreaga lume, perfecte pentru orice ocazie.

5Dahlias: Beautiful Varieties for Home & Garden – Naomi Slade

Câte nu știm despre dalii! Dalia este o floare minunată, att pentru casă, cât și pentru grădină și, originară din Mexic, va oferi ceva din culoarea și exotismul mexican, oricărui spațiu în care se află. În carte, veți descoperi cum autoarea scoate la iveală originile aztece ale daliiei și oferă câtea tips & tricks pentru cultivarea și iernarea acestor plante (utile de știut, mai ales pentru climatul din România).

6Private Gardens of Paris – Alexandra D’Arnoux & Bruno De Laubadere

Aici, recunosc, e o scăpare intenționată. Volumul ăsta nu-i neapărat despre flori, dar cu siguranță este unul dintre cele mai frumoase de răsfoit. Altfel spus, aici o să puteți avea o privire exclusivă în universul grădinilor secrete pariziene, o să puteți vedea ce se află în spatele fațadelor urbane din Paris. Și, fie grandioase sau modeste, îngrijite sau neîngrijite, aceste grădini secrete, rar văzute de trecătorii ocazionali, sunt enclave atemporale care oferă refugiu verde, în contrast cu străzile pline de viață. De la grădina lui Hubert de Givenchy, la oaza de inspirație japoneză a lui Kenzo și de la o ascunzătoare exotică cu ferigi tropicale gigantice și flori rare, până la o menajerie perfect simetrică, această selecție eclectică de grădini urbane oferă inspirație oricui are poftă să tragă cu ochiul în grădinile parizienilor.

7On Flowers: Lessons from an Accidental Florist – Amy Merrick

O carte din categoria coffee table book (găsiți AICI o listă cu 30 de astfel de cărți) în care autoarea începe cu toate secretele ei câștigate cu greu despre arta aranjarii florilor, apoi îi conduce pe cititori în călătoria ei, cu opriti la casa de vară a familiei ei din zona rurală New Hampshire, la o fermă de flori din largul coastei statului Washington sau într-un magazin de flori la Kyoto.

8Vintage Roses – Jane Eastoe

O carte frumoasă-frumoasă, în care autoarea vorbește despre 60 de exemplare de trandafiri, special selectate pentru a fi ușor de cultivat în grădinile noastre. Și, chiar dacă nu aveți (încă) o grădină, tot e o minunăție de carte de răsfoit!

Cărți publicate cu fotografiile Georgianei Lane

P.S.: dacă vreți să vă desfătați cu imagini frumoase cu flori, căutați-o pe Georgiana Lane, una dintre cele mai bune specialiste pe fotografie florală.

Dacă vrei, poți citi și alte liste de cărți:

7 cărți care te-ajută să vezi lumea ca un om de știință

Pledoarie pentru cărțile de nonficțiune și 20 de titluri pe care trebuie să le citești

15 lecturi perfecte pentru sfârșit de vară

8 Cărți care n-au fost terminate niciodată și merită citite

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × two =