Timp de citire: 11 minute

Când vine vorba despre sustenabilitate, cumpărături conștiente și trăit mindful, sunt în permanentă căutare și învățare. Iar ultimele luni mi-au demonstrat că în România se depun eforturi prețioase pentru construirea unor branduri care pun cărămidă peste cărămidă în ceea ce înseamnă sustenabilitate. 

*Articol susținut de Banca Transilvania, partenerul nostru în susținerea prosperității locale.

Am scris în ultimul an o mulțime de liste cu branduri românești de ceramică, de cosmetice și de textile pentru casă, dar de fiecare dată am primit și întrebarea: „dar nu faceți și o listă cu branduri românești de îmbrăcăminte?”. 

Slow fashion, slow living

Domeniul fashion este unul dintre cele mai populare, iubite și căutate segmente de piață din întreaga lume, iar România nu face notă discordantă. Tocmai pentru că e un domeniu atât de vast, cu mii de branduri și milioane de opțiuni, e destul de greu să aduni sub o singură umbrelă (doar) câteva branduri. Cu toate acestea, ne-am făcut curaj și am ales dintr-o mulțime de opțiuni (chiar avem foarte multe branduri frumoase în țara asta!) câteva pe care le-am curatoriat personal. Orice simțiți că poate îmbunătăți lista pe care am pregătit-o noi, vă rog să o faceți. Orice brand pe care îl adăugați în comentarii se va bucura și de susținerea noastră și de a cititorilor. 

Local = frumos, sănătos și generos

A cumpăra local are o mulțime de beneficii despre care am tot vorbit în materialele noastre. Încurajarea prosperității locale, o economie ceva mai sănătoasă, investiția în comunitate, sprijinirea designerilor pe care îi iubim, unicitatea rădăcinilor noastre – toate sunt motive pentru care a cumpără din România înseamnă mai mult decât o simplă alegere de fashion. 

Da, România nu are (încă) Chanel și Versace, dar cred că, pentru majoritatea dintre noi, o rochie din in prespălat înseamnă mai mult decât orice piesă din cea mai nouă colecție semnată de brandurile de mai sus. 

Cum poate fi sustenabil un brand de haine?

Sunt o mulțime de modalități prin care un brand de modă poate fi considerat sustenabil. Asta poate să însemne:

– materialele folosite să fie sustenabile (bumbac organic, in cașmir, mătase – obținute din surse de încredere, fără să dăuneze naturii sau mediului încnjurător);

– mai puțină risipă (prin reutilizarea materialelor, utilizarea resturilor din procesul de producție sau transformarea ambalajelor)

– ambalajele să fie unele care subscriu sustenabilității;

reciclare și upcycling;

– manufactură locală și etică;

– abordare zero-waste;

– oamenii care lucrează în producție să fie respectați și remunerați corect;

– în spatele etichetelor se pot ascunde și fapte bune.

Acestea fiind spuse, să ne întoarcem la lista noastră. Și, știți deja, „keep your money where your heart is”.

Branduri sustenabile românești de fashion

1. VERLINNE

Unul dintre cele mai iubite branduri românești atunci când vine vorba despre piese feminine și atemporale, din materiale naturale, VERLINNE creează din in, lână, cânepă, bumbac, mătase, TENCEL. „Fiecare dintre noi putem contribui la dezvoltarea durabilă prin acțiunile, obiceiurile și prin alegerile noastre. Iată câteva dintre alegerile noastre: Pentru a nu produce în exces, 80% dintre produsele noastre sunt realizate în baza comenzilor. Folosim doar materiale naturale, în primul rând pentru se obțin cu resurse mai puține și, în al doilea rând pentru că aceste țesături sunt mult mai rezistente. Piesele vestimentare din in, lână, cânepă, îngrijite corespunzător, pot fi purtate mulți ani. Toate produsele noastre sunt realizate în condiții de muncă bune, în atelierul nostru sau în cadrul altor mici ateliere sau afaceri de familie locale.”

