5 Plante cu Super-Puteri

0
455
Timp de citire: 3 minute

Cineva m-a întrebat odată care sunt plantele cele mai ușor de îngrijit. Și răspunsul meu a sunat cam așa: Ăăă… plantele care au super-puteri?! Am râs și apoi am schimbat subiectul. 

Nu am știut să dau un altfel de răspuns pentru că nu m-am gândit la asta până atunci. Nu mi-am ales niciodată plantele după nivelul de îngrijire de care au nevoie. Aș spune că fac parte din categoria oamenilor care se ghidează mai mult după instinctul văzut-plăcut-luat. Mai mult, cred într-un soi de conexiune între oameni și plante. Cum că nu doar oamenii își aleg plantele ci și că plantele își aleg oamenii.   

Revenind la întrebare, îmi dau seama că, a cunoaște (înainte de a cumpăra) diferența dintre plantele care cer multă îngrijire versus cele care aproape că nu o cer deloc, te salvează nu doar de timp ci și de experiența trăirii unei dezamăgiri (mai ales dacă prima ta plantă face parte chiar din prima categorie). 

Sunt plante de la ușor la foarte ușor de întreținut. Plante care se acomodează cu brio în colțul cel mai întunecat al living-ului și plante care se acomodează cu tine, cel care uiți să le dai apă. Acestea sunt plantele cu super-puteri, care se pot adapta în aproape orice loc (de la întuneric până la lumină indirectă) și la condițiile uscate de mediu.  

Încerc răspunsul „documentat” aici, cu permisiunea de a fi nițel subiectivă.

1. Sansevieria (Sansevieria Trifasciata) 

Se acomodează la spațiile aflate în umbră și semi-umbră. I se face sete destul de rar, drept urmare o udare lunară este mai mult decât îndeajuns. 

Eu o aleg pentru atitudine și o recomand pentru capacitatea sa de a elimina oxigen și pe timpul nopții (ar mertia un loc de cinste in dormitorul tău).

2. Zamioculcas (ZZ plant; Zanzibar gem; Fern arum) 

Preferă spațiile aflate în lumină indirectă sau semi-umbră dar se poate adapta și la un loc întunecat. Apreciază o udare lunară, cu o perioadă de uscare a solului între udări.

Eu o aleg pentru eleganță. Oferă oricărui spațiu structură, datorită frunzelor foarte organizate, parcă după un tipar. O recomand pentru capacitatea naturală de a purifica aerul și de a elimina benzenul, toxină care se găsește adesea în mediul nostru.

3. Epipremnum Aureum (Golden Pothos) 

Preferă locurile cu lumină indirectă dar nu se lasă intimidată nici de un loc mai umbrit. I se face sete mai des și ar aprecia să fie udată o dată pe săptămână. 

Eu o aleg pentru că este jucăușă. Este fast-grower așa că pregătește-te să fii surprins de apariția unei noi frunze de la săptămână la săptămână. Invită la imaginație datorită aspectului său curgător sau agățător (Cum ar fi să te simți într-o mică junglă chiar din colțișorul tău de citit și servit o cafea bună?). O recomand pentru capacitatea naturală de a purifica aerul și de a elimina formaldehida și monoxidul de carbon din aer. 

4. Plantele Aeriene (Tillannsia) 

Preferă un loc luminat dar nu le deranjează dacă soarele nu strălucește deasupra lor. Preferă umiditatea și o udare o dată la două săptămâni (primăvara-toamna) sau o dată pe lună (iarna). Pauză pentru un pont: cea mai bună modalitate de a uda plantele aeriene este să umpleți un bol cu apă călduță, să le lăsați la înmuiat aproximativ o oră și apoi să le lăsați să se usuce înainte de a fi pune înapoi în vase sau agățători. 

Le aleg pentru că sunt deosebite prin însăși modalitatea lor de dezvoltare. Le recomand pentru decorul spațiilor mici și al pereților (tablouri verzi), într-o manieră minimalistă, dar de impact. 

5. Suculente și cactuși (Echeveria & Aloe Vera) 

Despre suculente am mai scris aici. Plante de deșert, cu capacități de a stoca apă în frunze, preferă solul uscat. Ar aprecia dacă verifici starea solului până la o următoare udare. Le poți uda de două ori pe lună în sezonul cald sau lunar, în sezonul rece. Iubesc soarele iar expunerea indirectă la lumina naturala le-ar face să se simtă ca acasă. 

Le aleg pentru că au personalitate. Le recomand pentru decorul spațiilor mici de mobilier, cărora le oferă un aspect natural și autentic, de fiecare dată.  

Te întrebi de ce să le alegi? Pentru că: sunt frumoase, sunt benefice și mai ales, pentru că sunt easy-going. Sunt despre tine și pentru tine.  

Enjoy your new plants! Your home will be happy too!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here