Ilustrații de Mura
Când ești copil, părinții fac alegeri pentru tine. Însă alegerile astea își pun amprenta asupra ta, asupra personalității și valorilor tale și te construiesc într-o măsură mai mică sau mai mare.
Se cere un pic de context. M-am născut și am copilărit în Piatra Neamț, un orășel mic și curat, o bijuterie arhitecturală la poalele Munților Carpați. Țin minte și acum că magazinele – de orice fel – erau numărate și nu aveau nume, ci doar referințe precum „Alimentara”, „Sifornăria”, Petrodava (varianta mall-urilor de astăzi, într-o versiune mult mai comunitară), Oborul (care era practic un bazar unde puteai găsi blugi aduși din străinătate – a se citi Turcia), ș.a.m.d.. Diversitatea alegerilor era… nu era. Cu toate astea, nu-mi aduc aminte ca mie sau colegilor mei să ne fi lipsit ceva. Și nici să fi arătat identic. Ba chiar, aproape fiecare dintre noi avea piese unicat, cusute de o mamă grijulie sau de câte o bunică creativă și aproape toți ne mândream cu jucării meșterite în garajul unui tată sau în atelierul unui bunic.
Cum era pe vremea mea?
Fără nostalgii inutile, îmi aduc aminte de dragul cu care se făceau și se dăruiau lucruri, dar și cu atenția pe care o investeai atunci când cumpărai ceva nou – de obicei de vreo 2 – 3 ori pe an, la Crăciun, Paști ori la câte o aniversare. Foarte multe dintre etichetele pe care le purtau hainele noastre aveau trecut orașul în care era produs respectivul obiect (Made in Romania am văzut scris pe-o etichetă, târziu, în adolescență, la o amică care punea mare preț pe etichete celebre).
Astăzi, când consumerismul atinge praguri noi, începem parcă să vedem mai clar că economia nu e un concept abstract, ci, dimpotrivă, o realitate care ni se întâmplă tuturor. În România se produce puțin spre foarte puțin (comparativ cu alte state europene). Și, de cele mai multe ori, produsele premium nici nu mai ajung pe rafturile noastre, ci iau calea piețelor occidentale.
Inițiativa de a strânge laolaltă câteva dintre brandurile care produc în România, cu responsabilitate, creativitate și respect pentru oameni și pentru clienți, m-a condus către o cercetare a unor branduri care să producă efectiv (căci, altfel, există o sumedenie de magazine online dedicate copiilor). Cu puțin ajutor din partea părinților din apropierea mea, am identificat câțiva producători, unii dintre ei cu o paletă incredibilă de produse și un ADN puternic de brand, alții cu foarte mult potențial, neactivat încă.
Cum am selectat brandurile de haine și jucării pentru cei mici, produse local?
Lista producătorilor de mai jos este doar un început, nu un catalog exhaustiv. Mi-am dorit ca toate brandurile menționate să întrunească câteva caracteristici care să poată servi drept fir roșu în alegerea lor, și anume: să fie branduri non-alimentare (în zona alimentară lucrurile sunt ceva mai complex de gestionat, dar sper să revenim și acolo cu o listă, cât de curând), să producă în România, să aibă o formă legală și o formă de prezentare care să permită cumpărarea directă (altfel spus, un magazin fizic sau online).
5 motive pentru care să cumperi de la branduri românești (chiar dacă aparent costă mai mult)
Așa cum spuneam mai sus, când ești copil, părinții fac alegeri pentru tine. Ce se întâmplă însă dacă am fi conștienți că fiecare alegere pe care o facem înseamnă și o investiție? Zilele astea tulburi par că angrenează și mai mult ipoteza conform căreia avem o oportunitate de a proteja economia națională, ba chiar de a deveni un soi de păzitori ai unei resurse pentru viitor.
Zilele astea ne pasă tot mai mult de mediu și vrem să lăsăm o amprentă cât mai redusă: ne gândim la design, dar și la funcționalitate. În plus, mai există aici componenta de moștenire pe care o iubim la francezi sau la nordici.
Apoi, nu trebuie să fii analist financiar ca să-ți dai seama că mai este destul de mult loc în piață pe nișa dedicată copiilor și părinților lor, începând de la consumabile precum scutecele și până la obiecte de decor sau mic mobilier.
Și, totuși, de ce să cumpărăm „de la noi”?
1. Ne susținem comunitatea, vecinii, prietenii
Puține lucruri pe care le facem în viață au un impact evident. Într-o tranzacție de vânzare cu amănuntul, consumatorii sunt vag conștienți că achiziția lor ajută pe cineva, undeva, dar toate celelalte detalii lipsesc. Cumpărarea locală ne ajută să ne sprijinim vecinii și prietenii, oamenii din imediata noastră apropiere și să evităm straturile de complexitate economică care pot ascunde adesea abuzurile asupra forței de muncă. Practic, mai simplu, susținem comunitățile care ne susțin.
2. Fiecare produs vine cu o poveste
Argumentul meu preferat! Atunci când cumpărăm de la firme locale, independente, cumpărăm (și) o poveste. O poveste despre cum a fost făcut un scaun de stejar, provocările cu care un apicultor s-a confruntat în sezonul precedent sau inspirația unui designer de pantofi pentru copii. Fiecare din aceste istorii se atașează de lucrurile pe care le cumpărăm, ne îmbogățesc tranzacțiile și ne ajută să apreciem legăturile vitale dintre producător și piață. Și ce moștenire mai frumoasă să lași copilului tău decât un lucru și-o poveste?
3. Creează un cerc complet de feedback a vânzătorului și cumpărătorului
Aici e simplu. Marii producători își doresc feedback-ul consumatorilor și cheltuiesc mulți bani pentru a-l obține. Când cumpărăm local, bucla de feedback este organică și continuă. Cumpărătorii pot solicita o culoare sau o dimensiune specială, pot evidenția un defect de proiectare sau pot sugera o modalitate mai bună de a extinde o linie de produse sau de a personaliza un serviciu. Cu acest tip de feedback onest și direct, vânzătorii colectează informațiile valoroase ale clienților, le pot transforma în puncte forte ale business-ului lor, iar în același timp, cumpărătorii sunt auziți. Eficiență 100%.
4. Este o modalitate excelentă de a construi relații
Cumpărarea locală face legătura între producători și consumatori într-un mod în care cumpărăturile de tip big-box pur și simplu nu se potrivesc. Din moment ce toți cumpărăm lucruri, de ce să nu ne folosim de activitatea noastră economică pentru a construi și a dezvolta relații pe care să le fructificăm? Poate vă veți împrieteni rapid cu cuplul care produce așternuturi. Sau poate, în câțiva ani, fiica ta va lucra la librăria locală. Sau poate, de ce nu, fiul tău va dori să fie ucenic la fabrica care produce obiecte de decor din lemn? Oricum ar fi, toată lumea va avea de câștigat.
5. Este cea-mai-verde-alegere pe care o poți face
Articolele produse și vândute la nivel local necesită mai puține transporturi, ceea ce, evident, reduce nevoia de combustibil, de ambalare, de depozitare și de alte servicii cu consum mare de carbon. Și pentru consumatori (în special cei din zonele rurale sau orașe cu trafic intens), cumpărarea locală înseamnă mai puțin timp petrecut la volan și mai puțini bani cheltuiți pentru umplerea rezervorului. Și cel mai câștigat din toate este mediul înconjurător.
Mai există câteva motive pentru care stă în puterea noastră să încurajăm economia și producția locală, dar deocamdată, le păstrez pe astea. Și acum, dacă mai aveți idei sau branduri, pe care le cunoașteți, pe care le iubiți și de la care ați cumpărat, vă rog să ne lăsați în comentarii detaliile lor. Împreună facem bine.