2. AmiAmalia

Ami Amalia este un brand 100% românesc, premium și sustenabil de tricotaje – iarnă și vară, creat de Amalia Săftoiu. Ea și-a dorit un brand internațional care să stea la bazele modei durabile, lente, de tip boutique, construite pe responsabilitate și respect pentru resursele și persoanele implicate în ciclul de viață al tricotajelor. 

3. PUR Clothing

Pur.clothing este un brand de slow fashion care își propune să remodeleze percepția cumpărătorilor asupra hainelor și a necesității acestora. Roxana Puriș, fondatoarea brandului, creează piese vestimentare confortabile, versatile, cu personalitate, care vin în completarea caracterului celor care le poartă și care, nu în ultimul rând, răspund la nevoi sau probleme actuale. „Noi, la pur.clothing, credem în sustenabilitate și utilizăm, cu precădere, țesături din fibre naturale produse local, iar toate piesele noastre sunt realizate în mod etic. De asemenea, credem în impactul pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului înconjurător și a comunității, așa că ne dorim să contribuim la educarea acesteia.” Mai mult, ei folosesc doar cutii de carton reciclabil, lipite cu benzi adezive din hârtie, cu adeziv pe bază de amidon din cartofi. ​

4. Ficimimi

Fici & Mimi este un brand românesc, pornit în Iași, care a început prin a crea în 2017 haine pentru copii de toate vârstele, doar din in și bumbac organic, iar astăzi dezvoltă colecții și pentru femei și bărbați. 

5. Les vacances d’Irina

Les vacances d’Irina e un brand creat de Irina Moroșanu și care aduce atmosfera Mediteranei specifică anilor 50 sau 60 mai aproape de iubitorii nostalgici ai acelor vremuri. Piesele de îmbrăcăminte și accesoriile Les vacances d’Irina sunt articole durabile concepute să reziste o viață întreagă, atât ca design, cât și când vine vorba de calitatea materialelor: in, răchită, bumbac și lână – toate lucrate manual de meșteri români, așa cum au fost făcute de secole, cu simplitate și autenticitate. 

6. Ana Alexe

Ana Alexe e un nume foarte bine cunoscut, încă de la lansarea ei din 2002. „Am învățat să fac frumos și util, cu tot cu layerul de sens care aduce liniștea, și vreau să împart într-un mod relaxat ce știu să fac. Viața sensibilă a veșmintelor, cu finisajele lor meticuloase, șifonarea si vopsirea intenționat manuale, tăieturile simple, expresive sau cele structurate si adunate pe verticală, liniile moi, confortabile, imprevizibil senzuale sunt câteva din contrastele neregulate, pe care aleg intenționat să le înfrunt în spațiul îmbrăcării și timpul potrivirii.”

7. Poartă-mă cu flori

Poartă-mă cu flori este conceptul creat de Elena Stanciu, în comuna Borlești din județul Neamț, iar hainele create de ea sunt vopsite vegetal, după metode tradiționale – boitul cu buruieni – adică cu tot felul de plante: crăițe, frunze de stejar, șofran, ferigă, trandafiri sau crizanteme.

8. POM – Port originea cu mine

POM – Port Originea cu Mine este un business de cauză care a apărut din viziunile Oanei Man-Kesselheim și ale Alexandrei Urcan, care s-au hotărât la început de 2018 să își unească ofurile și să dea viață unui produs de îmbrăcăminte sănătos. POM este gândit pentru binele omului și cu respect față de cei ce-l produc și cei ce-l poartă, din bumbac organic certificat pe tot lanțul valoric, realizat respectând standarde sociale, de mediu și etice.

9. She’s Linen

Piese create din in, după cele mai înalte standarde etice: produse de calitate, care țin o viață, cu un impact aproape inexistent asupra planetei. Fiecare piesă She’s Linen este creată local, într-un studio de familie din Transilvania care folosește doar materiale care respectă natura. 

