5 cărți despre Holocaust pe care nu le poți uita

5
1059
Timp de citire: 3 minute

Sunt cărți care dor și a căror urmă adâncă nu o poți trece cu vederea. Și cărțile astea nu vorbesc numai despre marile orori, ci, deseori, despre chinurile mărunte.

În fotografia de mai sus puteți vedea unul dintre cele mai emoționante monumente din Budapesta, într-o traducere personală, „Pantofi pe Dunăre”. Sculptorii Gyula Pauer și Can Togay au creat un memorial dedicat atrocităților Holocaustului, exact în fața magnificului edificiu al Parlamentului de pe marginea râului. Ceea ce puteți vedea aici sunt 60 de perechi de încălțăminte de epocă, din fier ruginit, de mărimi și stiluri diferite, care reflectă modul în care nimeni nu a fost scutit de brutalitatea poliției Arrow Cross. În spatele sculpturii se află o bancă de piatră, unde în trei puncte se află semne de fontă, cu următorul text în maghiară, engleză și ebraică: „To the memory of the victims shot into the Danube by Arrow Cross militiamen in 1944–45. Erected 16 April 2005.”

Undeva prin iunie anul acesta, după ce am terminat de citit Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr, am scris un material care mi-a depășit toate așteptările, din punct de vedere al reacțiilor. Al Doilea Război Mondial în 10 cărți de literatură contemporană care m-au cucerit este un puzzle personal format din 10 cărți pe care le-am citit și pe care le recomand celor care caută un titlu bun, pe acest subiect.

Între timp, zilele astea am citit Omul în căutarea sensului vieţii de Viktor Frankl. Am primit-o cadou de la Oana mea dragă și abia recent m-am încumetat s-o deschid. Iar lectura ei a venit la pachet cu toate titlurile pe care le-am citit pe subiectul Holocaustului, al deportării evreilor, al lagărelor de concentrare și al improbabilităților monstruoase care s-au întâmplat în cel De-al Doilea Război Mondial.

Mi-a rămas în minte o frază de la F. Nietzsche pe care o asociez cu toate cărțile de mai jos: „Cel care are un De Ce pentru care să trăiască, va suporta orice Cum.”

Așa că, atunci când căutați o lectură care să vă zdruncine, o puteți începe pe oricare din cele de mai jos:

1. Omul în căutarea sensului vieţii – Viktor Frankl

2. Jurnalul Annei Frank

3. Pianistul – Wladyslaw Szpilman

4. Tatuatorul de la Auschwitz – Heather Morris

5. Printre lupi… – Misha Defonseca

Da, pe listă am mai multe titluri, însă cărțile astea au miezul aspru și e nevoie de ceva zile să le pot digera.

P.S.: poate că nu-și are locul pe listă, dar m-am gândit și la Adolf H. Două vieți de Eric Emmanuel Schmitt, poate pentru că e o încercare de a explica tot ce s-a întâmplat în legătură cu acest subiect.

Să avem lecturi cu sens!

5 Comentarii

 1. Recomand si cartea lui Nyiszli Miklos, Am fost medic la Auschwitz. Este marturia infioratoare a omului care a fost doctor alaturi de Mengele si a asistat la toate ororile acestuia.

  • Au, da, Rebeca, îmi amintesc că la un moment dat mi-a recomandat-o o prietenă, dar cred că n-am găsit-o și m-am luat cu altele. Mulțumesc mult de reminder.

 2. Printre tonuri cenușii – Ruta Sepetys
  O mare de lacrimi – Ruta Sepetys
  Băiatul cu pijamale în dungi – Jogn Boyne
  Supraviețuitorii – Georgia Hunter
  Un băiat pe lista lui Schindler – Leon Leyson
  Privighetoarea – Kristin Hannah
  Bibliotecara de la Auschwitz – Antonio Iturbe

  • Crina, Privighetoarea e citită și e pe lista cu cele 10 cărți care tratează Al Doilea Război Mondial. Pe celelalte le pun pe listă (mulțumesc pentru recomandarea lui Ruta Sepetys pe care nu o știam). Să ne fie lecturile cu rost!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here