10 plante ușor de îngrijit în apartament sau în casă

0
1304
Timp de citire: 10 minute

Un termen des folosit pentru oraș, este cel de „junglă urbană”. Însă motivele acestei comparații nu sunt nici pe departe abundența vegetației pe bulevardele orașului, liane, palmieri și alte plante exotice care să ne înverzească zilele și sufletul. 

Prezența naturii în orașe este un fel de exercițiu budist de găsire a ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber. În „jungla urbană” nu avem plante și copaci care să estompeze griul blocurilor și care să ne amintească să ne oprim pentru un moment și să fim. Doar să fim. Nu. Avem conglomerate de construcții, trafic și claxoane, oameni grăbiți, și deadline-ri. Iar peste un oraș lipsit de culoarea vieții, cea care freamătă înăuntrul nostru dorința de a trăi, s-au așternut restricțiile impuse de pandemie. 
Bun. Şi ce este de făcut? Ne ofilim? Murim spiritual și așteptăm a doua venire ca să fim salvați din aceste timpuri de nesiguranță, teamă, singurătate și apatie?

Așa cum spune titlul cărții lui Andreas Wagner, Life finds a way (What evolution teaches us about creativity), viața găsește modalități de a-și continua cursul, chiar și în vremea celor mai mari încercări. Noi, oamenii, avem o putere extraordinară de a ne adapta. De fapt aș numi-o o super-putere! 

Şi dacă în „jungla urbană” lipsește vegetația iar restricțiile acestei perioade, dar până la urmă și responsabilitatea de care dăm dovadă, ne țin atât de mult în casele noastre, tot ce ne rămâne de făcut este să aducem Natura la noi! 

O plantă nouă, două plante noi…

Plantele sunt cea mai bună metodă de a însufleți și de a crea o stare de bine în locuința noastră. Majoritatea dintre noi avem câteva ghivece cu plante care ne decorează casa, ne pun zâmbetul pe buze, ne fac să ne simțim mai responsabili, dar totodată pun la îndoială aptitudinile noastre de buni „grădinari”. 

Totul este minunat când avem o plantă nouă, până în momentul în care aceasta începe să moară, iar noi rămânem cu tot felul de întrebări fără răspuns. Oare i-am pus prea multă apă? Oare bunica avea dreptate când spunea să nu schimbăm locul unui ghiveci? Oare suntem noi ghinioniști? Deși există niște factori importanți care influențează bunăstarea unei plante, un ritual bine documentat de îngrijire a acesteia nu va garanta întotdeauna longevitatea ei.

Ceea ce noi nu cunoaștem, este întreg procesul de aclimatizare prin care o plantă trece din momentul cultivării până când aceasta ajunge în casele noastre. Din sera în care ea fost cultivată, ea va trece prin numeroase medii, de la depozite de colectare, transport auto, alte depozite, florării și în ultimă instanță, în casele noastre. 

Aceste schimbări multiple de mediu, cu diferențe de temperatură, lumină și umiditate, vor afecta dezvoltarea plantei pe termen lung. Şi de aceea, nu de puține ori, se întâmplă ca plantele pe care le cumpărăm sau le primim să nu trăiască prea mult. Acest proces complex de aclimatizare, și uneori violent, scurtează durata de viață a plantelor. Însă, dacă acest lucru nu poate fi controlat de către noi, o informare corectă despre îngrijirea lor poate garanta prezența lor în viețile noastre pe o perioadă foarte lungă de timp. 

3 pași pentru îngrijirea plantelor

Fiecare plantă și specie din care provine are particularitațile sale de îngrijire, însă de 3 aspecte putem ține cont pentru fiecare dintre ele.

1. Apa de la robinet este de foarte multe ori dură, și, în plus conține clor, substanță pe care plantele nu prea o preferă. O soluție simplă pentru rezolvarea acestor două probleme constă în fierberea apei, care poate fi folosită dupa 24 de ore. Apa calcaroasă se poate trata adăugându-se câteva picături de oţet sau de zeamă de lămâie la o găleată de apă. 

2. Trebuie să ținem cont și de fertilizarea solului, care se face în funcție de necesitățile fiecărei plante.

3. Deasemenea, mutarea periodică în ghivece încăpătoare susține o dezvoltare optimă.

În continuare, vă prezint 10 plante care nu ar trebui să vă pună în dificultate atunci când vine vorba de îngrijire, și care au o rezistență destul de crescută, adaptându-se ușor în casele noastre. 