10. Empath

Produsele lor sunt realizate din bumbac organic, cu certificări GOTS, GRS și PETA, inclusiv cernelurile folosite în procesul de imprimare sunt cerneluri eco, pe baza de apă, iar acolo unde intervine poliesterul se asigură că acesta este unul reciclat. Un plus este și faptul că livrează în ambalaj biodegradabil sau reciclat.

11. Outspoken

Susțin un stil de viață responsabil, de aceea creează produse din fibre naturale certificate, realizate cu respect pentru oameni și natură, din 100% bumbac organic.

12. Muna Radu

Muna este un brand românesc dedicat femeilor de pretutindeni în care se regăsește o estetică ce se schimba și se reinventează odată cu ele. Muna este un portal al descoperirii, un spațiu creat pentru a te găsi și regăsi, într-un mod sustenabil.

13. Atelier Merci

Atelier Merci au, înainte de toate, o misiune socială și se axează pe crearea unui produs care să respecte clientul, mediul și comunitatea din jurul nostru, de aceea lucrează cu materiale naturale, materiale organice, cu un impact redus asupra mediului. „Impactul nostru social se reflectă în acțiunile noastre: direcționăm 100% din profit asociației Merci Charity pentru sprijinirea cauzelor umanitare susținute de asociație.”

14. StellarKids

Deși au început cu haine pentru copii, StellarKids concepe și produce în atelierul lor din București, o mulțime de piese sustenabile, unicat sau în serii mici, doar din materiale naturale: lână, in prespălat, mătase, bambus sau bumbac.

15. Lali Wear

Toate hăinuțele Lali sunt croite și cusute în România, într-un mic atelier din Onești de către oameni cu experiență în domeniu. Designul este conceput de Anca Blaj, fondatoarea conceptului Lali, mămică a doi copii ce au inspirat acest proiect. 

16. Hemp Cloth

Un brand creat pentru cei mici, dar și pentru mămicile lor, Hemp este alegerea ideală când vine vorba despre piese atemporale, din muselină, in sau cânepă.

17. Shop Felicity

Din pasiune pentru frumos, Ema și Ligia au creat Felicity: un brand românesc, cu produse îndelung gândite, fabricate în condiții etice de muncă într-un mic atelier din Transilvania. Toate piesele Felicity sunt confecționate din fibre naturale, în cantități mici, pentru a ne asigura că fiecare produs este dorit și iubit.

18. Laura Hîncu

SUSTAIN.ABILITY este una dintre colecțiile pe care designerul Laura Hîncu le-a creat din 100% cașmir pur provenit din surse sustenabile și care subscriu conceptului tot mai popular de affordable luxury.

19. Chemistry

Chemistry înseamnă viziunea creațiile Verei Alecsa și o doză de feminitate, sustenabilitate și atemporalitate în fiecare piesă creată în atelierul din București. Povestea Chemistry am scris-o aici.

20. Fereya

Fereya este un atelier de modă, bazat pe principiul „ținutei de 12 ore”. Lansat de Cecilia Codreanu în martie 2020, cu scopul de a crea haine de înaltă calitate, atemporale și care să fie prietenoase cu pielea, Fereya invită la slow living, cu piese ușor de purtat de dimineață  și până seara. 

21. Bianca Popp

Bianca Popp este un alt brand românesc atipic, cu axe clare pe Architectural (deconstruit și restructurat), Neascultător (în afara normelor și direct), Brainy (postmodern și intelectual), Minimal (tăiat, dezmembrat, esențializat) și nu în cele din urmă Sustainable (produs local, colectii limitate, proces ecologic).

22. OMRA Design

OMRA este unul dintre primele branduri de modă durabilă din România, cu un manifest simplu: își dorește să facă femeile frumoase, fără a afecta planeta și folosește numai țesături de calitate premium produse în Italia, Franța, Spania și Grecia. Toate produsele sunt proiectate de Chrisa Dobreanu și sunt produse etic în România.

