30 de femei care ne-au schimbat lumea

1
1164
Timp de citire: 2 minute

Devierea de la subiect. (Adică partea pe care nu e nevoie să o citiți dacă sunteți pe fugă)

Am șansa să întâlnesc oameni care, prin natura meseriei mele, mi se dezvăluie încet, încet, la fel precum unui bucătar priceput i se întâmplă cu dospirea unui aluat frământat cu drag.

Am avut și marele noroc de a crește în casa bunicilor mei, sub atenta ocrotire a unei adevărate doamne, unde m-am bucurat de fiecare zi a copilăriei mele: primăvara, de ghiocei și de plivitul răsadurilor, vara, de plimbări la munte și de cărți groase, toamna, de vizitele în pod și de ore întregi petrecute în parfum de dulceață, în bucătărie și așa mai departe. Am crescut pricepând că fiecare „bănuț” trebuie câștigat și muncit, că eforturile nu întârzie să să-și arate rezultatele, chiar dacă mult mai târziu decât m-aș aștepta. Am învățat că nu e suficient să citești poezie, ci, că pentru a o înțelege, trebuie să-ți deschizi ochii inimii. Între timp, au apărut blugii și tricourile, iar eu am crescut. Mi-au rămas înrădăcinate câteva tabieturi și idei, însă cred și acum că cel mai frumos gest al unei gazde este servirea unei confiture rafinate, pe o farfurioară din cristal de Boemia.

Acesta este doar prilejul care m-a împins către inițiativa de care vreau să vă povestesc. (Și dacă e să fiu sinceră până la capăt, m-am lăsat dusă de nostalgie, să-mi fie cu iertare.)

Și acum, motivul (abia aici devine interesant)

Revin. Respect femeile pentru tot ce reprezintă ele în viața fiecăruia dintre noi. Le respect pe cele care sunt mame deopotrivă cu cele care și-au dedicat viața unui țel profesional. Mă inspiră acțiunile reginelor în egală măsură precum cum o fac unele actrițe ale timpurilor noastre. Există femei care mă fascinează și pe al căror nume l-am întâlnit întâmplător și femei arhicunoscute care îmi țin conștiința trează. Mă fascinează naturalețea și delicatețea, la fel cum mă încruntă balivernele și vulgaritatea. Dar nu de asta scriu aici.

Scriu pentru că îmi doresc să scot la lumină (pentru mine și pentru cine ajunge pe meleagul acesta digital), 30 de femei care ne-au schimbat lumea. Cu mult, cu puțin, așa cum le percep eu, așa cum le-am înțeles. Pe scurt, fără compendii. În cuvinte simple, fără elogii. Scriu despre 30 de femei care au existat și care au amprentat lumea așa cum o știm astăzi. 

De ce 30? Pentru că cifra mă bântuie zilele astea. Dar ar fi putut fi la fel de bine 45 sau 126. Pentru că suntem norocoși, avem o mulțime de femei care ne-au schimbat lumea. Și cred că fiecare dintre noi avem cel puțin o femeie de acest fel, care ne schimbă din când în când lumea, prin preajmă.

Așadar, ne (re)vedem aici, în fiecare lună, vorbind despre o femeie care ne-a schimbat lumea.

Să avem soare-n zile!

1. Doamna cu lampa: Florence Nightingale

2. Hedy Lamarr. Cine a fost frumoasa actriță care a inventat wi-fi

3. Maya Angelou – femeia care a pus curajul mai presus de orice

4. Georgia O’Keeffe: „…ce dacă am stat pe marginea prăpastiei?”

5. Lee Miller – fotomodelul transformat în fotograf de război

6. Chimamanda Ngozi Adichie: teribilitatea unei singure povești

7. Zaha Hadid – „O planetă cu orbită proprie”

8. Martha Graham – „O tânără tornadă”

9. „Orice, dar nu să predau!” – Maria Montessori, femeia care a revoluționat educația

10. Maria Sibylla Merian, o viață petrecută între artă și știință

11. Tamara de Lempicka: extravaganta artistă Art Deco a anilor ’20

12. J.K Rowling: cea mai neagră perioadă din viața mea a devenit baza solidă pe care am crescut

13. Suzanne Lenglen, nesupusa divă a tenisului anilor ’20

14. Caroline Herschel – prima doamnă a astronomiei

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here