1. Echeveria

Echeveria face parte din categoria suculentelor, plante care sunt ușor de îngrijit. Ele preferă zonele cu lumină, astfel încât se recomandă asezarea ghiveciului în apropierea unui geam. La capitolul udare, această activitate n-o să vă răpească mult timp, întrucât Echeveria are nevoie de apă cam la 7-10 zile, în funcție de anotimp. Iarna, se udă un pic mai rar, și asta după ce ne-am asigurat că pământul din ghiveci este uscat. Prin natura lor, suculentele rețin apa, de aceea au și frunzele cărnoase.

Un exces de apă va duce la putrezirea plantei. Un aspect foarte important, este să evitați contactul direct al frunzelor cu apa. De aceea, ideal este să le udați prin absorbție, adică puneți apa într-o tava, și lăsați ghiveciul in ea. Când pământul este umed, le puteți scoate. În rest, multă iubire, și dacă nu vă sfiiți, le puteți vorbi ocazional. 

2. Anthurium

Anthurium sau „floarea flamingo’’ cum mai este cunoscută popular, este ideală pentru decorarea casei. Ea este o plantă tropicală, ale cărei origini se găsesc în continentul sud-american, în pădurile Columbiei. Creşte în formă de tufă de 70-80 de cm înălţime, şi are drept caracteristici florile delicate, protejate de o frunză numită „spată”, cărnoasă şi colorată, în funcţie de specie, în roşu, alb, portocaliu sau roz.

Anthurium este o plantă perenă, căreia dacă i se asigură toate condiţiile optime de îngrijire, înfloreşte foarte des. În cazul plantelor din ghiveci trebuie să ţii cont şi să le asiguri lumina necesară pentru a-şi dezvolta tijele florale.

Pentru florile de Anthurium benefică este apa de ploaie, dacă ai posibilitatea să o colectezi. În caz contrar, poţi folosi apa de la robinet, dar numai dacă este fiartă în prealabil şi răcită, deoarece conţine carbonaţi de calciu şi magneziu, care schimbă aciditatea solului. În perioada iernii, udările trebuie rărite, planta fiind bine să primească apă o dată pe săptămână. Vara udările se îndesesc, o dată la două zile, însă în cantităţi mici. Ai grijă ca apa să nu băltească în ghiveci, altfel rădăcinile putrezesc, iar frunzele se îngălbenesc. Ghiveciul trebuie să fie bine drenat.

Pământul ideal pentru Anthurium este un amestec de turbă, pământ de flori şi nisip în proporţii egale, iar pe fundul ghiveciului e bine să fie un strat de pietriş.Anthurium este o plantă care iubeşte căldura. Cu toate acestea, planta necesită lumina indirectă sau filtrată. Nu suportă soarele direct. Cel mai bine îi merge dacă o aşezi la o fereastră în partea de est sau de sud a casei.

3. Spatifilium 

Spathiphyllum wallisii sau crinul păcii este o plantă purificatoare a aerului din locuință, ce aduce o stare de bine. Această plantă are capacitatea de a elimina chiar și substanțele toxice provenite din fumul de țigară, dar și acetona, amoniacul, benzenul și xilenul.

Pe lângă aceste beneficii, are și rolul de „dezumidificator” în încăperile în care umiditatea atmosferică este prea ridicată. Spatifilum poate fi amplasată chiar și în dormitor. Planta este originară din America şi Asia, este decorativă prin frunze și prin florile sale care se menţin pe plantă o perioadă lungă a anului. 

Spatifilium necesită cantităţi mai ridicate de apă în sol comparativ cu restul plantelor, însă între două udări pământul trebuie să respire. În timpul verii udați planta de două ori pe săptămână și iarna săptămânal, sau în funcție de necesitate. Deoarece frunzele sunt subțiri, adaptate zonei de origine (umede) ajută dacă le pulverizati zilnic. Crinul păcii poate fi amplasată atât în spații bine luminate cât și la semiumbră, însă în niciun caz în soare direct sau în zone slab luminate

4. Sansevieria

Sansevieria este o plantă extrem de rezistentă, neavând probleme în a trăi în locurile slab luminate. De aceea, ea face parte din categoria plantelor „greu de ucis”. Frunzele au forma de lance, cu vârful ascuțit, plate sau de formă cilindrică, orientate vertical sau oblic. Suportă fără probleme condițiile din toate interioarele, motiv pentru care este foarte ușor de crescut în case.

Udarea se face o dată la două săptămâni în timpul verii, iar toamna și iarna o dată pe lună. Ele cresc mai bine în jardiniere decât în ghivece, deoarece rizomii au mai mult loc să se dezvolte, durata lor de viață fiind de ordinul zecilor de ani. Așa că, dacă doriți să lăsați moștenire generațiilor viitoare o plantă, Sansevieria este alegerea perfectă. 