23. Aceeași Mărie

Un brand românesc de fashion care pune accent pe simboluri tradiţionale transpuse într-un stil minimalist, ce își dorește a fi puntea de legătură dintre tradiție și modernitate, ce creează o simbioză care te ține în echilibru.

24. Andrea Szántó

Fondat în 2017, în Oradea, de designerul Andrea Szántó, brandul de îmbrăcăminte românesc care îi poartă numele, este creat atât pentru femei, cât și pentru bărbați și reimaginează îmbrăcămintea sport cu flerul anilor ’70. Concepută pentru a fi prețuită, fiecare piesă propune un nou echilibru de elemente opuse: masculin și feminin, structură și fluiditate, trecut și viitor, întruchipând în același timp convingerea lor centrală – ușurința în mișcare. Evoluând cu fiecare anotimp, Andrea își concentrează atenția asupra durabilității, pieselor confecționate etic și realizate local, cu design minimalist și detalii subtile, dar de efect.

25. Bluzat

Un brand de design românesc, cu o puternică identitate urbană, dezvoltat din dorința Ruxandrei Antochi de a propune colecții concepute special pentru stilul de viață contemporan al femeilor de astăzi, concentrându-se ca eticheta „Made in Romania” să însemne sustenabilitate, materiale confortabile și ambalaje pentru un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător.

26. Komoda Design

„Simplu şi versatil, fără compromisuri de stil“ este sloganul Komoda, un brand românesc care folosește țesături naturale, precum bumbac, in, vâscoză, lână și mătase. „Este important ca ale noastre clientele să se îndrăgostească iremediabil nu doar de aspectul hainelor, ci şi de calitatea acestora. Dacă ar fi să descriu stilul KoModa, aș spune: minimalist, cu personalitate, potrivit pentru femeile dinamice, în mişcare.”

27. DALB

Lansat în 2019, DALB este un brand premium de îmbrăcăminte din București. Cu accent pe designul elaborat și un angajament puternic pentru perfecțiune în procesul de fabricație, brandul oferă un prim pas către acel slow-fashion de care povesteam mai sus. Astfel, combinând moda de ultimă generație cu sustenabilitatea, DALB produce exclusiv în România, folosind meșteșuguri locale de cea mai înaltă calitate și materiale rafinate, luxoase, pentru fiecare colecție creată.

28. Ioana Ciolacu

Ioana Ciolacu este un brand contemporan de îmbrăcăminte pentru femei creat de designerul român cu același nume. Cu un masterat în design și tehnologie de modă în cadrul prestigiosului London College of Fashion, Ioana creează haine de înaltă calitate, cu design-uri unice, cu accent pe formă, măiestrie și sustenabilitate, inspirându-se din arhitectură și natură și mixând grafica personalizată cu tehnicile de croitorie.

29. Ohkimono

Primul brand românesc de kimonouri, OhKimono este îndrăgostit de natură și, de aceea, s-au angajat în călătoria către sustenabilitate. Țesăturile sunt în principal naturale (bumbac, in, mătase) și, în mare parte, resturi de țesături care altfel s-ar pierde. Fiecare kimono este realizat manual de artizani locali din România, iar toate ambalajele lor sunt, de asemenea, 100% reciclabile. OhKimono susține, de asemenea, în mod regulat Coral Gardeners, un program de restaurare și conservare a recifelor de corali situat în Polinezia Franceză Tahiti. 

30. Amveri

Amveri este o poveste familie, care recreează legătura între trecut-prezent-viitor, pentru că amintește corpului cât este de important că s-a simțit bine, respiră natural și se va situa în centrul atenției, oferind unicitate fiecărei persoane. Cu o experiență în domeniul industriei textile de mai bine de 20 de ani, cei de la Amveri folosesc bumbac, cânepă, și lână ca materie primă, dar și ca inspirație de zi cu zi. 

