6 motive pentru care ai vrea să porți atmosfera Marrakesh

0
67
Timp de citire: 4 minute

Atunci când mi l-a dăruit, l-am pus la gât cu atenție. Mă admiram în fiecare oglindă și fereastră. S-a aranjat la baza gâtului, de culoarea chihlimbarului și nu prea știam eu multe despre bijuterii, dar un lucru era cert: era colierul dăruit de Olga. 

Mătușa mea Olga, cea fabuloasă, cea care a trăit în București, care a învățat croitorie și care a construit haine de lux era personajul  despre care am auzit povești în toată copilăria. Mașina de cusut i-a fost parteneră toată viață, iar bijuteriile îi completau rochiile. Vizitele ei acasă, în Moldova, erau nelipsite de conflicte de idei și viziuni asupra vieții. „A fost rebelă”, îmi povestea bunica despre sora ei.

Olga s-a prăpădit, la fel și colierul. S-a rătăcit prin casele pe care le-am schimbat, dar povestea nu, într-un anume fel. Micuța bijuterie nu ar fi fost atât de vie în amintirea mea de copil, dacă nu ar fi fost sădită cu toate poveștile care s-au cusut în jurul acestei femei. „Și-a luat bagajul în mână și a vrut să învețe meserie”, îmi povestește tata. S-a dovedit că frumosul a fost ceea ce a învățat, l-a croit pentru alții, dar l-a purtat și cu ea toată viața. 

Ceea ce moștenim nu sunt doar obiecte, sunt povești care continuă și frânturi de vieți care s-au intersectat cu alte vieți și le-au influențat pe altele. Fiecare dintre noi poartă o urmă din trecut, fără să o cunoască. Psihoterapeuții ar putea să vorbească despre moștenirea genetică și predispozițiile pe care le păstrăm în interiorul nostru. Ar putea fi activate sau ar putea rămâne latente, fiind doar o chestiune de context. Istoricii ar putea povesti despre influențele popoarelor migratoare. Un exemplu este cel al salbei tradiționale, despre care am aflat recent că ar moșteni influențe africane (maurii, de origine berberă, au ajuns în spațiul românesc și au lăsat câteva amprente). 

Purtăm povești fără să știm. Și tot fără să știm ajutăm la coaserea lor, mai departe.

De aceea o să mă opresc la cei care continuă să fie inspirați de mixul de arte din Marrakesh și care, în același timp, cos arhitecturi de bijuterii cu povestea în față. Adică cei care continuă să creeze povești care pot fi purtate. Yves Saint Laurent a fost unul dintre ei, cucerit complet de culorile orașului. Dar nu a fost singurul. FREYWILLE, casa bijutieră austriacă, celebră pentru colecțiile dedicate pictorilor cu nume puternic, și-a îmbogățit colecția cu cea dedicată lui Marrakesh. 

Cu ce e specială și de ce ai purta atmosfera Marrakesh? Dacă istoria și legătura culturală lasă loc de îndoieli, iată câteva exemple:

1. Puțin roz, puțin albastru

I se mai spune și Orașul Roz, dat fiind că zidurile clădirilor sunt construite dintr-un lut de culoare roșiatică, ceea ce face ca atmosfera Marrakesh să fie una caldă, îmbietoare, poate numai bine de ales atunci când la noi vremea rece stă să se aproprie. Pe de altă parte, există un albastru celebru, aceeași nuanță inspirată din Munții Atlas și în care a fost pictată casa Jardin Majorelle, una dintre cele mai cunoscute atracții din Marrakesh. 

2. Creația

Celebrele Souk, piețele din Marrakesh, sunt împânzite de meșteșugari care prelucrează pielea, lemnul, pânza sau lâna. Păstrează în continuare tehnicile pe care le-au moștenit și le dau mai departe. E un spațiu care a mijlocit inspirație pentru creație din multe unghiuri: pentru designeri, pentru autori, pentru colecționari.

3. Legăturile

Să porți un Marrakesh înseamnă să porți legături care s-au înnodat cu milioane de ani în urmă. Gândește-te la un spațiu în care s-au găsit cele mai vechi urme de Homo Sapiens, la o civilizație care a influențat atât de multe culturi și la o artă în care detaliul este aproape divinizat. Acum gândește-te că toate acestea sunt strânse într-o bijuterie. Cam frumos, nu?

4Poveștile

Apoi mai sunt poveștile care s-au spus plecând de la povestea mamă, adică de la Marrakesh. Pe mine m-a impresionat povestea lui Yves Saint Laurent și a casei pe care a salvat-o, devenită muzeu acum. Sau fotografiile cu celebra Talitha Getty de pe acoperișul palatului maur, din anii ’60.

 5. Dorul

Poate că nu e un motiv în sine, dar știu că mulți dintre noi ducem dorul călătoriilor. Acele zile pe care le scoatem din calendar și ne bucurăm de ele fără presiune și în tihnă. Unele lucruri sunt de neînlocuit, dar putem recrea atmosfera unui loc și să păcălim dorul.

6. Unic

Vor fi ele extinse  influențele, dar un loc e memorabil fiindcă este unic. Așa cum un pictor este memorabil fiindcă arta sa atinge într-un mod în care nici o altă artă nu o poate face exact la fel. Tot așa cum povestea fiecăruia dintre noi se desfășoară în termeni de necomparat. 

Cât despre Olga, am început documentarea despre viața ei. 

Dacă și tu ai un colier rătăcit, dăruit de vreo mătușă, mi-ar plăcea să îi cunosc istoria. Dar dacă nu ai, poate îți dăruiești unul cu poveste, atunci când va fi momentul.

__________________________

Acest material face parte din campania Inspirația FREYWILLE, pe care suntem onorați să o găzduim pe canvasul nostru digital. Parteneriatul dintre CoverStories și FREYWILLE poartă în ADN-ul său conexiunea dintre artă, inspirație și povești frumoase, dar și dintre bijuterie, emoție și feminitate. FREYWILLE este unul dintre brandurile care ne inspiră și care creează alchimie folosind arta, pulberea de aur și emailul pentru a sculpta eleganța atemporală a bijuteriilor sale. CoverStories și FREYWILLE vă invită să citiți povești care inspiră, care umplu și care explorează și să descoperiți atemporalitatea unor bijuterii care ascund povești și trezesc emoții.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here