5. Ficus Lyrata

Un ficus superb, cu frunzele mari, în formă de vioară, care în mediul său natural, poate atinge dimensiuni impresionante: 15 metri înălțime! În apartamentul tău, nu va depăși 3 metri. Ritmul de creștere este unul redus, ajungând la maturitate deplină după circa 10 – 15 ani. Dacă te gândești să aduci acasă un ficus cu frunza în formă de vioară, nu uita de dimensiunile sale. Imediat ce se adaptează în casa ta, într-un anumit loc, nu va mai dori să fie mutat de acolo!

Poate doar rotit, la 90 grade, la fiecare udare, pentru expunere la lumină și dezvoltare uniformă. Că tot a venit vorba de udat: deși este un mare iubitor de umezeală, se udă doar atunci când substratul este uscat. Rădăcinile sale pot fi delicate, iar la contactul cu apa pot dezvolta bacterii dăunatoare care să ducă la putrezirea lor. Planta suferă mai mult de pe urma udării excesive decât în caz de secetă. Se recomandă pulverizarea plantei în special iarna când din cauza caloriferelor umiditatea atmosferică scade.

6. Hedera Helix

Iedera de apartament este o plantă responsabilă de absorbția tuturor substanțelor toxice prezente în locuințe, precum formaldehide, benzen, toluen, xilen și amoniac, fiind astfel o plantă foarte benefică și în acelasi timp decorativă. Prin tijele sale care atârnă, puteți recrea ușor atmosfera exotică a unui colț de junglă. 

Planta face parte din genul Hedera, care cuprinde specii cu frunze de forme și dimensiuni variate, în culori deosebite, de la verde la auriu, argintiu, galben, crem și gri.

Iedera este foarte populară, ea fiind printre puținii străjeri verzi care colorează grădinile și casele în anotimpul rece. De aceea, această plantă este recunoscută pentru rezistența sa și este o alegere perfectă ca plantă de interior. Ea are nevoie de un loc luminos, lumina favorizând colorarea uniformă a plantei, însă trebuie ferită de razele directe ale soarelui. Iedera în ghiveci are nevoie de mult mai puțină apă, față de iedera crescută în condiții naturale. Astfel, înainte să udați, studiați consistența substratului, care trebuie să fie reavăn, însă uscat la suprafață. 

7. Zamioculcas

„Zanzibar gem”,  „ZZ plant”, „planta Zuzu” sau „palmierul smarald” este o plantă tropicală perenă originară din Africa de Est, din sudul Kenyei până în nord-estul Africii de Sud. Mediul natural al plantei constă din soluri stâncoase în zonele joase sau la poalele munților. Zamioculcas este o plantă care rezistă perioade lungi fără apă, alternând cu ploi torențiale. În timpul ploilor torențiale, planta stochează rapid apă în rezervoarele sale pentru a putea să se descurce timp de săptămâni. Deși Zamioculcas a fost recunoscută din punct de vedere botanic încă din 1892, a fost cultivată abia în ultimii 15 ani. Acest lucru este datorat cultivatorilor olandezi care au început înmulțirea ei începând cu anul 1996.

Zamioculas preferă lumina indirectă a soarelui. Pentru a oferi lumină indirectă, plasați planta la câțiva metri de o fereastră însorită, în fața unei ferestre acoperite cu o perdea sau în fața unei ferestre cu expunere nordică. Zamioculas poate accepta diferite condiții de iluminare, însă trebuie avut în vedere faptul că nu se va dezvolta dacă este amplasată lângă o fereastră orientată spre sud.

Udați planta până când apa se scurge prin orificiul de drenaj și apoi lăsați partea superioară a solului să se usuce pe o adâncime de 3-4 cm înaintea următoarei udări. Pentru a împiedica băltirea apei, plasați un strat de pietriș în farfuria de drenaj. Pe timpul iernii când planta intră în repaus vegetativ udați moderat, deoarece excesul de apă poate cauza putrezirea rădăcinii și distrugerea plantei.

8. Yucca

Yucca este uimitoare și se întreține foarte ușor, reprezentând combinația perfectă ca plantă de interior, având o creștere lentă, este tolerantă la secetă și rezistă la dăunători. Aparține familiei Agaveaceae, care include plante de apartament cum ar fi Dracena, Beaucarnea și Cordyline. În sălbăticie se găsește în zonele calde și uscate din America de Nord și de Sud și din Caraibe. 