Haine pentru cei mici
- MokoFun
- MegWi Baby
- Mini Rock
- FiciMimi
- TinyTurtle
- Noor
- Woolver
- Lali Wear
- The Black Sheep
- Mirela lor
- Iridor
- Sipet de sidef
- Kara Baby
- Davex
- Pifou
- RomBaby
- Andreeatex
- Condra
- Merinito
- By Artizan

Încălțăminte pentru copii

Scutece

Jocuri și jucării creative, distractive și inteligente
- DEM Creativ
- Leea Toys
- Meșterel
- Pojga Toys
- Cosânzeana (seturi creative de cusut)
- Mormi
- Mari-mici
- Magazinul Zurli
- Bumbu Toys
- Eematico
- Lemnivor
- Titia

Cărți și edituri pentru copii
- Cartemma
- Cartea Copiilor
- Editura Arthur
- Editura Nemira
- Editura Litera
- Editura DPH
- Editura Humanitas Junior
- Editura Signatura
- Editura Univers
- Editura Univers Enciclopedic
- Editura Niculescu
- Editura Curtea Veche
- Editura Gama
- Editura Anteea
- Editura Katartis

Mobilier și accesorii pentru camera copiilor
Art printuri de la ilustratori români
- Made by Mura – Citește și Interviu: Mura și Ana, ilustrația naivă și omul din spatele ei
- Alexia Udriște
- Andra Badea – Citește și „Noi nu credem în talent.” Interviu cu ilustratoarea Andra Badea
- Irina Neacșu
- Animini

Produse de îngrijire pentru bebeluși și copii
Aceasta e lista brandurilor românești dedicate copiilor, dar orice sugestie și completare e binevenită. Sper să fie cu folos tuturor părinților, iar dacă vreți să facem lista asta și mai mare, scrieți-ne în comentarii.
Hai să fim bine, împreună!
LE: Sugestii de branduri primite de la voi
Jocuri și Jucării: Cutia Lui Acum, Vulps Toys, Modern Crafts, Mukibooks
Mobilier și decorațiuni: Twindeco, DecorPentruCopii
Sisteme de purtare: Poartă-mă, Marsupi, Casa Zamfirei, Isara
Încălțăminte: Ginger Shoes
Sisteme de purtare: Marsupi, Ia-ma cu tine, Casa Zamfirei
Poarta-ma
Mobilier montessori: DecorPentruCopii.ro
Vulp toys si gingershoes
sistem purtare: Isara
jucarii: Vulp Toys
Danina Line hainutze pentru bebelusi. Cele mai bune.
Haine cu design romanesc din bumbac organic pentru copii: Kindels.
https://kindels.com/
Alvababy sunt scutece textile chinezești. Poate magazinul online respectiv e o reprezentanță din România? Dar produsele sigur nu sunt românești. La scutece textile, un alt producător român este Analuca (www.analuca.ro). Mai recomand Bebe Strumf (https://m.facebook.com/BebeStrengar/) pentru scutece textile, bavete și aleze refolosibile.
Uh, mulțumesc mult de atenționare, Miruna. Mai cercetăm și noi și revenim cu actualizarea. Și mulțumim și pentru sugestii, le adăugăm.
Mobilă pentru copii și jucării de lemn: moderncrafts.ro
Jucarii: ingenioplay si Reactiv Art Design
http://www.lura.ro pentru decoratiuni si mobilier pentru copii
Recomand cu mare drag drool.ro – un site romanesc care aduna toate produsele necesare unui copil in primii ani de viata.
Hăinuțe din merino pentru copii
Josette.ro