Când mă gândesc la bijuteria contemporană, îmi vine în minte o hartă – una pe care ți-o împrumută creatorul ei pentru a explora un mesaj, o altă viziune, un alt stil de viață, altă croială de materiale care să-ți împodobească corpul și care, în final, comunică lumii exterioare ceva și despre tine.
Anul acesta, Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie.

Le suntem alături în această celebrare cum știm noi mai bine: pregătim pentru toată săptămâna interviuri cu bijutieri români și internaționali și povestim despre mesajele lor, colecții preferate, creativitate, intenționalitate și aspirații.
Și pentru că zilele nu-s suficient de lungi pentru a descoase toți participanții care ne-au cucerit, am alcătuit o listă cu 10 creatori de bijuterie din cadrul Romanian Jewelry Week – ca preambul la ce urmează în prima săptămână din octombrie. Dar și ca notiță din partea noastră: creativitatea e o forță care naște atât de multe forme și mesaje încât n-are cum să nu-și găsească un răspuns în oameni.
Iată formele care ne-au atras pe noi, doar câteva dintre ele. Ne-am uitat la perspective diferite de-a vedea lumea, viața, la combinații excentrice de materiale, dar și la acelea care ne-au făcut să spunem, pur și simplu, „Uau”.
Vladimir Ivaneanu (Belgia)
La intersecția dintre teatru și viața reală, se naște o colecție care vorbește despre scena mare a vieții.
Brigita Bivainytė (Lituania)
O colecție care vorbește despre simboluri tradiționale din Lituania, despre Balcani, copilăria artistei și a acelor simboluri care au marcat-o: „În fiecare piesă pe care o compun, încerc să recreez esența patriei mele prin texturi, culori și forme.”

Paula Petiz (Portugalia)
De meserie arhitectă, artista pune în centrul colecției „Arheologia simțurilor” ideea că în societatea occidentală primează simțul văzului și al auzului, lăsându-le pe celelalte în uitare.
Alexandru Oancea (România)
Un concept de colecție care emoționează:
„Maternity is a state of grace, I bow to her.
There is a warm sort of intimacy that I perhaps miss…
Maternity is one of the few things that men can’t buy.
I’m so jealous!
And I respectfully dedicate this collection to her.”
Lucian Popescu (România)
Pasiunea pentru arhiectură și lumea interioară e transpusă de artist în bijuterii care vorbesc despre dualitate, fluiditate, prezență.
Marina Simeonova (Bulgaria)
„Natura este cea mai mare inspirație a mea prin felul în care împletește forme asimetrice și unice. Bijuteriile mele sunt menite să le ofere oamenilor din mediul urban un strop de natură în viața lor de zi cu zi – ca o amintire a faptului că toți facem parte din acest fenomen perfect.”

Elin Weinstein (Canada)
Inspirată de natură, călătorii și de viața urbană, artista împletește argintul cu materiale mai puțin convenționale (precum plexiglas) în colecțiile sale pentru a reda contrastele, eclectismul și natura din viața noastră.
Diana Vasile (România)
O explozie de culoare, povești și natură ce abia așteptă să fie descoperită. „Sunt atrasă încontinuu de peisajele uimitoare care creează pietrele prețioase pe care le aleg și de fauna sălbatică care numește aceste locuri acasă. Sclipirea unei pene, aripa colorată a unui fluture și nuanțele unei flori sunt mereu în mintea mea.”
Barbara von Taeuffenbach (Germania)
Și…câtă nevoie avem de culoare! Pentru că așa cum mărturisește artista „culorile pot fi compuse asemenea muzicii. Ele generează stări, stabilesc conexiuni, se atrag una pe cealalta, se completează, se influențează reciproc sau se resping. Aleg să lucrez culorile fiindcă totul este despre culoare.”
Maria Paltin (România)
Demnitate. O colecție care vorbește despre reziliență, emoții și forța umană de împrietenire cu frica. Artista folosește porțelanul pentru a transmite fragilitatea fiecăruia dintre noi, dar și puterea de care suntem în stare pentru a merge mai departe.
Ne-am oprit (doar) la 10 colecții, dar urmează alte explorări și bijuterii memorabile!
Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.