Plantele au de multe ori frunze groase, piezoase, cu un punct ascuțit și flori albe. Aceste frunze cresc direct din sol sau din una sau mai multe tulpini.Există o variete limitată de Yucca, cea mai populară varietate fiind Yucca Elephantipes, denumită după un picior de elefant – pentru cum arată în habitatul ei natural. Pe lânga Yucca Elephantipes, Yucca Aloifolia și Yucca Rostrate sunt de asemenea disponibile în mod regulat.

Preferă o locație parțial umbroasă care primește lumină indirectă. Deși poate crește în plin soare, aspectul ar putea suferi, putând să dezvolte vârfuri maronii sau pete albe pe frunze.Yucca nu are nevoie de sol special, important este să fie bine drenat și să permită aerisirea rădăcinilor. Un amestec de 3:1 de nisip și turbă ar fi ideal. Preferă să fie ținute uscate și sunt considerate plante tolerante la secetă, ceea ce are sens datorită originii deșertice. În general, permiteți ca jumătatea superioară a solului să se usuce înainte de o nouă udare. Cerințele mai specifice de udare vor depinde de cantitatea de lumină pe care o primește planta. În condiții de lumină scăzută, trebuie mai puțină apă; în condiții de lumină mai mare, este nevoie de o udare puțin mai multă. Udarea excesiva (overwatering) este probabil singura modalitate de a ucide o yucca.

9. Monstera

Speciile genului Monstera sunt plante permanent verzi, adesea epifite, cățărătoare, originare din America Centrală și de Sud. Monstera Deliciosa (Filodendron) este, poate, cea mai potrivită pentru a fi crescută în apartament, fiind foarte simplu de cultivat. Totodata, Monstera împreună cu plantele suculente, sunt unele dintre cele mai instagramabile plante de interior la ora actuală. Aspectul exotic le face adevărate vedete pe rețelele de socializare, şi asta pe bună dreptate!

Dacă vreți să adoptați o astfel de plantă, trebuie să fiți pregătiți să îi cedați mult spațiu. Arată fantastic în camerele mari, fără prea mult mobilier, cu aspect industrial, pe holuri și în birouri. Monstera deliciosa este o plantă recomandată în feng shui.

Lumina puternică, iarna, este esenţială – Monstera produce frunze mici şi tulpini fusiforme, dacă nu are destulă lumină. Planta se opreşte complet din creştere într-un loc cu umbră deasă. Din Martie până în Septembrie, udați planta abundent. Între Noiembrie și Martie udați planta moderat, așteptând ca pământul să se usuce între două udări. Pentru a menține o umiditate atmosferică potrivită, stropiți apă pe frunze o dată pe săptămână, iar vara chiar zilnic.

Monstera se cultivă uşor şi nu are cerinţe deosebite. Dacă sunteți destul de norocoși și reproduceți suficient de bine cadrul lor natural, puteți vedea această plantă înflorind. Floarea este albă și are forma unui con.

10. Dypsis Lutescens

Palmierul Areca, Palmierul de bambus, Palmierul de Madagascar, Palmierul galben, Palmierul fluture – sunt denumiri populare pentru această plantă originară din Madagascar. Palmierul de bambus este o plantă perenă, cu multe tulpini care cresc de la baza plantei, aceasta ajungând la înălțimi de 1 – 9 metri (în mediul natural). Ca şi plantă de apartament, înălțimea la care palmierul Areca poate ajunge, variază între 2 si 3 metri. Palmierul are și capacitatea de a absorbi substanțe toxice din încăperi, precum xilenul și toluenul având de asemenea proprietăți benefice purificatoare. În plus, o plantă de aproximatix 1,8 m poate produce prin transpirație 1 litru de apă în 24 de ore, fiind astfel o sursă naturală de umidificare a aerului. 

Udarea palmierului se face la 5-7 zile și doar când pământul s-a uscat în profunzime, deoarece excesul de apă îi provoacă putrezirea rădăcinilor și îngălbenirea frunzei. În schimb, pulverizați pe frunze cu apă stătută cât mai des posibil, chiar zilnic. Iarna se poate uda chiar și la 10-14 zile. Pentru o dezvoltare armonioasă, amplasați palmierul Areca într-un loc bine luminat. Palmierul de bambus este cel mai cultivat palmier, poate pentru că este cea mai la îndemână metodă de a aduce un aer exotic în casele noastre, dar şi pentru faptul că este destul de rezistent.

Această listă poate continua, însă atunci când există pasiune și implicare, fiecare plantă poate fi planta perfectă pentru locuința noastră!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here