40 de autori români contemporani pe care merită să îi citești

2
1392
Timp de citire: 2 minute

Literatură română contemporană e foarte generoasă. În titluri, în autori, în stiluri și-n idei. Mulți sunt cei care preferă vechii scriitori români, dar cei contemporani sunt cel puțin la fel de buni, dacă nu, unii chiar se pot lua la întrecere cu clasicii limbii noastre.

În școală, l-am iubit pe Caragiale. M-am îndrăgostit de el în teatru, l-am redescoperit în nuvele și povestiri și, mai târziu, în „momente și schițe”. De la O scrisoare pierdută și până la Cănuță, om sucit, de la D-l Goe și până la O noapte frutunoasă, Caragiale a avut un loc special în inima mea. Îmi închipuiam dialoguri vii cu el și l-am crezut întotdeauna mai ancorat realității decât mulți dintre cei care semnau cărți pulsând încă.

În liceu, Mircea Eliade, Liviu Rebreanu și George Călinescu au fost de căpătâi, în vreme ce Marin Preda și Camil Petrescu mi s-au părut întotdeauna mult prea amari.

În facultate, am început să înțeleg că scriitorii nu trebuie să fie morți ca să-i citești. Că ei există printre noi, că unii îți pot fi și profesori (așa cum mi-a fost mie profesor de sociologie la Universitatea Al. I. Cuza, domnul Dan Lungu, unul dintre oamenii care m-au îndrumumat către lecturi savuroase și autori de care nu auzisem niciodată până atunci).

Și-așa am început să-i citesc. Mai întâi timid, cu dicționarul în mâini, mai apoi căutând sensurile dintre rânduri, iar mult mai târziu, citindu-i cu inima. Pe fiecare în parte, în alte nuanțe, cu alte emisfere. Pe lângă ei, or mai fi mulți de descoperit. Dar să-ncepem cu ce știm.

 1. Andrei Pleșu
 2. Gabriel Liiceanu
 3. Mircea Cărtărescu
 4. Horia Roman Patapievici
 5. Radu Paraschivescu
 6. Dan Lungu
 7. Dan C. Mihăilescu
 8. Lucian Boia
 9. Marius Chivu
 10. Petre Barbu
 1. Filip Florian
 2. Alex Ștefănescu
 3. Matei Vișniec
 4. Lucian Dan Teodorovici
 5. Cristian Teodorescu
 6. Florin Lăzărescu
 7. Octavian Soviany
 8. George Arion
 9. Andrei Ruse
 10. Stelian Tănase

Citește și 40 de autoare contemporane din România pe care merită să le citești

 1. Cezar Paul-Bădescu 
 2. Bogdan Răileanu
 3. Ciprian Măceșaru
 4. Andrei Crăciun
 5. Radu Pavel Gheo
 6. Florin Chirculescu
 7. Vlad Zografi
 8. Bogdan Suceavă
 9. Alex Tocilescu
 10. Iulian Tănase
 1. Marin Malaicu-Hondrari
 2. Radu Vancu
 3. Dan Coman
 4. Igor Bergler
 5. Cătălin Dorian Florescu
 6. Tudor Ganea
 7. Dan Alexe
 8. Radu Găvan
 9. Eugen Uricaru
 10. Alexandru Potcoavă

P.S.: Vintilă Mihăilescu e de pus pe listă, chiar dacă, din foarte păcate, nu mai e printre noi. Dar e mai contemporan cu noi decât sunt mulți alții și e mai viu prin tot ce a lăsat în urmă decât mulți dintre cei care respiră. Mulțumim pentru toate comorile!

Lecturi cu rost să avem!

2 Comentarii

 1. […] Mie îmi place mult Cărturești și v-am povestit de câteva ori despre ei, cum ar fi felul lor de a face client service, sau când vin cu pop-up store absolut inedit în Piața Obor, ca să nu mai spun de bucuria pe care o simt când merg la Cărturești Carusel, una dintre cele mai frumoase librării din lume. Și sunt câțiva autori români care îmi plac și ei, iar Cover Stories a făcut o listă generoasă cu autori contemporani pe care să îi (re)descoperi. […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here