Timp de citire: 4 minute

Îmi place când oamenii vorbesc cu pasiune despre ceva. Fie că e despre meseria lor, cel mai recent film văzut, cea mai bună lectură din ultima vreme sau cel mai gustos fel de mâncare. În ideea asta am vrut să culeg de la câțiva prieteni recomandările lor pentru filmele de vacanță: acelea pe care le-ar revedea cu tot dragul și despre care povestesc cu foc. Acelea care nu îmbătrânesc și care nu capătă etichete – că-s comerciale, ușurele sau dimpotrivă. Filmele care îi fac să se simtă bine într-o zi mohorâtă, care-i inspiră, care le fură un zâmbet sau o nostalgie.

Iată ce mi-au povestit, iar pe voi vă invit să le culegeți și să vă adăpostiți într-o poveste faină:

Beatrice mi-a spus despre:

1. About Time (2013)

De ce? Pentru că e cel-mai-frumos-cutecheesy-dar-într-un-mod-extrem-de-simpatic film. Plus personaje pe care le-ai pune în buzunar și pe care ai vrea să le păstrezi mult și bine.

2. Long Weekend (2021)

De ce? Un film ușor, potrivit pentru zile de vacanță, dar cu un twist și suspans care îi oferă un curs cel puțin interesant. Eu zic că rămâne bine întipărit. 🙂 

***

Maria mi-a povestit despre două filme apărute în ultimii doi ani:

1. My Salinger Year (2020)

Un film care descrie fermecător atmosfera din anii ‘90 în New York și care are în centru agenția literară a lui J.D. Salinger, faimosul scriitor american. Personajul principal descoperă o cale ingenioasă prin care poate ajunge la inima unor necunoscuți. De ce? Pentru că este un film despre speranță și nevoia de a schimba lucrurile.

2. The Dig (2021)

Actiunea se petrece în Anglia rurală, în 1939. Pe fundalul unui sit archeologic, o prietenie frumoasă se construiește treptat. Bazat pe o poveste reală, atmosfera melancolică a filmului ne aduce mai aproape de emoțiile și încercările unei descoperiri extraordinare.

***

Andrei, care scrie a scris AICI câteva cronici minunate anul acesta, a lăsat pe listă:

1. Shoplifters (2018)

Regia: Hirokazu Koreeda – povestea unui mic grup de hoţi ce-și desfășoară activitatea în Japonia contemporană este transformată într-un film intim care trage pragul de sub picioare ideii de „familie”. Pelicula are meritul de a pune în prim plan (la fel ca și Parasite un an mai tarziu) povestea marginalilor aflați la periferia așa-ziselor economii prospere. Câstigător al premiului Palm d’Or, 2018.

2. Uncut Gems (2019)

Regia: Benny Safdie, Josh Safdie. Capitalizând de pe urma succesului reprezentat de „Good Time” (2017), frații Safdie recidivează cu povestea unui parior degenarat (Adam Sandler) care încearcă achitarea datoriilor la cămătarii locali. Un film al cărui tempo este propulsat atât de narațiune, cât și prin virtuozitatea tehnică a regizorilor, acţionând ca un booster shot de adrenalină cu eliberare prelungită.

***

Cătălin mi-a răspuns scurt și apăsat:

1. The Big Lebowski (1998)

Pentru că e relaxant, amuzant și absurd ca o zi de vineri.

2. The Grand Budapest Hotel (2014)

Pentru că viața pare mai lungă și mai așezată cu acest film.

***

Andra mi-a povestit despre două filme românești care au impresionat-o, deși lista e mult mai generoasă:

1. Cuibul de viespi (1987)

Comedie demnă de prosecco și situații 140% relatable. Delirant, spumos, addictive. Și am mai zis relatable? Un film pe care și eu vreau să-l revăd.

2. Dragoste 2. America (2018)

E o poezie vizuală. Lent. Dialoguri scurte, dar pătrunzătoare. Ceva din Tarkovski și filmele nordice.

***

Iar Georgiana mi-a răspuns fără ezitare despre filmele pe care le revede în fiecare an, în această perioadă:

1. The Shop Around the Corner (1940)

O invitație frumoasă la povești pe cât de alb-negru, pe atât de colorate și o comedie savuroasă despre „magazinul de după colț”, cu un James Stewart plin de energie și de bucurie.

2. It’s a Wonderful Life (1946)

Singurul „must-see” al sezonului.

3. Frosty the Snowman (1969)

Ce-ar putea să-ți aducă aminte de copilărie și de toată vânzoleala specifică dacă nu Frosty?

***

Zile de poveste și vacanță tihnită tuturor!

Din aceeași categorie ți-ar plăcea și:

Cele mai frumoase 33 seriale și mini-serii create după cărți

10 filme de animație la care să te relaxezi

15 filme pentru nostalgii ale trecutului

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here