31. Inlin

Din drag de tradiție și din iubirea pentru in, la sfârșitul anului 2019 Andrada Crânguș a reușit să articuleze un business mic, de textile din in, pentru purtat, pe care le lucrează în mici ateliere din București, așa cum se făceau lucrurile „odinioară”. Povestea Inlin am scris-o aici.

32. Simple Stories

Creat în 2019, brandul românesc Simple Stories se bazează pe principiul calității în detrimentul cantității și și-au propus să lanseze doar acele articole pe care ar vrea să le avem în garderobă pentru totdeauna. Piesele lor sunt create cu un design atemporal pentru a putea fi purtate sezoane la rând și concentrându-se pe reducerea deșeurile cât mai mult posibil, fiind în același timp cât mai blânzi cu mediul nostru. „Folosim doar materiale naturale, de la țesături până la nasturii pe care îi folosim pentru hainele noastre, în timp ce, uneori, alegem să creăm și din țesăturile pe care le găsim disponibile cu dorința de a reduce producția de masă.” Și ei colaborează cu furnizori de ambalaje ecologice pentru ca ambalajele lor să fie complet lipsite de plastic (genți de curierat compost, etichete din hârtie reciclată și huse de păstrare a hainelor făcute din resturi de țesături).

33. Leah and Lara

Un alt brand de îmbrăcăminte modernă și sustenabilă, cu piese realizate manual, începând cu 2016, în studioul lor din Brașov, Transilvania, este Leah and Lara. Fiecare articol este creat cu o atenție specială la nevoile clienților noștri, folosind vechi procedee tradiționale. 

34. Arc Studio

Misiunea ArcStudio este îmbinarea armonioasă a plăcerii de a purta haine frumoase și confortabile cu responsabilitatea socială și de mediu. „Ne dorim să creăm piese vestimentare de calitate și de durată. Mai mult de atât, susţinem şi consolidăm mișcarea slow fashion din România. Astfel, ArcStudio vă propune o alternativă la fast-fashion. Avându-și rădăcinile în considerente ecologice, ne străduim să găsim modalități de a face moda sustenabilă prin fiecare creație.”

35. Levisez

Levisez înseamnă Maria și Alexandru, creatorii și ambasadorii unei mărci românești de haine upcycled, etice și necompromise, din Iași, unde totul este deschis: imaginația, creația și mâinile pricepute se întâlnesc în același loc. Aici se lucrează cu un program de lucru civilizat, zile libere, salarii cinstite, bonusuri pentru performanță, cu amabilitate și respect.

36. LÝF

Sustenabilitatea, respectul și corectitudinea nu sunt doar trenduri, iar Laura Gherman, creatoarea brandului, și-a asumat încă de la început această misiune. Piese vestimentare atemporale, slow fashion, materiale prietenoase cu mediul, reciclare, abordare zero-waste, ambalaje reciclabile – toate fac parte din harta creațiilor acestui brand. 

***

Acestea sunt doar 36 de opțiuni din, probabil, mai mult de 100 de branduri care promovează moda sustenabilă la momentul actual în România. Dacă mai știți și altele, lăsați-ne numele în comentarii, ca să aflăm de ele și să le facem cunoscute tuturor celor care vor să aleagă mai responsabil.

Mulțumim anticipat și numai alegeri senine să aveți!

Foto cover: Maude Frédérique Lavoie, Unsplash

Fotografii: conturile social media ale brandurilor menționate

7 COMMENTS

  1. Foarte fain articol si o ocazie buna de a afla si a incuraja branduri locale cu mare potential. Un alt brand aparut in 2021 din multa pasiune pentru haine inedite si de calitate este cel al Ancai Mazilu, pe care sper sa o vad cat de curand intr-un alt articol pe aceasta tema! Merita din plin❤️ https://ancamazilu.com/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + eighteen =