10 filme de animație la care să te relaxezi

0
246
Timp de citire: 5 minute

Când m-am întâlnit cu primul președinte al studiourilor de animație Disney, acum doi ani, mi-a povestit despre cum, în înțelegerea sa, animația seamănă cu teatrul: ai personaje, ai cadre, ai lumini, ai culoare. (Poți citi aici interviul) Știam deja cât de multă muncă este în spatele unor personaje digitale. Dar în acea întâlnire s-a așezat mai bine înțelegerea faptului că  „arta presupune colaborare”, dedicare și disciplină.

La o poveste animată lucrează la fel de mulți oameni ca la un lungmetraj. Poate chiar mai mulți și cu nișe de lucru bine închegate. Ți-ai închipuit că există artiști care se ocupă doar de animația unei mișcări sau artiști care se ocupă exclusiv de ilustrarea elementelor care compun mediul interior sau exterior? Sau că sunetul de zăpadă este creat de foley artists – acei oameni, povestitori ai sunetului”, care studiază sunetul și îl reproduc prin cele mai creative combinații? De exemplu, pentru a crea sunetul de mers prin zăpadă este folosit, de fapt, nisipul.

Ce-mi place mie cel mai mult la o animație este faptul că poate să strângă în jurul său familia. Nu contează vârsta, cât plăcerea de a împărți o poveste și un cadru excelent pictat. Iar despre asta este vorba în propunerile următoare, cu mențiunea că sunt povești atipice, cu un twist, un personaj rău care nu e tocmai rău sau cu istorii de basm. Și sigur, munca din spatele tuturor acestora. La final, vă îndemn să lăsați să ruleze și distribuția.

Despre căutări și găsiri

  1. The Red Turtle – Pe o insulă pustie, un naufragiat se luptă cu forțele naturii. Marea și vântul îi sunt dușmani. Dar în toată lupta aceasta, întâlnește o Țestoasă Roșie, iar de acolo povestea nu mai este la fel. Printre aprecierile care s-au spus despre această animație, se numără și o odă adusă vieții”. De urmărit pe Amazon Prime.
  2. I Lost My Body – O poveste atipică, despre o mânuță care își caută corpul. Dacă subiectul te face să ai sentimente contradictorii, trebuie să știi că animația nu este deloc macabră. Pe măsură ce căutările avansează, apare în prim plan Naoufel, un băiat care livrează pizza și Gabrielle, cea de care se îndrăgostește Naoufel. Și mânuța? Ea își continuă căutările. Poate fi vizionat pe Netflix.
  3. The breadwinnerÎntr-o societate în care femeia trebuie să își acopere chipul, Parvana, o fetiță de 11 ani reușește să aducă mâncare și bani pentru familia sa, iar apoi să plece în căutarea tatălui său. O poveste care mi-a amintit mult de Wadjda. Poate fi vizionat pe Netflix.

Despre basm și imaginație

  1. Song of the SeaUn basm. Nu doar povestea, personajele, culorile și stilul m-au cucerit, dar până și fundalul muzical a contribuit perfect la starea de basm. Povestea o urmărește pe Saoirse – mezina familiei, Ben – cel care este mereu supărat și furios pe surioara lui, tatăl familiei – mereu tăcut și bunica – cea care simte nevoia să-și salveze familia. Când Saoirse descoperă o haină în vechiul cufăr al mamei și și-o așază pe umeri, lucrurile nu mai pot reveni la normal. Despre un spirit al mării, despre greșeli, recunoaștere, împăcare și familie. De urmărit pe Amazon Prime.
  2. Klaus – Aceasta este cea mai bună poveste despre Moș Crăciun și despre a dărui. Știu că nu e tocmai în ritmul zilelor de ianuarie, dar dacă mai există cineva care nu a pus pe listă această animație, încă e timp. Eu am văzut filmul anul trecut, tot în ianuarie. De vizionat pe Netflix.
  3. Rise Of The Guardians – Aceasta este o animație la care mă pot uita doar iarna, dar nu e un musai. Poate fi potrivită pentru primăvară, seri de vară sau chiar de Crăciun. Tot ce pot să vă spun e că de fiecare dată mă face să mă simt un pic mai bine și să-mi închipui, vreme de câteva minute, că există mai multe forțe în Univers care au grijă ca toate să meargă bine. Pe Netflix.

Despre dorințe și împliniri

  1. Ballerina – 1880. Paris. O poveste clasică despre pasiune și dorința de a reuși, spusă cu ajutorul fetiței Félicie și a parcusului său înspre a deveni o balerină. I se alătură personajul bun, care îi oferă sprijin, dar și cele care pun la îndoială competențele sale. De urmărit pe Netflix.
  2. The Willoughbys – O familie în care dragostea este împărțită doar la doi. Părinții se iubesc și se măsoară în priviri dulci, dar pentru copii iubirea este cam săracă. Astfel cei patru frați hotărăsc că vor o familie normală și pun cap la cap un plan astfel încât să scape pentru totdeauna de părinți. O poveste spusă cu umor și cu mult roz, pe Netflix.
  3. Spider-Man: Into The Spider-Verse – Nu mai este nevoie de introduceri și explicații pentru cine ar fi Spiderman, așa-i? Dar dacă sunt cinci Spidermen? Atunci ar fi ceva de explicat. Sau mai bine vă uitați la film fiindcă se lasă cu mai multe dimensiuni. (Filmul a fost disponibil pe Netflix până în decembrie, dar, până Disney-Plus e actualizat și pentru țara noastră, găsiți filmul în librării.)
  4. Wall-E – O animație mai veche, dar poate cu mai multă însemnătate azi, când există atâtea discuții despre sănătatea Planetei. Amuzant, carismatic și ușor-de-păstrat la inimă, roboțelul Wall-E curăță planeta, iar în timp ce își execută cu responsabilitate menirea…se îndrăgostește. Disponibil pe Amazon Prime.

Voi la ce animații vă mai uitați? Mi-ar plăcea să vă citesc sugestiile sau dacă aveți vreo preferată, să o adaug și eu pe lista mea.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here