13 Cărți care explorează relația mamă-fiică

0
Timp de citire: 2 minute

Cred mult că și cărțile ne aleg pe noi. Deloc întâmplător. Alții, mai sceptici decât mine ar spune că probabil vedem ceea ce căutăm în fiecare carte. N-aș putea să îi contrazic. 

În ultimii ani însă, mi-au atras atenția cărți care dezvoltă (poate doar parțial) relația mamă-fiică. Și am început să le notez. Îmi place să fiu atentă la personaje atunci când citesc. Mai mult decât a-mi imagina un anume loc, îmi place să-mi imaginez gesturile celui despre care se scrie. Sau particularitățile chipului. Sau vreo urmă de individualitate care, de cele mai multe ori, nu există, dar pe care o ghicesc printre rânduri. 

Obsesii beletristice

Toți avem obsesii (în cel mai ușor sens cu putință). Le naștem, le dezvoltăm, le lăsăm să se risipească, renunțăm la cele vechi în schimbul unora noi. Se creează pe nesimțite, ca și cum nu am avea nici un cuvânt de spus. Dar, la privire mai atentă, își au rădăcinile într-o… substanță mult mai intimă decât am crede.

Probabil așa au început să vină către mine cărți în care am găsit tot felul de explorări ale relațiilor dintre mame și fiicele lor. Aglaja Veteranyi în „De ce fierbe copilul în mămăligă” desface destul de mult relația personală cu mama ei, printr-o căutare continuă a unui motiv. Orice fel de motiv.

Elena Ferrante scrie obsedant despre o relație toxică între mamă și fiică în „Iubire Amară”. În romanul ei de debut ești alături de Delia, o fiică tulburată de moartea neașteptată a mamei sale și care pornește într-o călătorie inițiatică în aflarea adevărului despre familia și originile sale.

„Paula” lui Isabel Allende este jurnalul unei mame care veghează pe patul de moarte al fiicei sale și care depășește statutul de carte și se transformă într-o emoție dureroasă. Biografia Mariei Callas scrisă de Alfonso Signorini este, în esență, povestea unei fiice care nu o înțelege pe propria sa mamă. Se mută din New York, de lângă tatăl său și singurul ei protector, împreună cu mama și sora în Grecia, unde este obligată să cânte într-o crâșmă și este „vândută” de mama sa pe 5 drahme și o ciorbă.

Toate cărțile astea conțin, în spatele unei ferestre cu cremone de fier, o lumină care reflectă pe o astfel de relație. Eu am o anumită repulsie în a face confesiuni. Însă dacă vreți, puteți considera titlurile de mai jos, o confesiune. Una beletristică.

Lecturi cu rost!

  1. Mici focuri pretutindeni – Celeste Ng
  2. De ce fierbe copilul în mămăligă – Aglaja Veteranyi
  3. Povestea Faridei – Fata care a învins ISIS – Farida Khalaf
  4. Prietena mea genială – Elena Ferrante 
  5. Prea mândră, prea fragilă – Romanul Mariei Callas – Alfonso Signorini
  6. Madame Bovary – Gustave Flaubert
  7. Paula – Isabel Allende
  8. Unde ai dispărut, Bernadette? – Maria Semple
  9. Iubire Amară – Elena Ferrante
  10. Lapte fierbinte – Deborah Levy
  11. Lovește-ți inima! – Amélie Nothomb
  12. Viață după viață – Kate Atkinson
  13. Aleea cu licurici – Kristin Hannah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 13 =